Kreivin- saari herää henkiin

Ruukin kyläyhdistys aikoo rakentaa perinteikkäästä teollisuusympäristöstä viihtyisän kohtaamispaikan.

Kylä ponnistaa

Ruukin kyläyhdistysväen yksi unelma on vihdoin käynyt toteen, kun yhdistyksen kehittämishanke alkoi huhtikuussa. Tavoitteena on hioa hiljaiseloa viettäneestä Kreivinsaaresta Siikajoen Helmi.

Kyläyhdistys sai viime vuonna Siikajoen kunnalta käyttöönsä Kreivinsaaren rakennukset piha-alueineen. Saaressa on ehditty järjestää jo erilaisia tapahtumia, on pidetty talkoita ja saattaapa tulevana suvena sinne nousta kulttuurilava katsomoineen.

Yhteistyökumppaneita on löytynyt mukavasti lapsista senioreihin ja taideväestä seurakuntaan. – Ideoista ei ole pulaa, haasteena on yhdistävän punaisen langan löytäminen, pohtii Mari Halonen, tuore projektikoordinaattori.

Hankkeelle saatiin rahoitusta Leaderista ja Siikajoen kunnalta. Yhdistyksen oman kassan turvin hankkeen toteuttaminen olisi mahdotonta.

Ruukin teollinen aika ulottuu 1600-luvun lopulle, jolloin perustettiin potaskatehdas Pietari Brahen myötävaikutuksella. Suomen kenraalikuvernööristä ja ”Kreivin ajasta” juontaa myös saaren mielikuvitusta ruokkiva nimi.

Merkkejä teollisuushistoriasta on vieläkin nähtävissä. Ruukin kyläyhdistyksen tarkoituksena on toiminnan alusta alkaen ollut tapahtumien järjestämisen ohella vaalia ja pitää esillä perinnettä.

Historian tuominen asukkaita lähelle vaatii tarinoita ja toiminnallisuutta – kokemista ja tekemistä omin käsin. Olemme järjestäneet näyttämöyhdistyksen kanssa kävelykierroksen, jonka varrelle herätettiin henkiin paikallishistorian hahmoja. Erinomaisen palautteen vuoksi kierros saa pian jatkoa, paljastaa Minna Luoma, kyläyhdistyksen pitkäaikainen aktiivi.

Kreivinsaaressa kokoonnutaan kuukausittain kyläkahveille keskustelemaan kylän asioista. Tärkeää on tutustua uusiin ihmisiin, sillä ”junantuomia” kylällä on paljon.

– Vapaaehtoisvoimin on haastavaa pitää yllä pitkäjänteistä toimintaa. Kylän ollessa kuntakeskus, ei kylätoiminnassa ole helposti samanlaista luontaista yhteisöllisyyttä kuin sivukylillä usein on. Aina on kuitenkin löytynyt ihmisiä, jotka jakavat toiveet ja haluavat antaa oman osaamisensa yhteiseen käyttöön, Minna Luoma kiittelee.

Kreivinsaari antaa mahdollisuuden sekä perinteen että yhteisöllisyyden vaalimiseen. Saaresta on tarkoitus tehdä kyläläisten olohuone, jossa voi viihtyä ja oppia.

Nina Kurunlahti

Ruukin kyläyhdistyksen sihteeri

Fakta

Luomukylä

Ruukki on vanha teollisuuskylä Siikajoen kunnassa, asukkaita kuntakeskuksessa noin 1800.

Luomukylä nykyään. Puutarhamessut lauantaina 21. toukokuuta. Luomu- ja lähituotemarkkinat 10. syyskuuta.

Kreivinsaaren kirppis ja kesäkahvila avoinna heinäkuussa.

Ruukin kylä Siikajoella alkoi rakentua 1670-luvulla potaskatehtaan ympärille. Teollisuusrakennusten ohella maaseutumaiseen kylään kuuluvat joki, sillat ja rautatie. Ruukin kyläyhdistys elävöittää historiaa kävelykierroksilla, joilla voi tavata entisajan hahmoja. Tässä hiilenkantaja (Esa Palokangas) kohtaa kirjurin (Pekka Laaksonen). Kreivinsaaren kehittämistä työstää Mari Halonen. Tavoitteena on suunnitella alueen uudistamista ja vakiintunutta toiminta ympärivuotiseksi.



Creative Commons -lisenssi

Artikkelin lähde Kaleva 09.05.2016.