Leikkijänsä näköiset nuket

Oululainen Sini Hämeenkorpi poistaa Bratz-nukeilta meikit ja tekee niille tavallisten tyttöjen kasvot.

Anna Kilponen, teksti
Jarmo Kontiainen, kuvat

Kasvojen pesulle, mars! Pumpulituppo vain viuhuu, kun Bratz-nukke on muuttumisleikissä. Tuppo on kastettu kynsilakanpoistoaineeseen ja sillä lähtee koko kasvomaali. Sitten selvitetään takkutukka huljuttamalla sitä kiehuvassa vedessä.

Nukke saa kohta kokonaan uudet kasvot: meikkien alta kuoriutuu luonnollisempi ja tyttömäisempi leikkikaveri.

Tussilla sotketut takkutukat pyörivät pitkään kirpputoripöydässä. Muutamalle lapselle ne olisivat kelvanneet, mutta aikuiset kieltäytyivät ostamasta niitä. Leikeissä nuhjaantuneita bratzejä oltiin jo dumppaamassa roskikseen, kun kirpputoriyrittäjä Sini Hämeenkorpi päätti pelastaa ne ja antaa niille uuden mahdollisuuden.

Hän poisti nukeilta meikit ja maalasi niille akryyliväreillä uudet kasvot, jotta nukeista tulisi enemmän leikkijöidensä näköisiä.

– Netissä olin joskus nähnyt videon tasmanialaisesta Sonia Singhistä, joka tuunaa bratzeistä pikkutyttömäisiä. Siitä inspiroituneena ajattelin, että kokeilen itsekin. Olen joskus harrastanut muotokuva- ja taidemaalausta, joten pääsin siinä samalla toteuttamaan taiteellisempaa puoltani, hän kertoo.

Ensimmäiset bratzinsä Hämeenkorpi tuunasi vasta kuukausi sitten.

– Tuli semmoinen olo, että voisin kunnostaa nukkeja, vaikka en itse niitä tarvitse, eivätkä poikanikaan niillä leiki.

Kun Hämeenkorpi avautui harrastuksestaan oululaisessa Roskalava-ryhmässä Facebookissa, sai hän valtavasti positiivista palautetta. Viestissään hän kehotti tarvitsevia hakemaan tuunattuja bratzejä itselleen.

Missään vaiheessa hän ei ajatellut myydä nukkeja, sillä hän halusi kierrättää tarpeettomaksi jäänyttä tavaraa.

– Minulla ei ole tarvetta ottaa rahaa näistä, sillä haluan ilahduttaa toisia. Näen työssäni ihmisiä, joilla ei ole välttämättä varaa ostaa edes kirpputorilta nukkea, toisilla taas on liikaa tavaraa. Ajattelin, että olisi kiva, jos nuket menisivät sellaisille leikkijöille, jotka osaavat niitä arvostaa.

Luontoihmisenä Hämeenkorpi haluaa kannustaa myös ajattelemaan tavaran elinkaarta ja turhaa kuluttamista.

– Kaikki mikä ei ole ihan priimaa, ei välttämättä ole roskiin heitettävää. Haluaisin vähentää turhaa jätteen määrää. Sehän on kirpputorinikin toiminta-ajatus, hän sanoo.

Ilmoituksensa myötä Hämeenkorpi on saanut paljon yhteydenottoja. Ihmiset ovat lahjoittaneet hänelle tarpeettomia nukkejaan ja tuunaukseen tarvittavia materiaaleja. Orvot bratzit olivat myös vaatteita vailla, mutta hätiin on tullut myös muutama vaatteiden tekijä.

Suunnitelmissa on lahjoittaa nukkeja esimerkiksi sairaaloihin ja lastenkoteihin.

Hämeenkorven käsissä ylimeikatuilta teineiltä näyttävät nuket ovat muuttuneet herttaisiksi pikkutytöiksi letteineen ja pompuloineen. Seitsemän niistä on jo saanut uuden kodin.

Aika ajoin esiin nousee keskustelu nukkien vartaloiden luonnottomista mittasuhteista, joiden on pelätty vääristävän lasten kehonkuvaa. Niiden vaikutus lasten itsetuntoon mietityttää jonkin verran myös Sini Hämeenkorpea.

– Nykypäivänä puhutaan paljon syömishäiriöistä. Jos itselläni olisi tyttölapsi, mieluummin ostaisin hänelle sellaisia leluja, jotka tukevat uskallusta olla sellainen kuin on.

Ei Hämeenkorpi tosin ole tuomitsemassa sellaistakaan lasta, joka haluaa aikuisemman oloisen nuken.

