Oppikirjat eivät kahlitse

Kiimingin lukion ja Jokirannan koulun kuvataiteen lehtori Aila Berg antaa tilaa uusille tuulille.

Elina Ursin

Kuvataiteen lehtori Aila Berg empi, jos vielä pinnistelisi ja jatkaisi opettamista Kiimingin lukiossa ja Jokirannan koulussa, mutta päätyi toisiin ajatuksiin. Vuonna 1981 alkanut kuvataideopettajan ura saa tällä erää jäädä.

– On aika antaa tilaa nuorille aloittaa oma työura.

Perinteinen Jokirannan ja Laivakankaan yläkoulujen sekä Kiimingin lukion kuvataideopetuksen näyttely Galleria Oskari Jauhiaisessa Kiimingin kirjastossa on Bergin viimeinen.

– Perinne oppilaiden taidenäyttelystä alkoi Jauhiaisen museossa 1990-luvulla. Hyvä, että Jauhiaisen kokoelma säilyi, mutta museon luonne muuttui muutossa kirjastoon.

Oppikirjat eivät ole kahlinneet kuvismaikan opetusta. Raamit työlle ovat sanelleet peruskoulun ja lukion opetussuunnitelmat, mutta muuten Bergillä on ollut vapaat kädet toteuttaa opetusta.

Nykytekniikka tukee Bergin mielestä kuvataiteen opetusta ja oppimista. Oppilaat löytävät älypuhelimillaan helposti kuvia ja saavat mallia taiteen tekemiseen.

– Kuvataide on kuitenkin oppiaine siinä, missä muutkin oppiaineet. Kuvien takana on teoria, ja koulussa tehtävät työt liittyvät teoriaan unohtamatta taidehistoriaa, sanoo Berg.

Kuvataideopetusta ei Bergin mukaan ole peruskoulun yläluokilla yhtään liikaa. Pakollisia kursseja voisi uudessa opetussuunnitelmassa (ops) olla myös yläkoulun kahdeksasluokkalaisilla.

– Perusasiat omasta kulttuurista ja taiteesta pitää tietää. Meidän nuorilla se tieto on aika ohut peruskoulun jälkeen.

Berg muistaa ajan, kun Kiiminki oli omana kuntanaan ja myös kahdeksasluokkalaisilla oli yksi viikkotunti kuvataidetta. Oulun liittymisen myötä pakollinen kurssi karsittiin pois.

– Kahdeksannen luokan alussa työskentelymotivaatio on aivan toisenlainen, jos sitä vertaa seiskan kevääseen. Harmittelin, että kuvis jäi kahdeksasluokkalaisilta pois.

Eläkepäivät mielessä Berg yritti parhaalla mahdollisella tavalla ulkoistaa itsensä pois uuden opetussuunnitelman ainekohtaisesta kehitystyöstä, mutta ei malttanut. Lukioiden uusi opetussuunnitelma tulee voimaan ensi syksynä. Yläkoulussa uuteen opetussuunnitelmaan siirrytään portaittain alkaen vuodesta 2017.

Uutta ovat esimerkiksi lukion taiteiden väliset kurssit. Paperilla kurssit tuntuvat Bergistä mielenkiintoisilta ja haastavilta, mutta käytäntö on eri asia.

– Minua hieman epäilyttää lukion uusi ops. Useiden aineiden yhteisistä kursseista saattaa tulla opettajien välillä vääntöä, kuka tunnit saa, kuka ei.

Suvivirren myötä Berg jättää jäähyväiset kollegoilleen ja oppilailleen, mutta ei kuvataiteille. Eläkkeellä Bergillä on aikaa toteuttaa nuoruuden pilvilinnoja. Lukiotyttönä hän haaveili taiteilijan urasta ja opiskelusta Saksassa.

– Se jäi. Olin kotoisin pientilalta ja meillä oli kymmenen lasta. Ajattelin, ettei taide minua elätä. Opiskelin taideteollisessa korkeakoulussa ja minusta tuli kuvisopettaja. Sain kummatkin, taiteen ja elannon.

Bergillä on jo mielessä uusi aluevaltaus.

– Haaveilen Limingan taidekoulun kursseista ja kuvanveistosta.

Fakta

Aila Berg

Aila Elisabet Berg, ent. Kakko, os. Berg.

Syntynyt 18. syyskuuta 1955 Yli-Iin Jakkukylässä, viisi siskoa ja neljä veljeä.

Perhe: viisi lasta, lapsenlapsia kuusi.

Työn ohessa Yli-Iissä maatalon miniänä ja emäntä 1981–1994.

Opinnot: Jakkukylän kansakoulua neljä luokkaa, Yli-Iin kunnallinen keskikoulu, ylioppilaaksi Iin lukiosta 1974. Helsingin Taideteollinen korkeakoulu, kuvaamataidon opettaja 1974–1980 (välillä äitiyslomalla, 2 lasta/2 vuotta), auskultointi Helsingin yliopistossa 1980–1981.

Ura: Kemin kaupunki, Sauvosaaren koulu 1981–1982, Oulun kaupunki, Rajakylän koulu 1982–1986, Kiiminki, Kiimingin yläaste, nykyinen Jokirannan koulu ja Kiimingin lukio 1986–2016.

Iin ja Yli-Iin kansalaisopistossa tuntiopettaja joitakin vuosia.

Juoksee, hiihtää, pyöräilee ja harrastaa kuvataidetta monipuolisesti sekä lausuntaan Iin lausuntapiirissä.

Jokirannan ja laivakankaan yläkoulujen sekä Kiimingin lukion näyttely Kiimingin kirjaston Galleria Oskari Jauhiaisessa on kuvataideopettaja
Aila Bergin viimeinen oppilasnäyttely. Teokset ovat esillä kirjastossa 28. toukokuuta asti.


Creative Commons -lisenssi

Artikkelin lähde Kaleva 16.05.2016.