Musiikki kulkee mukana melkein kaikessa

Kanttori Anu Arvola-Greus nauttii uusiin
asioihin tarttumisesta.

50 vuotta

Riitta Taulavuori

Tuiran seurakunnan kanttori Anu Arvola-Greus tunnustaa muitta mutkitta olevansa esteetikko, jolle tyyliseikat ovat tärkeitä.

– Saatan pitää puristavia kenkiä ihan helposti jalassa vain siksi, että ne näyttävät hyvältä. Eräs ystävä kuittaileekin minulle, että tyyli ennen terveyttä, Arvola-Greus kertoo ja nauraa päälle.

Jo lyhyen sananvaihdon perusteella käy selväksi, että tämä kanttori on vähintäänkin värikäs ja ennen kaikkea positiivisella elämänasenteella varustettu persoona.

Eikä häneltä rohkeuttakaan puutu. Seitsemäntoista vuotta musiikin aineenopettajana Myllytullin koulussa työskenneltyään kolmen lapsen äiti päätti vaihtaa ammattia.

Nykyisessä virassaan Tuiran seurakunnan kanttorina Arvola-Greus on ollut neljä vuotta.

Johdatusta tai ei, kanttorin virkapaikkana on samainen Pyhän Tuomaan kirkko, missä hän pääsi aikoinaan ripille.

– Virkani on laulu- ja kuoronjohtopainotteinen ylimmän asteen kanttorin virka, ja vastaan musiikin opetuksesta rippikoulutyössä. Työskentely Pyhän Tuomaan lapsi- ja nuorisokuoron kanssa vastaa tarpeisiini saada työskennellä lasten ja nuorten parissa.

Viululla soittoharrastuksensa aloittanut Arvola-Greus on ollut kiinnostunut musiikista aina, ja hänen haaveenaan oli valmistua musiikinopettajaksi.

Haave ei kuitenkaan ottanut toteutuakseen heti, ja Arvola-Greus päätyi opiskelemaan kirkkomusiikkia Sibelius-Akatemiaan Kuopioon. Musiikkikasvatuksen opinnot hän aloitti viisi vuotta myöhemmin Jyväskylän yliopistossa.

Kun kaksi tutkintoa suorittanut Arvola-Greus alkoi hakea työpaikkaa, hänen äitinsä neuvoi hakeutumaan päivätyöhön ainakin aluksi.

– Minulla oli tuolloin kaksi pientä lasta, ja siinä tilanteessa neuvo kuulosti hyvältä. Säännöllinen työaika rytmitti elämää.

– Äidin kannustavia sanoja kuuntelin myös myöhemmin, kun aloin miettiä alan vaihtamista ja opintojen jatkamista.

Arvola-Greus on opiskellut nykyisen työnsä ohessa Oulun ammattikorkeakoulussa, ja hän saa musiikkipedagogin ja laulunopettajan pätevyyden tänä keväänä.

Eikö riitä, että musiikki on työtä? Anu Arvola-Greukselta taitaa olla edes turha kysyä tuota, sillä musiikki on hänelle myös harrastus, ellei elämäntapa.

Arvola-Greus on laulanut jo vuosikaudet Ruotsin Piteåsta kotoisin olevassa modernin musiikin kuorossa Erik Westbergs Vokalensemblessa sekä oululaisessa vanhaan musiikkiin erikoistuneessa Cappella pro Vocale -yhtyeessä, jonka perustajajäsen hän myös on.

– Lisäksi meillä Cappella pro Vocalen naislaulajilla on oma, muun muassa Abbaa versioiva kokoonpano.

Vielä hulvattomampi tapaus on burleskista vaikutteita ammentava laulu- ja tanssiryhmä Stay Ups, joka esiintyy tilauksesta esimerkiksi syntymäpäivillä.

Kanttorin musiikkimaku on ylipäätään lavea: vapaalla ollessaan hän saattaa kuunnella yhtä hyvin nykykansanmusiikkia kuin vaikkapa AC/DC:n tai Iron Maidenin raskassointista rokkia.

Välillä Arvola-Greus nauttii kuitenkin myös täydellisestä hiljaisuudesta.

– Olen aikuisemmalla iällä uskaltanut alkaa tehdä asioita, jotka saattoivat aiemmin tuntua vierailta, Arvola-Greus miettii.

– Elämähän ei ole niin pitkä, että omien haaveiden toteuttamista kannattaa lykätä loputtomiin.

fakta

Anu
Arvola-Greus

Syntynyt Oulussa 24.5.1966.

Musiikin maisteri, filosofian maisteri, valmistuu pian musiikkipedagogiksi (AMK).

Tuiran seurakunnan kanttori, työskenteli aiemmin musiikin aineenopettajana.

Laulaa muun muassa Erik Westbergs Vokalensemble -nykymusiikkikuorossa, vanhaan musiikkiin erikoistuneessa Cappella pro Vocale -yhtyeessä sekä laulu- ja tanssiryhmä Stay Upsissa.

Kerää voimia kävelemällä ja hiihtämällä. Uppoutuu joskus tuntikausiksi katsomaan tv-sarjoja kuten Breaking Bad ja Game of Thrones.

Juhli merkkipäiväänsä 18 vuotta täyttäneen kuopuksensa kanssa jo lauantaina. Kaksikon yhteistä merkkipäivää juhlistettiin konsertilla, jossa esiintyi ystäviä eri kokoonpanoista.

Anu Arvola-Greus on ollut nykyisessä virassaan Tuiran seurakunnan kanttorina neljä vuotta ja hän sanoo pitävänsä työstään todella paljon. Laulunopettajaksi hän opiskellut työnsä ohessa siksi, että voi hyödyntää paremmin osaamistaan.

Creative Commons -lisenssi

Artikkelin lähde Kaleva 24.05.2016.