– Silloin kyseessä voi olla roolileikki, jossa tavallinen tyttö voi samastua nukkeen. Ei siinäkään mitään väärää ole.

Työstäessään nukkien kasvoja Hämeenkorpi on havainnut, että bratzien ”perisynti” on ilmeettömyys. Jos nukesta haluaa tehdä persoonallisemman, joutuu tekemään hieman enemmän työtä, eikä nukke silloin valmistu tunnissa tai parissa.

Korista pilkistää bratzin treenatun näköinen poikaystävä, joka odottaa tyhjine kasvoineen tarvittavia toimenpiteitä.

– Kunpa saisi tuon vatsan sixpackin piiloon, Hämeenkorpi tuskailee ensimmäisen poikanukkensa kanssa.

Hänen nukkeverstaallaan poikanukeistakin tehdään, jos ei nyt ihan pikkupoikia, niin ainakin luonnollisemman näköisiä.

Näin tuunaat nuken

Tarvitset pumpulia, ohuen pensselin ja akryylivärejä tai pienoismallimaaleja. Puhdistusta ja viimeistelyä helpottaa rapsutteluun sopiva tikku.

Etene näin

Kasta pumpulituppo kynsilakanpoistoaineeseen. Mahdollisia kynänjälkiä voi yrittää poistaa esimerkiksi ihmesienellä. Hankaa nuken kasvot puhtaaksi.

Selvitä hiukset. Upota nuken hiukset kiehuvaan veteen. Käytä tarvittaessa myös hiustenhoitoainetta ja pyykinhuuhteluainetta. Voit myös leikata hapsuisia hiuksia. Harjaa ja letitä halutessasi.

Suojaa hiukset kasvojen maalauksen ajaksi vaikka muovikelmulla.

Maalaa kasvot. Alkuun pääsee muutamalla värituubilla, jos osaa sekoittaa värejä. Tarvitaan mustaa ja valkoista sekä perusvärit: sininen, punainen ja keltainen. Ruskeaa on hyvä olla, jos haluaa tehdä esimerkiksi luonnollisemmat huulet.

Nukkeen saa uutta ilmettä varjostuksilla. Kasvoja voi lähteä ideoimaan nuken erityispiirteiden kautta.

Tuunausbuumi netissä

Tunnetuin bratzien tuunaaja on Sonia Singh, jonka blogin nimi on Tree Change Dolls.

Myös nettikampanjassa Toy Like Me peräänkuulutetaan realistisia leluja vammaisille lapsille. Lasten äidit ovat Facebook-ryhmän ja Twitterin kautta tuoneet tuunaamiaan leluja esille. Barbi tai bratz on istutettu pyörätuoliin ja niille on laitettu esimerkiksi jalkaproteeseja.

Yhdysvalloissa on kehitetty Lammily-nukke, jonka vartalon mittasuhteet on lainattu tavalliselta teinitytöltä. Siihen voi lisätä tarroilla tatuointeja, selluliittia tai vaikkapa näppylöitä.

Fakta

Sini Hämeenkorpi

Asuu Oulunsalossa.

Perheessä mies, kaksi lasta ja kissa.

Koulutukseltaan tradenomi.

Yrittäjä, perusti oman kirpputorin Oulunsaloon vuonna 2014. Työskennellyt pitkään myös Finnkinon elokuvateatterissa ja ravintoloissa.

Harrastaa erilaisten käsitöiden ja tuunauksen ohella ulkoilua lasten kanssa sekä liikkuu luonnossa.

Ottaa vastaan Bratz-nukkeja sekä niiden kenkiä ja vaatteita Oulunsalon Iisi-kirpputorillaan.

”Minulla ei ole
tarvetta ottaa rahaa
näistä, sillä haluan
ilahduttaa toisia.
Näen työssäni
ihmisiä, joilla ei ole välttämättä varaa ostaa edes kirppu-
torilta nukkea,
toisilla taas on liikaa tavaraa.”
Sini Hämeenkorpi alkaa hahmotella kasvoja vasta maalausvaiheessa. – Liikkeelle voi lähteä vaikka tietynvärisestä tai -mallisesta tukasta. Jos nukella on värjätyt hiukset tai erivärisiä raitoja, niin ei siitä mitään kesäheinää saa, hän huomauttaa. Muuttumisleikkiin lähtiessään tämä nukke oli jo paljon elämää nähnyt. Meikinpoiston jälkeen se sai kokonaan uuden ilmeen, ja hiuksetkin kirkastuivat pesussa. Hyväkuntoisen nuken saa muokattua uuteen uskoon muutamassa tunnissa. Sini Hämeenkorpi

Creative Commons -lisenssi

Artikkelin lähde Kaleva 03.05.2016.