500

Oululainen valmentaja Juha Malinen on tehnyt kunnioitettavan uran. 500 valmennettua liigaottelua tuli täyteen lauantaina. Kaikkien aikojen listalla hän on Suomen kakkonen Antti Muurisen jälkeen.

Liigaura alkoi Mikkelistä 23 vuotta sitten.

– Miksi en voisi jatkaa, 58-vuotias Malinen kysyy.

Jalkapallo

Liiga

Kai Nevala

Oulu

Se oli Mikkelissä, Juha Malinen muistaa heti, sillä kukapa liiga-
debyyttinsä unohtaisi. 23 vuotta ei ole pyyhkinyt muistoja pois.

Oli 24. huhtikuuta 1994 ja oululaisvalmentaja johdatti nuoren TPS:n kentälle MP:tä vastaan.

Nuori hän oli itsekin: 35-vuotias on valmentajana vielä keltanokka.

MP pyöritti turkulaisista 3–0-voiton, vaikka Malinen oli etukäteen epäillyt vastustajan nuoren maalivahdin Jussi Jääskeläisen henkistä kanttia.

Malisen painajainen, seuraavan päivän Iltasanomat otsikoi.

– Kukkopoikana sanoin ottelun jälkeen lehdistötilaisuudessa, että ottaa päähän hävitä jääpallojoukkueelle. Meni, kato, nuorena välillä vähän överiksi.

Uran ensimmäistä voittoa ei tarvinnut maanitella kauan, sillä TPS kukisti vappupäivänä Kuusysin Kupittaalla. Itse ottelun sijasta valmentajalla on muisto, miten hän ehti aikaisemmin päivällä ihmetellä vaimonsa kanssa piknikillä Etelä-Suomen lämpöä.

Tästä se alkoi, eikä loppua ole tiedossa. Kun Malinen astelee RoPS:n penkin päähän keskiviikkona Maarianhaminassa, se on hänen 501:s liigaottelunsa.

Oululainen on valmennetuissa otteluissa Suomen kaikkien aikojen kakkonen Antti Muurisen jälkeen.

19 kautta liigassa, seitsemän eri joukkuetta, 36 kohdattua seuraa – joista moni on jo mennyt konkurssiin – ja 500 valmennettua liigaottelua. Poikkeuksellisen mittava elämänura valmentajana sisältää myös kolme liiganousua Ykkösestä.

– En ollut huippupelaaja, joten minun piti ammattitaidolla, uskalluksella ja avoimuudella raivata tieni liigaan.

500 ottelua ei tule täyteen ilman osaamista, mutta valmentajan työtä määrittävät aina myös sattumukset. Tiellä tulee aina risteyksiä, joista voi kulkea moneen eri suuntaan.

Entä jos nuori Malinen olisikin lähtenyt Rauman Pallon sijasta VIFK:n valmentajaksi? Mitä olisi tapahtunut, jos FC Oululla olisi ollut varaa maksaa palkat sovitusti? Jos TPS ei olisikaan uskaltanut tehdä sopimusta nuoren oululaisen kanssa? Mitä jos neuvottelut HJK:n kanssa Haikon kartanossa 2000-luvun alussa olisivat johtaneet pestiin? Jos liigalisenssikomitea olisikin armahtanut AC Oulun?

Entä jos? Se on osa valmentajan uran epävarmuutta.

Joillain valmentajilla alku epäonnistuu syystä tai toisesta, eivätkä he enää koskaan saa toista mahdollisuutta pääsarjassa. Malinen joutui todistamaan osaamisensa TPS:ssa.

– TPS. Perustettu 1922 ja sitten tulee saatana joku Juha Malinen Oulusta. Katsomossa Tepsin vanhat pelimiehet ihmettelivät nuorta jätkää, joka huutaa ja peluuttaa ihan eri tavalla. Sain kuitenkin itselleni tunteen, että pärjään tässä työssä.

