Valkoisessa salissa soi lauantaina

Valtion virastona toimiva Lääninhallitus-talo taipuu myös kulttuuritapahtumien tyyssijaksi. Tänä vuonna siellä järjestetään erityisesti Suomi 100 -juhlavuoteen liittyviä tilaisuuksia.

Anne Helaakoski, tekstit
Jarmo Kontiainen, kuvat

Pohjois-Suomen aluehallintoviraston yksikönpäällikkö Jukka Erkkilä johdattaa punaisella matolla verhottua portaikkoa ylös Lääninhallitus-talon toiseen kerrokseen. Siellä sijaitsee Valkoinen sali eli musiikkisali.

Valkoinen sali on lähes alkuperäisessä asussaan tapetteja lukuun ottamatta. Kakluunit ovat alkuperäiset ja sisustus 1900-luvun alusta. Katse kiinnittyy suureen, ruotsalaisen taidemaalari Georg Paulin maalaamaan öljymaalaukseen Lukuhetki vuodelta 1884.

Salissa on kiiltävän musta flyygeli ja sinne on tuotu valkoinen tuolirivistö odottamaan lauantaita. Tänään salissa kuullaan Radion sinfoniaorkesterin (RSO) Suomi 100 -ohjelmaan kuuluva Ensimmäiset kiusaukset – suomalaisia pianotrioja 1917–2017 -konsertti.

Suomen juhlavuodesta muistuttavat saliin asetetut siniristiliput.

– RSO:sta kyseltiin meiltä jo aikaisin keväällä, onko konsertin järjestäminen mahdollista. Vastasimme myöntävästi, koska haluamme edistää kulttuuria, kertoo Erkkilä.

Lääninhallitus-talossa järjestetään kulttuuritapahtumia, lähinnä konsertteja, 5–6 kertaa vuodessa, kertoo Pohjois-Suomen aluehallintoviraston ylijohtaja Terttu Savolainen.

Tänä keväänä tapahtumia on 3–4 ja syksyllä enemmänkin Suomi 100 -juhlavuoden takia.

– Konsertteja on järjestetty yhteistyössä Oulunsalo soin ja Oulun vanhan musiikin yhdistyksen kanssa. Lisäksi yhteistyökumppaneitamme ovat eri oppilaitokset, kuten Oulun konservatorio. Haluamme tukea oppilaitoksia ja nuorten esiintymismahdollisuuksia.

Musiikkisalina Valkoinen sali on Savolaisesta ainutlaatuinen. Myös koko kulttuurihistoriallisesti merkittävä rakennus taideteoksineen tuo miellyttävän taide-elämyksen.

Arkisin Lääninhallitus-talon toinen kerros on kokouskäytössä. Valkoisessa salissa pidetään henkilökuntatilaisuuksia ja seminaareja, mutta illalla on mahdollisuus musiikkitilaisuuksiin.

Salin käyttö liittyy useimmiten yhteistyöhön eri yhdistysten ja oppilaitosten kanssa. Aluehallintovirasto luovuttaa tilan tapahtumajärjestäjien käyttöön oman harkintansa mukaan.

– Nyt Suomi 100 -juhlavuoden yhteydessä joitain kyselyjä tiloista on tullut. Emme tosin ole markkinoineet tiloja eikä mitään hakua ole järjestetty. Tapahtuman järjestäjän pitää olla yhdistys ja tapahtumalle pitää olla Suomi 100 -listaus.

Valkoista salia vuokrataan myös yksityiskäyttöön. Siellä on järjestetty arvokkaita sukujuhlia ja karonkkatilaisuuksia. Häitä ei ole pidetty, mutta keskusteluissa sellainenkin mahdollisuus on ollut.

Jos haluaa vuokrata tilan omaan käyttöön, pitää ottaa yhteys ylijohtajan assistenttiin, kertoa, millaisesta tilaisuudesta on kysymys ja tiedustella, onko vuokraus mahdollista ja millä ehdoilla.

– Vuokra on tietysti suurempi, jos ei ole kysymys kulttuuritilaisuudesta tai kulttuurin tukemisesta.

Lääninhallitus-talossa on järjestetty harvakseltaan taidekierroksia, jolloin opastajana on ollut Oulun taidemuseon asiantuntija. Suuren suosion saavuttaneita taidekierroksia on luvassa taas syksyllä.

Myös avoimien ovien päivinä on mahdollisuus tutustua koko taloon. Lisäksi taloon tutustumassa käy oppilasryhmiä eri kouluista. Varsinkin taideopiskelijoita kokoelmat kiinnostavat.

