Juhlat telttasaunan lämmössä

Hailuoto-teatterifestivaali täyttää
kymmenen vuotta. Saarella kohdataan Pentti Haanpään Synnit, J.I. Vatasen Avuttomia ja kolmen naisen yhtyeen
Ruumiinmullat.

Eeva Kauppinen

Hailuoto-teatterifestivaali (29.–31.7.) kutsuu kaikki saunaan. Kesällä kymmenen vuotta täyttävä saarifestivaali tahtoo juhlia saunoen ja saunottaen meren äärellä.

– Haluamme tehdä pelkistetyt juhlat. Ei ammuta ilotulitusraketteja. Sen sijaan menemme telttasaunaan, joka lämpiää Pöllän rannassa pikku pihlajan katveessa, festivaalin johtotroikan jäsen Jouni Rissanen kertoo.

Vieraita otetaan vastaan iltakymmenestä alkaen. Ja saunomisen lomassa, yökunnissa 30.–31.7., kuullaan kolme juhlapuheenvuoroa. Äänessä on festivaalin johtotroikka Juha Hurme, Matti Rasi, Jouni Rissanen ja joukko muusikoita.

– Koska festivaali on luonteeltaan pienimuotoinen ja intiimi, sauna on se juhlan huippu.

Saunonta jatkukoon! kuuluu juhlakesän motto.

Ensi kesän ensi-iltoja ovat Pentti Haanpään Synnit ja Otava Ensemblen esittämä J.I. Vatasen Avuttomia.

– Novelli Synnit on toimittaja Matti Salmisen löytö. Se sisältyy hänen uusimpaan teokseensa Hurja – Pentti Haanpään muistiinmerkinnät 1940–1954, ohjaaja Jouni Rissanen kertoo.

Novelli tuli vastaan Salmisen kootessa Haanpää-elämäkertaansa.

– Synnit on juopon miehen testamentti. Hän vetää viimeiset kännit ennen kuolemaansa pikku poikansa narraamana. Siinä ovat liikuttavuus, koomisuus ja suomalaisen miehen typeryys yhtä aikaa kuultavissa, Rissanen luonnehtii.

– Väitän jopa, että novelli on ollut Haanpäälle itsetutkiskelua, miksi suomalainen mies on niin viinantuskainen.

Juopon roolissa nähdään Varkauden Teatterin johtaja Kari Suhonen ja poikana Niko Karjalainen.

J.I. Vatanen on Maiju Lassilana tunnetun Algot Untolan nimimerkki, jota hän käytti vain kerran eli julkaistessaan romaanin Avuttomia (1913).

– Avuttomia on synkeä kertomus torpparihäädöstä, dramatisoija ja ohjaaja Juha Hurme kiteyttää.

– Samalla se on ajaton kuvaus yhteiskunnan siitä sektorista, jolla ei ole mitään ja jolta otetaan loputkin pois.

Hurme on ohjannut Avuttomia-kantaesityksen Otava Ensemblelle. Rooleissa ovat Taru Huokkola, Irina Nuutinen, Antti Laukkarinen ja Juha Hurme

Kajaanilainen Vaara-kollektiivi vierailee Hailuoto-teatterifestivaalilla ensimmäistä kertaa. Sillä on tuliaisina Veijo Meren Tukikohta-romaanista dramatisoitu esitys.

Veijo Meren kertomus asemoituu syksyyn 1939 ja Talvisodan odotukseen. Rajan pinnassa sijaitsevaan kansakouluun asettuu suomalaisia sotilaita talvisodan etulinjan tekoon.

Veikko Leinosen sovituksessa ja ohjauksessa suomalaisten sotilaiden sijasta paikalle saapuu pakolaisia, ja koulusta tulee vastaanottokeskus. Terroristiksi epäilty pakolainen viedään kuulusteluihin, toinen näyttelee itsemurhan tehnyttä, kolmas maahanmuuttajaehdokas hankkiutuu väleihin talon ainoan naisen kanssa.

Esitys saa ensi-iltansa Kajaanin Runoviikolla.

Näyttelijä Jukka-Pekka Mikkosen ja ohjaaja Antti Latun Järvi-monologissa keskisuuren järven rannan asukkaat avautuvat järvelle.