Parin vuoden päästä Malinen siirtyi MyPa:an ja ura alkoi rullata.

– Olen aina ollut järjestelmällinen ja minulla on ollut selkeä visio. Tiesin jo nuorempana, mitä haluan peliltä, mutta vanhempana olen osannut ohittaa monta mutkaa kokemuksen ansiosta.

Liigavalmentajat kaudella 2017 ovat pääosin 1970-luvulla syntyneitä. Vain Muurinen, 63, ja Malinen, 58, ovat selvästi kokeneempia pitkän linjan luotseja.

Tässä ammatissa ikä voidaan nähdä haittana. Kokemus onkin yhtäkkiä synonyymi taantumukselle tai väsymiselle. Malinen on viettänyt kuusikymppisensä, kun sopimus RoPS:n kanssa päättyy syksyllä 2018.

Mitä vielä: tuleeko 600:s tai 700:s liigaottelu?

– Miksi en voisi jatkaa? Intohimon pitää säilyä. Toinen juttu on kehittää itseään ja haistella, mitä lajissa tapahtuu.

Valmentaminen on monimutkainen tiedon, taidon, kokemuksen ja johtamisen hybridi, jossa on jatkuva tulosvastuu. Vaikka Malisella ei ole mestaruutta, ovat tuloskäyrät kiistattomat: jokainen joukkue on parantanut pistetahtiaan oululaisen alaisuudessa.

– Tärkein asia valmentamisessa on ihmisjohtaminen. On ylivoimaisesti tärkeintä luoda pelaajille mahdollisuus oppia.

Vaikka Malisella ei ole mestaruutta, ovat tuloskäyrät kiistattomat: jokainen joukkue on parantanut pistetahtiaan oululaisen alaisuudessa.

En ole muistojen keräilijä, Malinen sanoo. Satoihin otteluihin ja tuhansiin tapahtumiin mahtuu monenlaista, joka muuttuu mielessä yhdeksi massaksi.

Jos eteen lyötäisiin lista uran jokaisesta ottelusta, kaikista ei irtoaisi kenties yhtäkään välähdystä.

Valmentaja selaa Kalevan arkistoa ja sijoittaa kuvia muistikuviensa kalenterissa paikoilleen.

– Tuossa on TPS:n kaulahuivi... KuPS:n keltainen takki... Tämä on elokuulta 1986 Ouluhallin ensimmäisistä treeneistä. AC Oulun nousujuhlat... Tässä minut ajetaan ulos Castrénissa.

500 otteluun mahtuu onnistumisia ja epäonnistumisia, hehkutusta ja haukkuja.

Juuri nyt Malinen on onnellinen mies RoPS:ssa. Kauden aikana hän asuu Koivussa 42 kilometriä Rovaniemeltä etelään – siis sopivasti Oulun-kodin suuntaan.

– RoPS on tässä vaiheessa uraa minulle optimaalinen vaihtoehto. Se voi olla jopa parempi kuin valmentaa omassa kotikaupungissaan, hän sanoo.

Huomisesta ei tiedä. Ei ole koskaan tiennyt.

Fakta

Tapahtui kerran Hietalahdessa

Juha Malinen on syntynyt 16. heinäkuuta 1958 Oulussa. Hänen lapsuudenkotinsa oli Karjasillan Suvantokadulla. Vaimo Erja, tyttäret Jessica ja Monica.

Ura valmentajana edustustasolla: 1987–1988 Pelimiehet, 1988–1989 OLS, 1990 Rauman Pallo, 1993 FC Oulu, 1994–1997 TPS, 1998–2003 MyPa, 2004–2006 KuPS, 2007 Sahtjor Karaganda, 2008–2012 AC Oulu, 2012 Haka, 2013 FC Lahti, 2014– RoPS. Sopimus RoPS:n kanssa kauden 2018 loppuun saakka.

