Kaikki valmiina tansseja varten

Nuijamiesten lavaa Ylikiimingissä
on puunattu kesäkauden avajaisia varten parin viikon ajan. Kesäkausi alkaa
huomenna lauantaina.

Riitta Taulavuori, tekstit
Teija Soini, kuvat

Lehtipuhaltimen ujellus tervehtii Nuijamiesten lavan portilla ensiksi.

Toiseksi ehättää Ylikiikimingin Nuijamiehet ry:n huvitoimikunnan puheenjohtaja Lasse Haapamäki.

– Lavan kevätsiivous aloitettiin talkooporukalla heti vapun jälkeen, ja paikkojen on tarkoitus olla viimeisen päälle kunnossa lauantain avajaistansseihin mennessä, Haapamäki kertoo.

Ylikiimingin Nuijamiesten rahastonhoitaja Pentti Niemelä huudattaa lehtipuhallinta kuulemma nyt vähän pakostakin, koska tämän kevään tulva ei huuhdellut Kiiminkijoen Juopulinkosken rannalla sijaitsevan tanssipaikan pihamaata.

Vuoden 1959 juhannustansseihin valmistuneen lavan historiassa on ehditty kamppailla kevättulvien kanssa useasti.

Esimerkiksi kun keväällä 1972 alettiin rakentaa uutta lavaa entisen tilalle, tulvavesi nousi pihan läpi viereiselle urheilukentälle asti ja tempaisi mukaansa rakennustyömaan lautatapulit. Vedessä irrallaan huilanneet laudat saatiin talteen, kun talkooväki alkoi pyydystää niitä uittomiesten kekseillä.

Talkoolaisten taistelu luonnonvoimia vastaan kannatti. Tuolloin tehty lattia piti uusia vasta 2013.

Tanssilattia pestään kevätsiivouksen aikana pariin kertaan ja kesällä sille tehdään huoltopesu muutaman viikon välein. Pesu pitää osata ajoittaa oikein.

– Jos tanssit on lauantaina, ei lattiaa voi tietenkään pestä enää edellisenä päivänä, koska se ei ehtisi kuivua ja jäisi nihkeäksi. Liukasteita emme käytä, Haapamäki sanoo.

Vaikka tanssilavan alkuperäisiä rakennuksia ei enää ole, sen historia huokuu hersyvällä tavalla katonrajaan ripustetuista keikkajulisteista.

Täällä ovat käyneet esiintymässä suunnilleen kaikki aikakautensa nimekkäät artistit ja kokoonpanot, kuten Erkki Junkkarinen, Matti ja Teppo, Irwin Goodman, Danny show’nsa kanssa, Katri-Helena, Paula Koivuniemi, Anita Hirvonen, Tapani Kansa, Matti Esko, Mikko Alatalo, Jamppa Tuominen, Dingo, Joel Hallikainen, Mattilan sisarukset, Suvi Teräsniska, Topi Sorsakoski, Yölintu, Jari Sillanpää...

– Vanhat keikkajulistevarastot käytiin läpi siinä vaiheessa, kun lava täytti 50 vuotta, eikä kaikkia julisteita ollut edes tallella. Täällä lavalla niitä on nähtävillä sata, Haapamäki mainitsee.

Kaikkien aikojen yleisöennätys, 2 712 myytyä pääsylippua, tehtiin heinäkuussa 1974, jolloin Yleisradio välitti lavalta suorana Heikki Hietamiehen juontaman Lavalauantain. Seuraavana aamuna lavalta radioitiin vielä Niilo Tarvajärven aamukahviohjelma.

– Viime vuosien ennätykset ovat olleet 1 600–1 700 henkilöä. Keskimäärin käy 700–800 ihmistä illassa. Pääosa yleisöstä tulee Oulun seudulta, ja monet muualta tulevat pyörähtävät Lapin-reissuillaan. Kauimmaiset vieraat olivat viime kesänä Australiasta ja Etelä-Koreasta.

Parhaiten tanssikansaa liikuttavat yhä tunnetut esiintyjät valtakunnan huipulta, eikä artistien pohjoisista juurista ainakaan haittaa ole. Valtakunnan huippujen saaminen ei ole välttämättä helppoa, mutta täysin mahdollista se on silti, Haapamäki tuumii.