– Haluamme, että mahdollisimman moni pohjoissuomalainen pääsisi tutustumaan taloon ja sen taiteeseen. Koko talohan on kulttuurihistoriallisesti merkittävin valtion omistama rakennus koko Pohjois-Suomessa.

Fakta

Alunperin kuvernöörin residenssi

Pohjois-Suomen aluehallintoviraston päärakennus eli Lääninhallitus-talo rakennettiin vuosina 1886–1890.

Rakennuksen suunnitteli arkkitehti Jac. Ahrenberg Konstantin Kiseleffin aiempien luonnosten pohjalta.

Rakennuksessa on kolme kerrosta ja sen lattiapinta-ala on yhteensä 2 000 neliötä.

Rakennus edustaa uusrenessanssityyliä, ulkojulkisivussa on vaikutteita alankomaisesta renessanssista sekä muistumia Rooman valtakunnan linnoitus- ja palatsiarkkitehtuurista.

Talo on toiminut kuvernöörin residenssinä ja myöhemmin lääninhallituksen virastorakennuksena.

Rakennusta on korjattu vuonna 1938 ja 1970-luvun alussa. Julkisivut uusittiin vuonna 1986.

Viimeisimmät korjaukset tehtiin vuosina 1994–1995. Juhlallinen uudelleenkäyttöönottotilaisuus pidettiin lokakuussa 1995.

Ensimmäisessä kerroksessa sijaitsevat asiakaspalveluaula sekä maaherran aula.

Toisessa kerroksessa ovat vestibyyli eli eteistila, lääninsali, valtion vierashuoneisto, Valkoinen sali, Punainen sali, ruokasali sekä Vihreä sali.

Kellarikerroksessa ovat kirjasto, kokoustilat, väestösuoja sekä pieni edustussaunaosasto.

Peruskorjauksen yhteydessä tehtiin myös mittava kalustus- ja sisustustyö. Taideteosten ja -esineiden hankintaan kiinnitettiin suurta huomiota.

Lääninhallitus-talon taideteokset ovat sinne sijoitettuna Suomen Kansallisgallerian kokoelmista. Talossa on suurin sijoituskokonaisuus pääkaupunkiseudun ulkopuolella.

Maalauksia on noin 20 kappaletta ja suurin osa niistä on peräisin 1800-luvulta. Noin 25 prosenttia maalauksista on naistaiteilijoiden tekemiä.

Kansallisgallerian mukaan missään valtion virastossa ei ole tällä hetkellä niin paljon vanhoja arvokkaita taideteoksia kuin Lääninhallitus-talossa.

Pianotrioja oululaislähtöisesti

Lauantaina kello 15 Lääninhallitus-talon Valkoisessa saliin saapuvat oululaislähtöiset Radion sinfoniaorkesterin (RSO) 2. soolosellisti Eeva Rysä, viulisti Maria Puusaari sekä pianotaiteilija Sonja Fräki.

He soittavat sadan vuoden aikana sävellettyjä pianotrioja Suomi 100 -ohjelmaan kuuluvassa konserttiohjelmassaan.

Ensimmäiset kiusaukset – suomalaisia pianotrioja 1917–2017 -konsertti kuultiin RSO:n sunnuntaikamarimusiikkisarjassa huhtikuussa ja Yle Radio 1 lähettää sen kesällä.

Produktio kiertää myös poikkeuksellisen laajasti ympäri Suomea.

Konsertissa kuullaan Fräki–Puusaari–Rysä-trion tilausteos, suomussalmelaisen säveltäjän, musiikkitoimittaja Osmo Tapio Räihälän Temptations, joka sai kantaesityksensä Helsingin Musiikkitalossa Radio 1:n radioimassa konsertissa.

Lisäksi kuullaan Joonas Kokkosen Piano trio (1948), Jukka Koskisen Piano trio (1985) sekä Aarre Merikannon Trio a-molli (1917).

Konsertin ohjelman esittelee säveltäjä Osmo Tapio Räihälä.

Helsingistä alkanut kiertue jatkaa Oulun konsertin jälkeen vielä Jyväskylään ja Saloon.

Ensimmäiset kiusaukset – suomalaisia pianotrioja 1917–2017 -konsertti Lääninhallitus-talolla, Linnankatu 3, lauantaina 27.5. kello 15. Liput 15 ja 10 euroa.

Lääninhallitus-talossa on järjestetty konsertteja yhteistyössä Oulunsalo soin, Oulun vanhan musiikin yhdistyksen sekä konservatorion kanssa. Saliin mahtuu noin sata kuulijaa, kertoo kehittämispäällikkö Jukka Erkkilä.

Valkoisen salin kaakeliuunit ovat
alkuperäiset.



Creative Commons -lisenssi

Artikkelin lähde Kaleva 27.05.2017.