Parivaljakko ei ole unohtanut juuriaan

Jarkko Nyman ja Janne Valppu aloittivat soittamisen kotinurkillaan Patelassa.

Anssi Juntto

Oululaisista paikannimistä ainakin Lintula, Mustasuo ja Patela ovat päätyneet suoraan bändien nimiksi. Myös Limingan Tulli ja Tuiran Miliisi viittaavat Oulun kaupunginosiin.

Patelan takaa löytyvät jo pitemmän aikaa Helsingissä vaikuttaneet Jarkko Nyman ja Janne Valppu.

– Meillä oli aika paljon vaihtoehtoja, joista lähdimme miettimään nimeä. Yksi vaihtoehto oli Patela, josta olemme kumpikin kotoisin. Se oli lopulta aika luonnollinen valinta, Valppu kertoo.

– Patela itse asiassa on sanana aika voimakas.

Nyman ja Valppu aloittivat omat bänditouhunsa nimenomaan Patelassa joskus 12–13 ikävuoden tietämillä.

Kotikulmillaan kaverukset ehtivät soittaa yhdessä hyvinkin monenlaista musiikkia eri kokoonpanoissa.

Jossain vaiheessa tiet erosivat. Nyman soitti pitkään bassoa Generatorsissa ja Valppu samaa instrumenttia Chicken Grassissä.

Patelassa kummankin soitin on kitara. Nyman myös laulaa.

Patelan tiimoilta Nyman ja Valppu aloittivat yhteistyön parisen vuotta sitten. Kummallekin oli kertynyt jonkin verran omia biisejä, ja niiden jammailemisen lomassa he alkoivat tehdä biisejä myös yhdessä.

Tänä keväänä kaksikko on työstänyt demoja ja piipahtanut studiossa rumpali Heikki Kytölän ja basisti Juho Vehmasen kanssa. Muun muassa PMMP:n riveistä tutut kaverit ovat olleet mukana vain studiomuusikon ominaisuudessa. Varsinainen bändi on tarkoitus kasata kesän aikana, ja keikoille on määrä lähteä syksyllä – ainakin näillä näkymin.

Patelan musiikkia voi luonnehtia ytimekkäästi suomenkieliseksi rockiksi. Studiossa parivaljakon referenssibändeinä olivat amerikkalaiset Foo Fighters ja Pearl Jam.

– Jotain siihen suuntaan. Ei mitään ihan suoraa paahtoa, vaan koukkujakin täytyy olla, Valppu sanoo.

– Musassa on haluttu säilyttää selkeästi rockin olemus. Mureaa ja juurevaa soundia unohtamatta kuitenkaan sitä, että biiseissä tärkeintä on melodia ja tarttuvuus, Nyman puolestaan analysoi.

Vaikka kummallakin oli entuudestaan enemmän kokemusta englanninkielisen musiikin tekemisestä, tällä kertaa kielivalinta oli suomi.

– Englanniksi sanoittaessa suodatin ei ole niin tiukka, ja kliseet ja helpot kielikuvat menevät läpi mukisematta. Suomeksi kirjoittaminen on haastavaa ja ehkä enemmän opettavaista. Puhumattakaan tietysti siitä, että halusimme tähdätä Suomen markkinoille, sanoituksista vastaava Nyman toteaa.

– Aiheet ovat elämää. Lähinnä ne viittaavat ihmissuhteisiin, koska niistä on helpompi ammentaa. Joskin tarinoitteni tyypit ovat usein sellaisia, jollainen en itse ole tai en halua olla. Ehkä kuuntelija löytää niistä laajemmin kosketuspintaa kuin jostain yhteiskunnallisesta aiheesta, joka todennäköisesti menisi teennäiseksi paatokseksi minun värssyttelytaidoillani.

Patelan ensimmäinen biisinäyte, Sydänpuuta-single, julkaistiin digitaalisessa muodossa perjantaina 13. toukokuuta.

Kappaleesta on myös tehty musiikkivideo.

– Mielenkiintoista nähdä, miten ihmiset reagoivat, ja millaista palautetta sieltä tulee. Emme osaa vielä sanoa, tuleeko toinen biisi jo nyt kesällä. Lähiaikoina joka tapauksessa. Katsotaan ensin, millaisen vastaanoton tämä ensimmäinen saa, Valppu sanoo.

– Ja olipa vastaanotto millainen hyvänsä, kyllä me aiomme tehdä tätä enemmänkin.

FAKTA

Patelan ydinkaksikko

Jarkko Nyman

Näyttelijä ja Patelan laulaja-
kitaristi.

Muita bändejä: Generators.

Levylautasella juuri nyt: ”Iggy Popin Post Pop Depression ja Mark Laneganin tuotanto satunnaistoistolla”.

Janne Valppu

Puuseppä, muusikko ja
Patelan kitaristi.

Muita bändejä: Chicken Grass, Knucklebone Oscar.

Levylautasella juuri nyt:
Chicagon Beginnings Live.

Patelan omin musiikkityyli on löytynyt pikkuhiljaa. Kaksikon aloittaessa Jarkko Nymanin (vas.) pöytälaatikkoon oli kertynyt suomenkielisiä balladeja, kun taas Janne Valpun aikaansaannokset olivat pitkälti englanninkielistä kantria.

Creative Commons -lisenssi

Artikkelin lähde Kaleva 19.05.2016.