Tiedeyhteisöä inspiroiva voimanainen

Professori Maija-Leena Huotari tehtailee mielellään avauksia yli tiedekuntarajojen.

60 vuotta

Oulun yliopiston informaatiotutkimuksen professorilla Maija-Leena Huotarilla on makea menneisyys pussimakeisten tuotepäällikkönä Chymoksen makeistehtaalla. Anekdootti menneisyydestä kertoo nykyisyydestä ja Huotarin kyvyistä luovia ja luotsata vaihtelevissa ja haastavissa ympäristöissä opiskelijoita ja tutkimusryhmiä eteenpäin.

Chymoksella saavuttamaansa työvoittoa Huotari pitää leikkisästi yhtenä työuransa merkkipaaluista. 24-vuotias Vaasasta valmistunut ekonomi oli se, joka keksi Pantteri-karamellista pussituotteen. Tänä päivänä Pantteri-karkkipussi on Suomen johtavia makeisia. Ura makeistehtaalla jäi lyhyeen. Kaupallisuuden lainalaisuudet ja bisneselämän tahti eivät sopineet Huotarin luonteelle.

Monirikkaiden vaiheiden jälkeen oma ala löytyi kirjastoalalta informaatiotutkimuksesta, missä Huotari on rakentanut ympärilleen aktiivisen ja osaavan yhteisön yli tiedekuntarajojen.

Jos tiede antaa, se myös ottaa. Huotari johtaa Suomen Akatemian tutkimushanketta. Lisäksi hän vastaa sidosryhmävuorovaikutuksesta Akatemian yhteydessä toimivassa hankkeessa. Strategisen tutkimusneuvoston rahoittama hanke tähtää aurinko- ja tuulienergian lisääntyvään hyödyntämiseena. Siksi viisipäiväinen työviikko ei tahdo riittää. Onneksi on lauantait.

Huotarin pitkäaikainen tutkimusintressi on terveystiedon lukutaito, jonka tutkimus alkoi vuonna 2008. Laaja-alaisen tutkimusryhmän yhteistyönä syntyi terveystiedon lukutaidon seulontaväline.

– Väitöskirjoissa olemme tutkineet, miten esimerkiksi ihmisen tausta, liikunta-aktiivisuus ja koulutustaso liittyvät terveystiedon lukutaitoon, miten terveystietoa voisi räätälöidä, sekä potilasarvon syntymistä hoitoketjussa.

Opetus- ja kulttuuriministeriön kouluille ja kirjastoihin suunnattu valtakunnallinen Lukuinto-ohjelma toteutettiin yhteistyössä kasvatustieteilijöiden kanssa. Se johti Inspires-tutkimusyhteistyön syntyyn vuonna 2013. Viimeisin yhteistyö on syksyllä 2016 alkanut nuorten terveyteen ja hyvinvointiin liittyvien lukutaitojen tutkimus.

– Terveysinformaatio on ristiriitaisinta tietoa meidän monimutkaistuvissa informaatioympäristöissä. Auktoriteetteja on paljon läsnä personal trainereista korkeatasoisiin lääketieteellisiin asiantuntijoihin. Siksi ennakoimme, että herkässä iässä olevalla nuorella on hämmentävää päättää, mikä on luotettavaa terveystietoa.

Erään tohtorikoulutettavan sanoin Huotari on nuoremmille tieteentekijöille inspiroiva ja vahva naishahmo, joka näyttää esimerkkiä siinä, miten lasikattojen läpi mennään niin että rytisee. Tulosta on syntynyt ja informaatiotutkimus on tuonut tiedekuntaan kiitettävästi ulkopuolista rahoitusta.

Huotarin huolena on opetus- ja kulttuuriministeriön edellyttämä yliopistojen profiloituminen. Vaikka informaatiotutkimus on ihmistiede, se kuuluu yhteiskuntatieteen alaan.

– Yhteistyö Lapin yliopiston yhteiskuntatieteellisen tiedekunnan kanssa olisi erittäin tervetullut.

fakta

Maija-Leena Huotari

Syntynyt 6. toukokuuta 1957 Oulussa.

Ylioppilaaksi 1976 Oulusta.

Oulun yliopiston informaatiotutkimuksen professori vuodesta 2005 lähtien.

Yhteiskuntatieteiden maisteri Tampereen yliopisto 1991.

Opiskellut kuvataidetta Vapaassa taidekoulussa Helsingissä.

Väitellyt yhteiskuntatieteissä pääaineena informaatiotutkimus Sheffieldin yliopistossa, Britanniassa 1996.

Yliassistenttina sekä ma. apulaisprofessorina Tampereen yliopistossa vuosina 1996–2002.

Informaatiotutkimuksen ma. professori Helsingin yliopistossa vuosina 2004–2005.

Suomen Valkoisen Ruusun I luokan ritarimerkki 2012.

Joogaa, harrastaa kulttuuria ja kuvataidetta.

Ulkoiluttaa koiraansa Aidaa ja mökkeilee Kuhmossa.



Creative Commons -lisenssi

Artikkelin lähde Kaleva 06.05.2017.