Anna-Mari KilpijärviOulu on mukana kisaamassa kauneimman kirjastoauton tittelistä. Kisassa on mukana Oulun kirjastoautojen kuopus Onneli.
Kauneuskisaan osallistuvan Onnelin kuvituksen on suunnitellut Lea Virolainen. Kun hän sai kuulla pääsevänsä tekemään kuvituksen, hän halusi luoda auton kylkeen menninkäissatumetsän.
– Kuvituksen suunnittelu lähti liikkeelle lasteni kautta, tyttäreni toivoi kuvitukseen yksisarvista ja peikkoja. Kun tapasin silloisen kirjastopalveluiden johtajan ensimmäisessä suunnittelupalaverissa, myös hänellä oli hyvin samanlainen toive auton kuvitukseen. Hänkin toivoi satumetsää ja keijukaisia, Virolainen naurahtaa.
Kuvituksessa hän halusi tarjota eri-ikäisille lapsille katsottavaa. Virolainen toivoo lasten voivan samaistua eri hahmoihin.
– Haluan, että autoa katsoessa tulee ilomielelle tai onnelliseksi.
Auton kuvitus on toteutettu maalaamisen sijaan teippauksilla. Virolainen sai myös itse seurata teippauksen tekoa. Hän myöntää yllättyneensä, kuinka hyvin kokonaisuus toistuu autossa, sillä auto ei ole helpoin pinta kuvitukselle.
Kuvituksen hän toteutti kokonaan koneella. Kuvituksen tekninen toteutus tuottikin alkuun haasteita, sillä Virolaisen piti miettiä, millä ohjelmistolla hän toteuttaisi suunnittelun. Lopulta hän päätyi vektoripohjaiseen suunnitteluun kuvanmuokkauksen sijaan.
– Kuvituksen tekoon ei mennyt kuin noin kuukausi, olin niin innoissani työstä. Kirjastoauton kuvituksen suunnittelu on kyllä ollut minulle se unelmatyö. Kirjasto on minulle lähellä sydäntä, Virolainen paljastaa.
Onneli ei ole kisaamassa kauneimman tittelistä ensimmäistä kertaa, vaan se kilpaili jo vuonna 2013. Tuolloin se sijoittui kolmanneksi. Virolainen myöntää olleensa iloinen kuullessaan kuvituksensa kisaavaan kauneimman kirjastoauton tittelistä jälleen.
– Jos auto voittaa, voihan sitä juhlistaakin. Ehkä menen palkintotilaisuuteen Rovaniemelle, nykyisin Sodankylässä asuva Virolainen miettii.
Kirjastoauto Onneli aloitti liikennöinnin vuonna 2012. Onneli kiertää pääasiassa päiväkoteja, mutta myös muutamalla palvelutalolla ja koululla. Oulun kaupunginkirjasto-maakuntakirjaston palvelupäällikön Mervi Vaaran mukaan Onneli kiertää harkinnan mukaan myös erilaisissa tapahtumissa. Kesäkuussa Onneli nähdään Lumotut sanat -sanataideviikkojen kirjapiknikillä.
”Jos auto voittaa, voihan
sitä juhlistaakin.”
Lea VirolainenOnnelin kuvituksen suunnittelija
Onnelin lisäksi Oulussa kaupunkialueella on myös toinen kirjastoauto, Teuvo, joka kiertää koulujen lisäksi katupysäkkejä. Oululla on lisäksi Iin kanssa yhteinen kirjastoauto Akseli.
– Enimmäkseen kirjastoautoista lainataan kirjoja, mutta myös äänikirjoja, lehtiä ja lastenmusiikkia. Vuonna 2015 kirjastoautojen lainoista peräti 86 prosenttia kohdistui lasten ja nuorten aineistoon, Vaara kertoo.
Tammikuussa kaikissa kirjastoautoissa tehtiin yhteensä 11 300 lainaa, helmikuussa reilu 16 000 ja maaliskuussa lähes 13 000.
Onnelin lisäksi Kirjastolehden järjestämässä kilpailussa ovat mukana muun muassa Pudasjärven Iso Karhu ja Kemijärven Kyläluuta. Kaunein kirjastoauto julkaistaan Kirjastolehdessä 10.6.2016. Autot palkitaan elokuussa kirjastoautopäivillä Rovaniemellä.
1990 toinen kirjastoauto aloittaa. Se kiertää kouluja, vanhainkoteja, lähiöitä ja haja-asutusalueita sekä pakolaisten vastaanottokeskuksessa ja lääninvankilassa.
1991 Akseli aloittaa liikennöintinsä Oulun ja Iin kunnan yhteiskäyttöautona, Suomen ensimmäisenä yhteisomistusperiaatteella toimivana kirjastoautona.
2001 iso auto saa rinnalleen pienkirjastoauton. Kirjastoauto alkaa kiertää myös päiväkoteja.
2005 Teuvo aloittaa liikennöinnin. Autoon mahtuu noin 3 500 kirjaa.
2012 Onneli korvaa pieneksi jääneen pienkirjastoauton. Autoon mahtuu noin 2 000 kirjaa, lisäksi äänikirjoja ja lastenmusiikkia.
Artikkelin lähde Kaleva 04.05.2016.