Maila kuin maila kelpaa Laitisen perheessä

Oskari Laitinen, 14, on ikäistensä huippu squashissa. Valtteri Laitinen, 16, pärjää tenniksessä. Kun pojat iskevät yhteen, kipinät sinkoilevat.

– Aika monesti menee tappeluksi, veljekset myöntävät.

Kai Nevala

Oulu

Nallisportin pitkä käytävä. Sinisen muoviseinän takana tenniskentät. Pitkään kaikuvat äänet, kun maila ja karvapallo kohtaavat.

Käännös kulman taakse: oikealla lasiset squash-kopit, vasemmalla sulkapallokentät.

Laitisen perhe tuntee nämä käytävät ja kulmat, äänet ja tuoksut.

– Heräilläoloajasta suurin osa on mennyt täällä, äiti Maritta Laitinen ounastelee.

Oskari Laitinen, 14, on sarjansa ykkönen. Valtteri Laitisen, 16, sijoitus rankinglistalla on kuudes. Suomen huippuja siis molemmat, mutta Oskarin laji on squash ja Valtterin tennis.

Maila kuin maila: ne on todettu käteen sopivaksi jo pikkunassikkana. Syy on isä Petri Laitisen squash-tausta.

– Osku oli kolme ja Valtteri neljä, kun aloimme käydä pelaamassa kössiä. Osku jatkoi squashia, mutta kun Valtsu olisi joutunut pelaamaan tyttöjen kanssa, hän siirtyi tennikseen, isä kertoo.

Oskari yksi – Valtteri yksi. Molemmat hoitaisivat oman lajinsa, sillä pikkuveli voittaa squash-ottelun, isoveli on parempi tenniksessä.

Mailapelien paremmuus pitäisi ratkaista vapaapäivän lajeissa eli sulkapallossa tai pingiksessä. Tai sitten tuhnussa, jota pojat ovat pelanneet softis-pallolla kotikadullaan iät ajat. Tosin sen kyllä tietää jo kokemuksesta, mitä pelien aikana tai sen jälkeen tapahtuu.

– Aika monesti menee tappeluksi, veljekset myöntävät.

Kodin ovet paukkuvat ja jälkipelit jatkuvat raivoisan äänekkäänä jommankumman huoneessa.

– Luuletko, että pojat pitäisivät mykkäkoulua? Onneksi kiistat menevät myös aika nopeasti ohi, äiti naurahtaa.

Kilpailuhenki ja voitontahto ovat varmasti edistäneet molempien poikien uraa.

– Onneksi heillä ei ole sama laji, isä hymähtää.

Perhe on kokonaisvaltaisesti kimpassa, sillä liikunnanopettajana toimiva äiti on poikiensa fysiikkavalmentaja. Isällä on pitkä tausta Oulun Squashklubin toiminnassa.

Petri Laitinen joutui tunnustamaan poikiensa taidot jo muutamat vuosi sitten liian hyviksi.

– Valtsulle tuli ensimmäisen kerran tenniksessä takkiin, kun hän oli 11–12-vuotias. En ole enää pystynyt pelaamaan kössiä, mutta olisin hävinnyt Oskulle ehkä kaksi kolme vuotta sitten. Nykyään en saisi edes hippaa, isä myöntää.

Loppuviikon ajaksi Oskari Laitinen vetää päällensä Suomen edustusasun. Hän pelaa Prahassa alle 15-vuotiaiden EM-joukkuemestaruuskisoissa. Vuosi sitten Laitinen oli mukana Belgian EM-kisoissa.

– Kansainvälisissä kisoissa vastustajat ovat paljon taitavampia. Oulussa pelaan ja treenaan vanhempien vastustajien kanssa, hän sanoo.

Tavoitteena on, ettei nuorukainen löytäisi kaupungista enää muutaman vuoden päästä itseään kovempaa pelaajaa. Kasiluokkalaisen mielessä on myös Kastellin urheilulukio, johon ysiluokkalainen isoveli parhaillaan on hakemassa.

Myös Valtteri Laitisen seuraava tavoite on kansainvälisessä turnauksessa, sillä hän pääsee 16-vuotiaiden pääsarjaan puolentoista viikon päästä alkavassa Kaleva Openissa.

– Lähden peleihin haastajana, sillä vastustajat ovat aika fyysisiä. Oma vahvuuteni on liikkuminen.

Voi olla, että isä ja äiti Laitinen osaisivat ajaa Kirkkokankaalta Nallisportiin vaikka silmät kiinni – ja joskus siltä tuntuukin.

Talven jälkeen pojat helpottavat urakkaa, sillä yhteensä noin 30 kilometrin pyöräilemisellä hoituvat niin alku- kuin loppuverryttelytkin.

OSK pystynyt viemään nuoria huipulle

squash

Kai Nevala

Oulu

Oulun Squashklubilla on hyvä putki päällä, sillä seurassa on ollut arvokisaedustajia jo kolmena peräkkäisenä vuotena. EM-joukkuemestaruuskisoissa pelaavan Oskari Laitisen lisäksi arvokisojen makuun ovat päässeet Milla Uusitalo ja Iida Takaluoma.

– Tämä on meille ehdottomasti ylpeydenaihe. Meillä on nyt luottamus siihen, että tiedämme, miten voimme viedä pelaajia jatkossakin huipulle, OSK:n pitkän linjan valmentaja Harri Valasma toteaa.

Laitinen on Suomen ykkönen alle 15-vuotiaissa. 17 vuotta täyttäneet Uusitalo, Takaluoma ja Saana Valasma ovat käytännössä ikäluokkansa kolme parasta pelaajaa kotimaassa.

– He käyvät Kastellin urheilulukiota ja homma on toiminut todella hyvin. Pelikavereina on paljon miehiä, mikä tuo harjoitteluun vaihtelua ja sopivaa kovuutta, Valasma sanoo.

Seuran resurssit ovat rajalliset. OSK on onnekseen saanut houkuteltua ex-huippuja valmennukseen mukaan, sillä Matti Saarela ja Eevamaria Vuolo antavat kärkipelaajille yksityistunteja.

– Ilman heitä rahkeemme eivät riittäisi ja parhaimmilla pelaajilla olisi vähemmän laadukkaita harjoituksia. He pystyvät yksityistunneilla opettamaan henkilökohtaisesti teknisiä ja taktisia yksityiskohtia.



Creative Commons -lisenssi

Artikkelin lähde Kaleva 10.05.2017.