Päävalmentajana liigassa 500 ottelua täyteen lauantaina Rovaniemellä. Alun perin juhla-ottelun piti olla keskiviikkona Maarianhaminassa, mutta liiga ilmoitti perjantai-iltana, ettei yhtä ottelukieltoa vähennetä tilastoista.

Erikoista: Ajettu kaksi kertaa ulos liigaotteluissa. Toinen katsomokomennus tuli AC Oulussa kaudella 2010. Seurasi seuraavan ottelun VPS:aa vastaan Hietalahden stadionin katolta makuuasennosta. Kakkosvalmentaja Tapio Haapaniemi sai tilastoihin yhden liigaottelun päävalmentajana.

Kaksi liigahopeaa (MyPa, RoPS), neljä pronssia (TPS, MyPa). Suomen cupin voitto TPS:n kanssa. Vuoden valmentaja 1996.

Suoraan sanoen, Malinen

Kai Nevala

Oulu

Hän ei ole koskaan ollut vaihtopenkin hiljainen poika. Juha Malinen on johtanut penkin edestä – usein kovaäänisesti.

Myös kentän ulkopuolella Malinen on sanonut suoraan. Onko se sulkenut ovia?

– On sulkenut ja tiedät, mihin suuntaan. Palloliittoon.

Ei kannata ymmärtää väärin: Malinen ei ole katkera, ettei hänestä ole tullut A-maajoukkueen päävalmentajaa. Paras mahdollisuus oli vuonna 2015, kun oululainen oli RoPS:n menestyksen ansiosta nosteessa.

Tuolloin valinta kohdistui Hans Backeen.

– Se on lohduttava tieto, että kolme ihmistä valitsee mielestään sopivimman vaihtoehdon. Jos olen hakenut tehtävään, en sano, että en ole hakenut.

Malinen on saanut liigahopeaa MyPa:sta ja RoPS:sta, mutta mestaruutta mies ei ole saavuttanut. MyPa:ssa se olisi ollut jo lähtökohtaisesti realistista.

– Olimme kuitenkin vähän kolmosjoukkue siihen aikaan HJK:n ja Hakan jälkeen. Halusin monta pelaajaa joukkueeseen, mutta esimerkiksi Teemu Tainio ja Jari Ilola menivät muualle.

Tehtävä FC Lahden peräsimessä oli lyhyt mutta mieleenpainuva. Malinen oli jo unohtumassa kakkoskategoriaan AC Oulun valmentajana Ykkösessä, kunnes pestit Valkeakoskella ja Lahdessa nostivat hänet uudestaan eturintamaan.

– Oli huikea huomata FC Lahdessa, mitä voi tapahtua, kun homma alkaa toimia.

”On lohduttava tieto, että
kolme ihmistä valitsee
mielestään sopivimman vaihtoehdon. Jos olen hakenut tehtävään, en sano,
että en ole hakenut.”

Juha Malinen

A-maajoukkueen päävalmentaja-
valinnasta

Neljännesvuosisadan aikana Malinen on ehditty leimata mediavalmentajaksi, pyrkyriksi, huutajaksi, menneeksi mieheksi... milloin miksikin.

Viime aikoina Malinen on saanut kritiikkiä siitä, miten hänen valmentamansa seurat ovat ajautuneet talousvaikeuksiin. Väitteiden mukaan Malisen vaatimusten vuoksi jäljelle on jäänyt savuavat rauniot.

Se ei yksinkertaisesti pidä paikkaansa, Malinen vastaa terävästi.

– Minulla ei ole ollut luottokorttia, jolla olisin yhtään laskua maksanut. Jos minulle on sanottu, ettei hankintoja tehdä, olen tyytynyt siihen.

( AC Oulu - Turun Palloseura 0-2: Jalkapallo, liiga. AC Oulun päävalmentaja Juha Malinen intoutui sanailemaan tiukasti ottelun tuomarin kanssa... 19.6.2010, arkisto....)Creative Commons -lisenssi

Artikkelin lähde Kaleva 31.05.2017.