Ollinmäki löytämässä oman muotonsa

Kehittämisasiamies Jyri Laakso: Enää ei puhuta teollisuusalueesta.

Pyhäjoelle teollisuuden, toimistojen, palvelujen ja asumisen yhdistelmäalue.

Timo Myllykoski

Pyhäjoki

Jalkautuminen Pyhäjoen Ollinmäelle ei avaa vielä sitä visiota, miltä alue voi tulevaisuudessa näyttää. Ollinmäelle on rakennettu jo toimistohotelli ja muutama teollisuuskiinteistö, mutta maastossa näkymää hallitsevat edelleen koskemattomat tontit.

Näkymä on kuitenkin pian muuttumassa. Pyhäjoelta virtaa -hankkeen kehittämisasiamies Jyri Laakso uskoo alueella lähtevän tämän vuoden aikana liikkeelle 5–10 rakennushanketta.

– Rakentamisen tahti Ollinmäellä tulee kiihtymään. Tämä ja ensi vuosi ovat sen osalta varmasti vilkasta aikaa.

Laakso esittelee tuoretta havainnekuvaa, visiota Ollinmäestä tulevaisuudessa. Hän pitää täysin mahdollisena, että alue muistuttaa havainnekuvaa neljän vuoden kuluttua.

Ollinmäellä toimii nyt 13 yritystä, jotka työllistävät yhteensä lähes 90 henkilöä. Lähivuosina alueella arvioidaan työskentelevän 200–300 henkilöä.

– Se on kova tavoite, mutta realismia, Laakso sanoo.

Ollinmäelle kahdessa vaiheessa kaavoitetuista 54 tontista eri alojen yritykset ovat ostaneet, vuokranneet tai varanneet tähän mennessä kaksi kolmasosaa. Vapaana on vielä 18 tonttia.

Valtatie 8:n varrella sijaitsevan alueen vetovoima perustuu Fennovoiman ydinvoimalahankkeeseen ja ydinvoimalatyömaan läheisyyteen.

– Yritykset, joilla on rohkeutta ja valmiutta toimia ja riskienhallinta kunnossa, tulevat olemaan vahvoilla ydinvoimalahankkeen välillisten vaikutusten hyödyntämisessä, Jyri Laakso toteaa.

Ollinmäen asemakaava-alueen pinta-ala on noin 65 hehtaaria. Alueen vielä rakentamattomilla tonteilla on rakennusoikeutta yhteensä 110 000 kerrosalaneliömetriä.

– Näiden lukujen valossa voidaan puhua koko Pohjois-Suomen tasolla merkittävästä alueesta, sanoo Laakso.

Alkuvaiheessa Pyhäjoen kunta markkinoi Ollinmäkeä teollisuusalueena. Nyt puhutaan tietoisesti pelkästään Ollinmäestä.

– Teollisuuden ja toimistojen lisäksi alueelle on tulossa muun muassa palveluliiketoimintaa ja asumista. Ollinmäki on jäämässä aika kauas perinteisestä teollisuusalueesta, Jyri Laakso sanoo.

Päivittäistavarakaupan lisäksi hän toivoo alueelle sijoittuvan muutakin kaupallista toimintaa, sekä esimerkiksi liikunta- ja terveyspalveluja.

– Kyllä sinne saisi tulla ihan parturia ja kukkakauppaakin. Minulla on sellainen käsitys, että tämänkin tyyppistä toimintaa sinne voisi lähivuosina sijoittua.

Kunnallistekniikka asuntorakentamiseen varatuille Ollinmäen tonteille valmistuu tulevan kesän aikana. Alueelle on mahdollista rakentaa asuntoja kaikkiaan 1 200 asukkaalle.

– Käytyjen keskustelujen perusteella olen ymmärtänyt, että asuntorakentamiseen osoitettuja tontteja varanneilla yrityksillä on valmius aloittaa asuntojen rakentaminen vaikka jo tänä vuonna, Laakso kertoo.

Fakta

Tonttien haltijat

Diamond Blade Oy, Temotek Oy, Energia Kiinteistöt Oy, Cramo Adapteo, Vieskakoti, Vieskan Elementti Oy, Kiinteistö Oy Energy Tower, HSK Sähkö Oy, Kiinteistö Oy Onnisenkulma, Suomen Maastorakentajat Oy, Pohjois-Suomen Perustuspalvelu Oy, Cramo Finland Oy, Pentti Hämeenaho Oy, ML Auto ja Laitehuolto, Jake Rakennus Bygg Oy, RKL Poukkula Oy, Juviset Oy, MSP Event Oy, Pyhäjoen Kiinteistö Oy Seitsikko, ST1 Oy, Oulun PM Invest Oy, Omatalo Oy.

Havainnekuva kertoo, miltä Ollinmäki voi näyttää vuonna 2020. Tontteja alueella on 54 ja katuja neljä kilometriä. Alueen eteläpäähän suunniteltuun kaupan ja palveluiden keskittymään rakentuu lähiaikoina polttoaineiden jakelupiste oheistoimintoineen sekä liiketalo. Kehittämisasiamies Jyri Laakson mielestä Ollinmäen kaavoitusta voi pitää yrityksiltä saadun palautteen perusteella pääosin onnistuneena.

Creative Commons -lisenssi

Artikkelin lähde Kaleva 18.05.2016.