Tähtiloistoa on kesän ohjelmassa moneen makuun. Avajaisissa laulaa Anne Mattila ja päättäjäisissä Anita Hirvonen. Nähdäänpä Ylikiimingissä kesän kuluessa myös tuoreet tangokuninkaalliset.

Lisää verkossa kaleva.fi
Katso kuvagalleria.

fakta

Lavakausi aluillaan

Kesäisin toimivien tanssilavojen sesonki alkaa yleensä touko–kesäkuussa ja päättyy elo–syyskuussa.

Pohjois-Pohjanmaalla tanssit esimerkiksi 14.5. Nuijamiesten lavalla Ylikiimingissä Oulussa (Anne Mattila & Deja-vu, Kanarian Mikki) sekä Urjanlinnassa Sievissä (Neljän suora), 21.5. Ruokolahden lavalla Paavolassa Siikajoella (Captain, Teuvo Vuoti) sekä Merisärkän viihdekeskuksessa Kalajoella (Taikakuu).

Kainuussa tanssitaan ainakin 21.5. Naapurinvaaran huvikeskuksessa Sotkamossa (Aki Mäki & 10tanssi Band, Sunset, Arto Nuotio).

Lapissa tanssitaan esimerkiksi 21.5. Suukosken keitaalla Tervolassa (Voimaorkesteri, Jettiset, Susanna Heikki), 28.5. Pohjanrannan tanssikeskuksessa Keminmaassa (Etiketti & Antti Ahopelto).

Lisää tanssipaikkoja ja tarkempia tietoja niiden ohjelmistoista löytyy tanssi.net-verkkosivuilta.

Eräs tanssimaan tullut nainen kertoi Lasse Haapamäelle joitakin vuosia sitten, että Jamppa Tuominen olisi julisteen kuvassa 17-vuotias. Nainen vakuutti tietävänsä asian, koska oli Tuomisen ikätoveri ja lapsuuden aikainen naapuri. Terassilla kelpaa talkoolaistenkin levähtää. Kahvilla Ritva Ukonmaanaho, Veikko Jokikokko ja Lasse Haapamäki.

Lava saa kylkeensä popfestivaalin

Nuijamiesten lavalle ovat tervetulleita monenikäiset ja monenlaisesta musiikista pitävät, sanoo Ylikiimingin Nuijamiehet ry:n huvitoimikunnan puheenjohtaja Lasse Haapamäki.

Erityisesti nuorta yleisöä varten huvialueella toimii disco. Karaoketilat ovat alueella myös, kuten erillinen ravintolatila aidattuine terasseineen. Terassilla kelpaa kerätä voimia parketilla pyörähtelyä varten vaikkapa vain katselemalla vieressä vapaana virtaavaa Kiiminkijokea.

Tänä kesänä Nuijamiesten lavan tarjontaa laajennetaan LavaPop-festarilla 9. heinäkuuta. Huvialueen ulkolavalla esiintyvät tuolloin Tuure Kilpeläinen, Jukka Poika, Diandra, rap-artisti Tuomas Kauhanen sekä eri musiikkityylejä yhdistelevä oululaisbändi Penny Harley.

Tanssilavan puolella on samaan aikaan tarjolla humppaa. Myös disco ja karaoke palvelevat normaalisti.

Festivaali on lavan toiminnan kehittämistä, ja tähän urheiluseura on saanut rahoitusta Oulun Seudun Leaderilta.

– Urheiluseuran toiminnan ja talouden kannalta lavalta saatu tulos on erittäin tärkeä: sillä katetaan noin 90 prosenttia urheilutoimintaan käytettävästä rahasta, Haapamäki painottaa.

Vuonna 1922 perustetussa seurassa on tätä nykyä noin 400 jäsentä, joista huomattava osa on lapsia. Lavalta saadun tuloksen ansiosta esimerkiksi urheiluseuran jäsenmaksut voidaan pitää huokeina.

– Lavaa pyöritetään noin 140 talkoolaisen voimin. Talkoissa ei tarvitse käydä suinkaan joka lauantai – tuskin kukaan sellaista jaksaisikaan tehdä palkatta. Toivomus meillä on, että jokainen tekisi lavalla noin neljä vuoroa kesässä.

Creative Commons -lisenssi

Artikkelin lähde Kaleva 13.05.2016.