Kätevästi koskelle kalaan

Liimanninkoski on kelpo esimerkki Oulun seudun lähiretkeilykohteesta.

Anssi Väisänen, teksti
Pekka Peura, kuvat

Muikkua jäljittelevä kahdeksangrammainen Nils Master -vaappu lentää myötävirtaan, läpsähtää vedenpintaan – ja alkaa uida hitaasti vastavirtaan kalastajaa kohti.

Hidas kelaus pitää hyvin uivan vaapun sopivasti pinnan alla voimakkaasta virrasta huolimatta.

Paikka on Liimanninkoski, Muhoksen keskustasta viitisen kilometriä Kajaanin suuntaan ja siitä edelleen Suokyläntietä kuusi kilometriä.

Muhosjoki virtaa uomassaan rauhallisesti kohti Oulujokea kuljettaen valumavesiä myös Tyrnävän, Utajärven ja Vaalan kuntien alueilta.

Liimanninkosken kohdalla kohisee vielä keväinen, erittäin voimakas virta, jossa silmä lepää. Vierestä lähtee 1,4 kilometrin opastettu luontopolku.

Vaikka opaste Liimanninkoskelle on ollut valtatie 22:n varrella jo pari vuotta, tämä Metsähallituksen retkeilykohde ei ole kovinkaan yleisesti tiedossa.

Koskiosuus on noin kilometrin mittainen. Matkalla on mukavia suvantoja, joista voi tavoitella saaliskalaa.

Laavulle ja nuotiopaikalle johtaa helppokulkuinen metsätie, jonka varrella olevilta niityiltä voi myöhemmin kesällä bongata lampaita.

Polun alkuosuus laavulle saakka soveltuu myös lastenrattaiden kanssa kuljettavaksi.

Parkkipaikan lähellä on vanha riihi-puimalarakennus, jossa on esillä vanhoja maatalousvälineitä ja pöytäryhmät eväiden syöntiä varten.

Kun kosken kohina alkaa hyväillä korvia, kulkija onkin saapunut laavulle, jonka kyljessä on puuvarasto ja edessä nuotiopaikka: siis nuotion tekoon, kahvi tulille ja makkarat kypsymään.

Täällä saa ihminen vielä olla rauhassa: ainakaan erään operaattorin SIM-kortit eivät tavoita kenttää lainkaan.

– Liimanninkoski kuuluu Rokua Geopark -kokonaisuuteen, joka on tunnettu muun muassa ainutlaatuisista geologista luontokohteista. Yksi Oulun seudun vetovoimatekijöistä on juuri monipuolinen luonto, joita alueemme tarjoaa niin kotimaisille kuin kansainvälisillekin matkailijoille,
Attractive Oulu Region -hankkeen Metsähallituksen osatoteutuksen projektipäällikkö Sari Pulkka kertoo.

Yksi markkinoinnin kohteista on Keski-Eurooppa, jossa tunnetusti osataan arvostaa Suomen puhdasta luontoa ja kansallispuistoja.

– Vuonna 2016 aloitettiin KASKU-hanke, jossa pyritään kehittämään maaseudun luonto- ja kulttuurilähtöisiä virkistys- ja hyvinvointipalveluja. Hankkeessa ovat mukana Oulun ammattikorkeakoulu ja Metsähallituksen luontopalvelut.

Sekä Attractive Oulu Region että KASKU -hankkeissa pyritään vahvistamaan ja tuomaan paremmin esille Oulun seudun luontokohteiden verkostoa. Verkoston luontokohteet on nykyisin koottu VisitOulu-sivustolle.

Oulun seudulla kalastuskohteita ovat myös Oulujoki, Oulun merialue, Sanginjoki, Rokuan istutuslammet ja pohjoisemmassa Iijoki.

Kalaonnea ei tällä kertaa ollut. Metsähallituksen erikoissuunnittelija Olli-Petteri Help joutui pakkaamaan virvelinsä tuloksetta.

Liimanninkosken luontaiseen kalakantaan kuuluvat harjus, ahven ja hauki.

Muhoskylän kalastuskunta istuttaa jokeen pyyntikokoista kirjolohta joka kevät, viimeksi maanantaina toistasataa kiloa.

– Muhosjoesta huolehditaan joka vuosi velvoiteistutuksin. Pyydettävää riittää, kalastuskunnan esimies Ari Juka mainostaa.

Lisää verkossa
Katso kuva­galleria kaleva.fi

Fakta

Liimanninkoski on lehtojen-
suojelualue

Muhosjoen hienoin koskiosuus on noin kilometrin mittainen. Se alkaa Suokylän sillalta ja jatkuu Liimanninkosken alapuolelle saakka.

Liimanninkoskella sijaitsee noin 1,4 km:n mittainen, käpymerkein merkitty luontopolku. Polun varrella on kaksi opastaulua, jotka kertovat Liimanninkosken alueesta sekä luonnon erityispiirteistä.

Liimanninkosken alue siirtyi valtion omistukseen vuonna 1989, ja lehtojensuojelualue perustettiin vuonna 1992.

Suojelualueen perustamisen jälkeen joen eteläpuolisia luonnontilaisia alueita on käytetty tutkimus- ja opetuskäyttöön ja joen pohjoispuolisia alueita retkeilyyn ja perinnemaiseman ylläpitoon.

Vuonna 2008 suojelualue siirtyi Metsäntutkimuslaitokselta Metsähallituksen hallintaan.

Liimanninkoskella on mahdollista kalastaa Muhoskylän kalastuskunnan luvilla. Kalastuslupia myy Muhoksen Neste.

Ajo-ohje: Muhokselta Kajaanin suuntaan noin viisi kilometriä valtatietä 22, opasteesta oikealle Suokyläntietä kuusi kilometriä Liimanninkosken pysäköintialueelle.

Lisätietoja: luontoon.fi, visitoulu.fi



Creative Commons -lisenssi

Artikkelin lähde Kaleva 31.05.2017.