Makean ja suolaisen metsästäjä

Ruokabloggaajan rakkaimmat ruokamuistot syntyvät läheisille kokatessa.

Anni Hyypiö

Oululainen Hannele Hyvärinen kirjoitti ensimmäisen ruokareseptinsä mumminsa sanelusta viisivuotiaana.

Ohjeen mukaisia teeleipiä hän ei aivan heti päässyt leipomaan – lukutaito kun tuli kuvioihin vasta myöhemmin.

Käsinkirjoitettu resepti on edelleen tallessa, kehystettynä toppilalaisen omakotitalon olohuoneen seinällä.

Sittemmin teeleipäohje on saanut seuraukseen lähes tuhat muuta reseptiä.

Vuosien aikana reseptien vaikeustaso on noussut ja ainekset ovat muuttuneet eksoottisemmiksi: nyt Hyvärisen Kokit ja Potit -ruokablogin ja uuden ruokakirjan resepteissä vilahtelevat muun muassa nam pla -kalakastikkeet ja gochujang-tahnat.

Yksi asia ei ole muuttunut: innostus uusien reseptien ideointiin elää vahvana.

Ruokabloggaajan ura syttyi reseptien keräämisestä.

Kuudessa vuodessa omaksi iloksi laaditusta sähköisestä reseptivihkosta on tullut Hyväriselle sivuaikainen työ. Pääasiallinen leipäpuu on edelleen puheterapeutin työ omassa yrityksessä.

Malli ruoan arvostamiselle on tullut verenperintönä.

Kuopiolaisen lapsuudenkodin keittiössä ruoka tehtiin aina itse, ja Hyvärinen pääsi osallistumaan kokkauspuuhiin pienistä pitäen.

– Perheessämme ruoka ei ole koskaan ollut pelkkää mahantäytettä, vaan siitä on aina nautittu, vaikka kyseessä ei koskaan ollut mikään fine dining -ruokailu.

Eipä hän juuri välitä liian fiinistä ruokailusta vieläkään. Syödessään ulkona hän suosii rentoja ravintoloita, joiden ruokalistoilta löytyy ennemmin burgereita kuin molekyyligastronomian tuotteita.

Hyvärinen vierastaa turhaa pönötystä ja pakotetun oloista tunnelmaa myös juhlissa. Siskonpojalle viime kesänä järjestetyistä rippijuhlissa hän pystytti hodaribaarin. Mutkattomasta ja maukkaasta juhlaruoasta nauttivat niin mummot kuin lapsivieraatkin – turhia jäykistelemättä.

Hyvärisen rakkaimmat ruokamuistot liittyvät tilanteisiin, joissa hän on voinut laittaa ruokaa elämänsä tärkeille ihmisille.

Hyvä seura on mausteista parhain.

– Ruoan laittaminen toiselle on rakkaudenosoituksista suurin. Keskinkertainen ruokakin maistuu ihanien ihmisten seurassa paremmalta!

Kysymys lempiruoasta saa Hyvärisen mietteliääksi. Maailmasta löytyy niin monia herkullisia ruokia, että yhden valitseminen tuntuu mahdottomalta.

Valitako ruokaisa salaatti vai sittenkin herkullinen Pad Thai, siinä vasta pulma.

– Talvella lempiruokani on leivinuunipitsa, jonka päälle tulee tomaattikastiketta, hyvää mozzarellaa ja tuoretta basilikaa. Tätä pitsaa myös vieraamme osaavat jo itselleen toivoa. Mutta se on talviajan herkku – kesällä leivinuunia ei voi lämmittää, koska talo kuumenee liikaa.

Laittaessaan ruokaa Hyvärinen metsästää perusmakujen harmoniaa. Makean, suolaisuuden ja happoisuuden on oltava juuri oikeassa tasapainossa keskenään.

– Näiden osa-alueiden säätäminen voi viedä aikaakin. Mutta suu kertoo sen, kun kokonaisuus on kunnossa, Hyvärinen selittää.

Savosta syntyjään kotoisin oleva Hyvärinen tuli Ouluun yliopiston opiskelupaikan perässä 18-vuotiaana. Sille matkalle hän myös jäi.

Mutta vieläkö oululaistuneen suulle sopii savolaisen kokkaustaidon kruunu, siankylkisiivuilla mehevöitetty kalakukko?

– Voi, tykkään kalakukosta ihan suunnattomasti! Itse en ole kalakukkoa koskaan leiponutkaan – parhaat kukot kun saa kuopiolaisesta kalakukkoleipomosta Hanna Partasesta.

Fakta

Hannele Hyvärinen

Syntynyt 1977 Kuopiossa.

Perheeseen kuuluu mies ja kaksi villakoiraa, vanhemmat ja appivanhemmat, sisko ja miehen sisarukset perheineen.

Opiskeli logopediaa Oulun yliopistossa vuosina 1996–2002.

Ammatiltaan puheterapeutti.

Tunnetaan ruokablogistaan Kokit ja Potit. Julkaisi maaliskuussa ruokakirjan Suupaloja! Pikkuruokia ja naposteltavaa maailmalta (2016).

Ruokabloggaaja ja -kirjailija Hannele Hyvärinen loi mansikkajuustokakusta version, jossa juustokakkutäyte
piiloutuu mansikan sisälle. Kuvassa myös kääpiövillakoirat Pultti (ruskea) ja Pakki (musta).


Creative Commons -lisenssi

Artikkelin lähde Kaleva 10.05.2016.