Zaira on marsujen näyttelykuningatar

Oululainen marsu on kahminut näyttelyvoittoja Suomessa, Ruotsissa ja Tshekissä.

Ensi viikonloppuna kuningatar antaa parastaan marsuyhdistyksen juhla-
näyttelyssä Limingassa.

Elina Ursin, teksti
Jarmo Kontiainen, kuvat

Zaira istuu liikahtamatta plyysillä päällystetyllä näyttelyalustallaan. Suuret punaiset silmät katsovat suoraan eteenpäin, eikä ilmekään värähdä. Ulkopuoliset ihmettelijät eivät saa tätä näyttelyiden kuningatarta hermostumaan, ei edes kameran salama.

Oululainen Zaira on tunnettu ympäri Eurooppaa. Zaira on marsu, joka on kahminut näyttelyvoittoja niin Suomessa, Ruotsissa kuin Tshekissä.

Lähes neljävuotiaan Zairan omistaja, oululainen Elisa Svento, valmistelee marsuaan kisakuntoon. Lauantaina kisamenestys jatkunee Suomen marsuyhdistyksen juhlanäyttelyssä Limingan nuorisoseuraintalolla.

Ennen näyttelyä ruokalistalta karsitaan pois kaikki värjäävät vihannekset, kuten porkkana ja tomaatti. Kynnet leikataan, korvat putsataan, turkki trimmataan ja hännän tilalla oleva rasvarauhanen pestään huolellisesti.

Jotta sileäkarvaisen Zairan turkki olisi näyttelyssä ensiluokkaisessa kunnossa, kauneuskylpyjä on luvassa vielä muutama ennen kisaa. Näyttelykuningattaren turkin pitää hohtaa ja kiiltää.

Kun Svento haki Zairan Prahasta vuonna 2012, marsu ei vielä tuolloin osoittanut näyttelymarsutaitojaan. Se aloitti näyttelytoiminnan vanhemmalla iällä 2014 vuoden syyspuolella.

– Zaira ei saavuttanut ensimmäisistä näyttelyistään nuorena marsuna mitään, mutta poikasten ja iän myötä se on alkanut pärjätä ja saanut vahvan ja tukevan näyttelymarsun kropan.

Koska Zairan ura oli nousukiidossa, Svento päätti viime vuonna osallistua marsujen nelipäiväiseen erikoisnäyttelyyn Prahassa.

– Ajatus oli lähteä Prahaan marsunäyttelyturistiksi ja kokeilemaan, miten omat eläimet pärjäävät isommissa piireissä.

Näyttelyssä oli mukana marsujen kerma Euroopasta. Zaira sai useita palkintoja ja nappasi Best In Show:n voiton.

– Vaikka Zaira on jo vanha, on se pysynyt hyvässä kunnossa. Taitaa olla geeni-ihme.

Kotioloissa Zaira osoittaa todellisen luonteensa. Siksi esimerkiksi asuinkumppanin valinta oli todella vaikeaa. Kuningatar ei sietänyt ketään lähelleen.

– Zaira käyttäytyy näyttelyissä erittäin mallikkaasti, mutta kotioloissa se on hyvin äkäinen ja kipakka. Zira on ainoa marsu, kenet se on hyväksynyt asuinkumppanikseen.

Svento odottaa Zairan tyttärestä Elsasta seuraavaa menestyjämarsua. Äitinsä geenejä perinyt Elsa on saanut muotovalion arvot Suomeen ja Ruotsiin.

Oulun yliopistossa taloustieteitä opiskelevan Sventon, 29, elämässä marsut ovat olleet rakkaita lemmikkejä ja perheenjäseniä viimeiset 16 vuotta.

– Jyrsijät mielletään lasten harrastukseksi, mutta näyttelyissä mukana on kaiken ikäisiä harrastajia.

Kotona Linnanmaan opiskelija-asunnossa Sventon 15 marsulla, muutamalla lemmikkimarsulla ja kasvatusmarsuilla, on oma kolmikerroksinen asuintalo. Koska marsu on laumaeläin, jokaisessa kerrostalon laatikossa asuu vähintään kaksi marsua.

Iän myötä se on alkanut pärjätä ja saanut vahvan ja tukevan näyttelymarsun kropan.

Svento kasvattaa yhdessä oululaisen Lea Rahtu-Korpelan kanssa marsuja kasvattajanimellä Almond’s, joka on Suomen marsuyhdistyksen ja Suomen kani ja -jyrsijäliiton hyväksymä kasvattajanimi. Lisäksi molemmat ovat Suomen marsuyhdistyksen hyväksymiä Pet-tuomareita.

Sventon asunnon seinillä, pöydillä ja hyllyn päällä esillä olevat pokaalit ja palkinnot kertovat Zairan ja muiden Sventon marsujen näyttelymenestyksestä. Ruokapöydällä on kolme pokaalia, kaksi mitalia sekä lukuisia ruusukkeita muistoina Zairan ulkomaan kisoista. Lattialla oleva laatikko on täynnä Sventon kasvattamien marsujen kilpailuvoittoja. Niitä on yhteensä ainakin tuhat.

Tähtiainesta Linnanmaan marsulasta löytyy kosolti. Zairan lisäksi lauantain näyttelyyn osallistuu seitsemän muuta Sventolla asuvaa marsua. Osa marsuista osallistuu ulkomuotoluokkaan, osa Pet-luokkaan, joka vastaa koirien Match-show’ta.

– Uskon, että 12-vuotiaat tytöt voittavat minut Pet-luokan vaatimuksissa, kynsien viilaamisessa ja tarkkuudessa.

Fakta

Marsutähti

Marsyas Zaira on sileäkarvaiseen self-rotuun kuuluva vajaa neljävuotias marsu.

Syntynyt Prahassa 2012.

Lempiruokaa ovat laadukkaat pelletit ja heinä. Juomaksi kelpaa vesi.

Suurimpana saavutuksena on Tshekin erikoisnäyttelyn voitto viime elokuussa, jonne Zaira suuntaa tänäkin vuonna.

Nappasi toukokuun alussa Suomen ensimmäisen triplanäyttelyn, Megashow’n, kolme Best in Show -sijaa Vantaalla.

Suomen marsuyhdistyksen juhlanäyttely Limingan nuorisoseuraintalolla 14. toukokuuta alkaen kello 10.

Näyttelyyn osallistuu marsuja Suomesta, Ruotsista ja Norjasta. Näyttelytuomareita tulee muun muassa Tshekistä.

Suomen marsuyhdistys: www.marsuyhdistys.net

Marsunäyttelyn ulkomuotoluokassa tuomari kiinnittää huomiota marsun rotuominaisuuksiin. Ulkomuodossa on tärkeää vahva
niska ja iso kroppa kuten Zairalla.
Tuomari tarkistaa turkin kunnon ja värin. Zairan turkki pestään ja trimmataan tasapitkäksi ennen kisaa. Silmien pitää olla pyöreät ja isot kuten Zairalla. Korvien asento on tärkeää. Zairan korvat ovat suorat ja hyvässä asennossa. Näyttelyssä tuomari tarkistaa marsun vatsan värin ja
puhtauden.
Elisa Svento on ylpeä monet näyttelyt voittaneesta muotovaliosta, Zairasta.

Creative Commons -lisenssi

Artikkelin lähde Kaleva 11.05.2016.