Kodin ja koulun yhteistyö tuottaa uudella tavalla

Kotikoulutoimikunnan organisoimalla varainkeräyksellä sekä Oulun yliopiston Fablabin tuella Vesalan koululle Ylikiimingissä avattiin Suomen ensimmäinen Fablab-työpaja perusopetukseen.

Koulun oppilaat käyttävät Fablab-työpajaa opinnoissaan, mutta myös kyläläisillä ja hanketta tukeneilla yrittäjillä on mahdollista käyttää koulun laitteita.

Meidän kulma

Koulun yhteisöllisyyttä vaalitaan kodin ja koulun avoimella yhteydenpidolla sekä yhteistapahtumilla. Vesalan koulun kotikoulutoimikunnan aktiivinen toiminta toteuttaa tätä tavoitetta Ylikiimingissä.

Kotikoulutoimikunta on järjestänyt tapahtumia yhdessä muiden kolmannen sektorin toimijoiden kanssa. Yhteistyötä tehdään muun muassa Oulun kaupungin nuorisotoimen, seurakunnan, 4H-yhdistyksen, Reki-Vesan kyläyhdistyksen ja monien muiden eri yhteisöjen kanssa.

Eri toimijoiden ja kotikoulutoimikunnan kanssa yhteistyössä on koulun läheisyyteen rakennettu frisbee-golf -rata, pidetään koululla keväisin perinteinen toiminnallinen nuotio-ilta ja osallistutaan valtakunnalliseen siivouspäivään. Useana vuonna järjestetyt joulutapahtumat reki- ja hevosajeluineen ja erityyppiset liikunnalliset tapahtumat ovat kyläläisten ja koululaisten suuressa suosiossa.

Kotikoulutoimikunta on ollut järjestämässä yhdessä koulun kanssa koululaisille erilaisia toiminnallisia koulupäiviä. Oppilaiden kanssa on päästy golfaamaan Muhokselle, käyty tutustumassa Sortolan jäätelöön, on kalastettu Kiiminkijoelle ja tehty pyöräretkiä Koiteliin.

Suosittu ja perinteeksi muodostunut ”munkkipäivä” pidettiin tänä vuonna koululaisten vappunaamiaisten yhteydessä. Munkkipäivänä kotikoulutoimikunnan jäsenet leipovat ja paistavat yhdessä oppilaiden kanssa munkit koko koulun oppilaille.

Yhdessä tekeminen on myös huomattu muualla – koulun oppilaat ja kotikoulutoimikunta on saanut Oulun alueellisen vanhempainyhdistyksen kunniamaininnan kekseliäästä ja aidosti oppilaiden liikenneturvallisuutta parantavasta heijastinliivi -kampanjasta.

Joulukuussa 2015 Vesalan, Oulujoen ja Yli-iin rehtorit ja kehittäjäopettajat vierailivat Tanskassa Silkeborgin kaupungin kouluissa. Opintomatkan tarkoituksena olivat verkostoituminen sekä vertaileva oman toiminnan kehittäminen kansainvälisen opetuksen kehittämisohjelman New Pedagogies for Deep Learning hengessä.

Silkeborgin kouluissa vierailijat tutustuivat Fablab-laboratorion toimintaan. Fablab (fabrication laboratory) on pienimuotoiseen digitaaaliseen valmistukseen tarkoitettu työpaja, jonka malli on peräisin Massachusetts Institute of Technology- yliopistosta.

Suomesta löytyy tällä hetkellä kaksi virallista Fablabia Oulun yliopistosta sekä Aalto-yliopistosta. Oulun yliopiston Fablab tekee yhteistyötä Vesalan koulun kanssa. Yliopiston Fablab on kouluttanut koulumme opettajia Fablabin johtajan Jani Yliojan johdolla. Koulumme oppilaat ovat myös tehneet opintomatkoja Yliopiston Fablabiin. Fablabin perusvarustuksia ovat tietokone, suunnitteluohjelmat sekä erilaiset tulostimet.

Peruskouluun järkeviä apuvälineitä olisivat vinyylitulostin, 3D-tulostin sekä laserleikkuri. Tärkeintä työskentelyssä ei ole lopputulos, vaan suunnitteluprosessi. Tärkeää on se, mitä kaikkea opitaan tämän prosessin aikana. Fablab-työskentelyssä oppilaat miettivät jotakin oppiaineeseen tai arkeen liittyvää ongelmaa, johon he haluavat etsiä ratkaisun. Kun tämä on tehty, he menevät Fablabiin suunnittelemaan ja valmistamaan sen.

Kotikoulutoimikunnan organisoimalla varainkeräyksellä sekä Oulun yliopiston Fablabin tuella tänä keväänä Vesalan koululle on avattu Suomen ensimmäinen Fablab-työpaja perusopetukseen. Paikalliset yritykset rahoittivat koulumme Fablabiin 3D- ja vinyylitulostimet.

Koulun oppilaat käyttävät Fablab-työpajaa opinnoissaan, mutta myös kyläläisillä ja hanketta tukeneilla yrittäjillä on mahdollista käyttää koulun laitteita. Tämä saavutus kuvastaa todella hyvin koulun, vanhempien, kyläläisten ja paikallisten yrittäjien yhteisöllisyyttä ja yhdessä tekemistä oppilaiden hyväksi.

Miia Heilala

Vesalan koulun kotikoulutoimikunnan puheenjohtaja.

Fakta

Yhteinen tähtäin

Ylikiimingissa sijaitsevan Vesalan koulun kotikoulutoiminta aloitti toimintansa 2010.

Edustajat koulusta, päiväkodista ja eri luokka-asteiden oppilaiden vanhemmista sekä oppilaskunnasta. Kokoontuu 5-10 kertaa vuodessa.

Jäsenet: puheenjohtaja Miia Heilala, varapuheenjohtaja Marjo Tuunanen, rehtori Olavi Ala-aho, toimikunnan sihteeri vararehtori Perttu Hämäläinen, päiväkodin edustaja Elena Sirviö sekä Juha Tiirola, Rikuville Kokko, Inga Telkkälä, Maiju Alakärppä, Taina Mäntykenttä ja Marianne Moilanen.

”Tärkeintä työskentelyssä ei ole lopputulos, vaan suunnitteluprosessi. Fablab-työskentelyssä oppilaat miettivät oppiaineeseen tai arkeen liittyvää ongelmaa, johon he haluavat etsiä ratkaisun.”

Vesalan koulun oppilaat pääsivät golfaamaan
Muhokselle.



Creative Commons -lisenssi

Artikkelin lähde Kaleva 08.05.2017.