Nimet vaihtuvat, swing on ikuista

Oulu Big Band juhlii tänä vuonna 30-vuotista toimintaansa.
Orkesteri tunnettiin pitkään myös nimellä Settlement Big Band.

Isojen orkesterien toiminta on tänä päivänä Oulussa laajaa
ja erittäin tasokastakin. Oulu Big Band on löytänyt oman paikkansa tarjonnassa; se pitää harrastuspohjalta huolta vanhemman
swingin poljennosta.

Esko Aho

Oulun kaupunginteatterin eläkkeellä oleva kapellimestari Kari Veisterä ja jazzlaulusolisti Satu Hammar istuvat Oulussa Pohjankartanon etupihan kivetyksellä ja katselevat valokuvia menneiltä ajoilta.

Heidän takanaan sijaitsevassa konserttisalissa oululainen big band -toiminta otti nykykatsannossa vähän tönkköjä ensiaskeliaan.

– Tuossa ovat Tikkisen Jomppe, Kankaan Tase ja Pikkaraisen Eikka... Kaikki näyttävät niin nuorilta.

Monet suuremmat jazz- ja viihdekonsertit pidettiin ravintoloiden lisäksi nimenomaan Pohjankartanossa. Se oli pitkään Oulun ainoa kunnollinen konserttipaikka, jos erilaisia voimistelusaleja ja kamarimusiikkitiloja ei lasketa.

Oulun kaupunginorkesterikin konsertoi Pohjankartanossa siihen saakka, kunnes uusi Madetojan sali valmistui 1983. Aiemmin oululaissäveltäjän nimeä oli kantanut vanha Madetojan sali kauppaoppilaitoksella Kuusiluodossa.

Big band -musiikki on Oulussa soinut ainakin 1960-luvulta saakka. Aluksi sitä viriteltiin Oulun muusikot ry:n big bandissa, joka harjoitteli vanhassa Madeojan salissa. Myöhemmin jazz soi myös Oulun työväenopiston viihdeorkesterissa, Polar Big Bandissa ja Settlement Big Bandissa.

Oulu Big Band ry rekisteröitiin 1986, joten se juhlii tänä vuona 30-vuotista olemassaoloaan. Pitkään orkesteri kuitenkin jatkoi vanhalla Settlement Big Bandin nimellä, koska se oli samalla Oulun Setlementin opintopiiri.

Veisterän johdollä toiminta laajeni 1980–1990-luvuilla nopeasti. Konsertteja ja kiertueita tehtiin ympäri Suomea, solisteina esiintyivät muun muassa Antti Sarpila, Eino Grön, Matti Heinivaho, Merja Larivaara sekä Anneli Saaristo, jonka kanssa orkesteri äänitti myös levyn nimeltä Tanssi.

Orkesteri teki tuolloin muun muassa Pohjois-Amerikan-kiertueen ja hoiti sitä ennen näytäntökauden mittaisen pestin Oulun kaupunginteatterin musiikki-ilottelussa Sateenkaaren tuolla puolen.

Koska Helsingissä toimi Petri Juutilaisen vetämä Settlemen Big Band, orkesteri päätti sekaannuksilta välttyäkseen muuttaa nimensä takaisin alkuperäiseen muotoon Oulu Big Bandiksi.

Veisterä jätti Oulu Big Bandin kapellimestarin työt vasta 1990-luvun lopulla.

Sen jälkeen orkesteritoiminta vaipui pieneen horrostilaan, kunnes pasunisti Mika Kaijanen otti tahtipuikon 2003. Kaijasen myötä bändin nimeksi vaihdettiin kolmannen kerran Settlement Big Band.

Uusi kapellimestari pestasi orkesterille myös vakituisen solistin, Satu Hammarin, jonka isä, Hammarin Sähkö Oy:n pitkäaikainen toimitusjohtaja Harry Hammar soittaa kokoonpanossa trumpettia.

En aloittanut laulamista ihan pikkutyttönä, vaan vähän myöhäisemmällä iällä. Aluksi tuurailin keikoilla muun muassa Anu Salmenkorvaa GMG-kvartetin kanssa. Big band -kuvioissa olen ollut mukana vuosituhannen alkuvuosista asti. Muutama kausi vain jäi väliin, kun lapset syntyivät. Ihan viime aikoina olen kokeillut myös vähän bluesia.

– Ammatiltani olen kuitenkin myymäläpäällikkö, laulava lamppukauppias!

Keväällä 2015, muutaman eläkevuoden jälkeen, Kari Veisterä houkuteltiin jälleen tutun big bandin vetovastuuseen. Orkesterin nimi vaihtui toisen kerran Oulu Big Bandiksi, mikä oli luontevaa, koska Oulun Setlementtikin vaihtoi nimensä Vuolteeksi.

Vanhalla jazzarilla on vielä 70-vuotiaana innostus tallella, muuten Veisterä ei olisi enää kapellimestarin tehtävään suostunutkaan.

– Oulu Big Bandin osaamisen luontevinta aluetta on swing-jazz, josta itsekin pidän, vaikka olen tietysti soittanut myös muunlaista jazzia. Kyllä Glenn Millerin ja Count Basien orkesterit laskettiin 1930-luvulla ihan jazzbändeiksi. Swingistä kehittyivät bebop ja muut monimutkaisemmat tyylilajit, Veisterä sanoo.

– Tämä nykyinen Oulu Big Band on yllättävän samanhenkinen kuin se edellinen, jossa olin mukana. Ja eihän tässä eläkkeellä enää ole liikaa muita touhuja.

Kun Kari Veisterä saapui vuonna 1985 Turun kautta Ouluun, kaupungissa toimi vain muutamia varteenotettavia jazzin osaajia.

Jouni Kesti oli 1980-luvulla suurin piirtein ainoa tasokas rumpali. Vasta parin vuoden päästä, kun Jonne ei enää mahtunut kaupunginteatterin raameihin, kuvioihin tulivat rumpali Tauno Räsänen ja saksofonisti Olli Tuomainen, Veisterä muisteli Kalevan haastattelussa 2003.

Viime vuosikymmeninä päteviä soittajia ja vokalisteja on esimerkiksi konservatorion pop-jazz-koulutuksesta ehtinyt valmistua kymmenittäin. Viimeisimpiä, yhä toimivia suuria orkestereita Oulussa ovat Oulu Big Bandin lisäksi TT Big Band, Oulu Youth Jazz Orchestra ja ammattilaisten Oulu All Star Big Band.

Juhlavuotensa vieton Oulu Big Band aloitti jo konsertilla klarinetisti Antti Sarpilan kanssa. Eilen maanantaina OBB esiintyi maahanmuuttajilIe KasteIIin vastaanottokeskuksessa. Seuraavana on vuorossa kevätkonsertti Valve-salissa 23.5., syyskonsertit Kalajoella 2.–-3.9. sekä syystalvella varsinainen juhlakonsertti.

Kapellimestari Kari Veisterällä ja Satu Hammarilla on ikäeroa, mutta

heitä yhdistää kiinnostus vanhaan jazziin. Satu Hammar on nykyään Oulu Big Bandin vakituinen laulusolisti. Hän edustaa orkesterissa jo toista Hammarien sukupolvea. Oulu Big Band on 30-vuotiaana yhä voimissaan. Etualalla orkesterin vahva saksofonisektio, joka on oleellinen tekijä aidon amerikkalaisen big band -soundin synnyttämisessä.

Creative Commons -lisenssi

Artikkelin lähde Kaleva 17.05.2016.