Improvisointeja ei paikkailla

Jazzkitaristi Heikki Ruokankaan Tampereelta alkanut Monologues-levynjulkaisukiertue ulottuu ensi viikolla myös Raaheen ja Ouluun.

Esko Aho

Oulusta on vähitellen tullut Suomen mittakaavassa vilkas jazzkaupunki.

Kehitys pohjautuu pitkälti musiikkiluokkien, Madetojan musiikkilukion, konservatorion pop-jazz-koulutuksen, ammattikorkeakoulun ja Elojazzin monipuoliseen yhteisvaikutukseen.

Nuorten muusikoiden on ollut mahdollista löytää itselleen sopivat väylät myös tällä musiikinalalla. Eritasoisia big bandejakin kaupungissa toimii useita.

Oululaisen jazzkitaristin Heikki Ruokankaan, 29, ensimmäinen sooloalbumi Monologues ilmestyi huhtikuun lopulla tamperelaisen Tapio Ylisen Eclipse Music -yhtiön kustantamana.

Äänitteen nimi jo paljastaa, että se sisältää vain Ruokangasta kitaroineen, joita on mukana viisi erilaista.

Edellinen, kansainväliseen levitykseen päässyt debyyttialbumi Change of Thought (F-IRE, 2015) syntyi yhdessä Joni Nybergin kanssa.

Ruokankaan ensimmäinen kitaransoitonopettaja oli Into Koponen. Jazzista Ruokangas innostui Oulun konservatoriossa. Hän on opiskellut jazzimprovisaatiota ja kitaransoittoa myös Vesa Valkaman, Peter Lerchen, Raoul Björkenheimin ja Niklas Winterin johdolla. Tässä kuussa Ruokangas valmistuu musiikkipedagogiksi Oulun ammattikorkeakoulusta.

– Innostuin jazzista sen takia, että minua ärsytti, kun en tiennyt, miten homma toimii. Vesa Valkama valaisi minulle näitä asioita hienosti.

Ruokangas ansaitsee nykyään leipänsä keikkailemalla sekä opettamalla kitaransoittoa ammattikorkeakoulussa ja kansalaisopistoissa.

– Opetushommia kitaristeille näyttää vielä riittävän, vaikka harvemmin kokopäiväisesti.

Uudesta albumistaan Ruokangas kertoo, että sen kappaleet on pääasiassa äänitetty yksi otto, soitin ja raita -periaatteella.

– Muutamalla raidalla kuullaan päällekkäisäänityksiä siten, että ne pystyy myös soittamaan konsertissa loopperin avulla.

Loopperi (engl. looper) on elektroninen laite, joka toistaa siihen äänitettyjä materiaaleja uudelleen ja uudelleen esimerkiksi yhtä aikaa elävän esityksen kanssa.

– Improvisoidussa musiikissa on vaikea paikkailla äänityksiä jälkikäteen. Ehjien, kokonaisten ottojen käyttäminen on melkeinpä ainoa vaihtoehto. Jotakin teemaa saatan palastella ottamalla vaikka lopputeeman eri otosta kuin alkuteeman. Siedän mieluummin pieniä virheitä äänityksissä kuin sitä, että fiilis, soittimen viritys ja studion äänimaisema vähänkään muuttuvat kesken kaiken.

Heikki Ruokankaan serkku Juha Ruokangas on kansainvälisesti tunnettu, Harvialassa asuva sähkökitaroiden valmistaja, joka palkittiin ansioistaan Taito-Finlandialla 2012.

Silloin Juha Ruokankaan soittimien keskihinta oli 4 000–8 000 euroa ja niitä myytiin New Yorkissa, Pariisissa, Zürichissä, Tokiossa ja Singaporessa.

– Itselleni en ole vielä raaskinut ostaa Juhalta sähkökitaraa, Heikki Ruokangas tunnustaa.

Juha Ruokankaan lisäksi Ruokangas Guitars Oy:n tiimiin kuuluvat tätä nykyä kitaranrakentajat Emma Elftorp, Jyrki Kostamo, Lari Lätti, Tomi Nivala ja Jani Rinta-keturi.

Heikki Ruokankaan levynjulkaisukeikat Raahen teatterissa 12.5. kello 19 ja Tähtitornin kahvilassa Oulussa 13.5. kello 16.

Fakta

Heikki Ruokangas

Syntynyt 1987.

Oululainen jazzkitaristi ja soitinopettaja

Ylioppilaaksi Madetojan musiikkilukiosta 2006.

Valmistui muusikoksi Oulun konservatoriosta 2012.

Musiikkipedagogin tutkinto Oulun ammattikorkeakoulusta toukokuussa 2017.

Soittaa muun muassa suomalais-tanskalaisessa Ruokangas-Estola-Roland-Triossa sekä kitaraduo Ruokangas Hako-Ritassa.

Heikki Ruokankaan Monologues-soolokitaralevyllä ja paraikaa menossa olevalla levynjulkaisukiertueella kuultava musiikki edustaa modernia kitarajazzia. Kuvan kitara on Jaakko Noson (1913–2013) 1950-luvun tuotantoa.



Creative Commons -lisenssi

Artikkelin lähde Kaleva 06.05.2017.