Ja järvi kertoo omasta näkökulmastaan, miten ihmiset sitä kohtelevat.

– Mikkonen ja Lattu verkkokalastavat talvella yhdessä. Heillä on tämmöinen ihan fyysinen kontakti Järvi-Suomeen ja järvimaastoon. Vaikka Hailuodon ympärillä on meri, esitys sopii festivaalille kuin nenä päähän, Jouni Rissanen arvioi.

Galleria Luodossa avautuu 13. heinäkuuta näyttely Heini & Jussi. Festivaalin 10-vuotisjuhlanäyttely tarjoa Jussi Virkkumaan valokuvina ja lavastaja Heini Maarasen installaatioina välähdyksiä festivaalielämästä, joka jää esitysten katsojilta kokematta.

J.E. Suomelan talon pihalatoon rakennetaan lavastaja-kuvataiteilija Matti Rasin näyttely. Rasi on työskennellyt Hailuoto-teatterifestivaalin hyväksi täydet kymmenen vuotta.

Festivaalille saapuvat myös kuvanveistäjäpariskunnan Virpi Kannon ja Tapani Kokon taidevankkurit.

– Meillä on paljon yhteistyökumppaneita, kuvataiteilijoita, kuvanveistäjiä tai valokuvaajia, jotka viihtyvät myös näyttämötaiteen puolella, Rissanen toteaa.

FAKTA

Hailuoto-teatteri-festivaali 29.–31.7.

PERJANTAI 29.7.

Avajaiset ja tanssiteos Kuvataidenäyttely Matti Rasi. J.E. Suomelan pihalato Kenttälän tien päässä kello 14.

Särjetty maa Tarinoita Brasiliasta, Kolumbiasta, Mosambikista, Malista, Keniasta, Intiasta, Thaimaasta, Kambodžasta, Indonesiasta, Suomesta ja Saamenmaasta J.K. Ihalaisen toimittaman kirjan (2015) pohjalta. Dramatisointi Juha Hurme, ohjaus Ilmari Pursiainen. Nuorisoseura kello 16.

Nuori Narkaus Pienoisnäytelmä perustuu Pentti Haanpään novelliin Nuori Narkaus ja sota. Dramatisointi ja ohjaus Jouni Rissanen. Tuomas Merilän piha kello 18.

Ruumiinmullat Kolmen naisen yhtye hoitaa kansan kuolemanpelkoa pelottelemalla lisää. Muusikot Kalma-Blondi (Petra Poutanen-Hurme), Huutolaispoika (Hanna Rajakangas) ja Amanuenssi Mama Kaber (Tellu Turkka). Nuorisoseura kello 20.

Hyvä akustinen nainen Ryhmä Koskenniska, oululaisen kirjailijan Essi Kummun teksti kertoo yhden kolmekymppisen nykyperheen nousun ja tuhon. Koulukeskus kello 22.

LAUANTAI 30.7.

Taidevankkurit Koulukeskuksen piha kello 12 ja 18.30.

Tukikohta Vaara-kollektiivi Kajaanista, Veijo Meren romaanin dramatisointi ja ohjaus Veikko Leinonen. Höyrymyllyn piha kello 13.

Seminaari Mille Rosa Liksom nauraa ja miksi? Koulukeskus kello 14.

Järvi Jukka-Pekka Mikkoselle monologin on ohjannut Antti Lattu. Koulukeskus kello 17.

Raja-iltamat Liikettä, musiikkia ja esitystaidetta. Livebändi The Travelers ja rock’n roll -tanssit. Nuorisoseura kello 19–23.

Telttasauna Pöllänniemi kello 22–02.

SUNNUNTAI 31.7.

Taidevankkurit Koulukeskuksen piha kello 12 ja 14.

Synnit Ryhmä Koskenniska, Pentti Haanpään novellin dramatisointi ja ohjaus Jouni Rissanen. J.E. Suomelan takapiha kello 13.

Avuttomia Otava Ensemblen kantaesitys, J.I. Vatasen romaanin dramatisointi ja ohjaus: Juha Hurme. J.E. Suomelan takapiha kello 15.

Kylän koirat Ryhmä Koskenniska, Veikko Huovisen kirjan dramatisointi ja ohjaus Jouni Rissanen. J.E. Suomelan takapiha kello 17.

Ryhmä Koskenniska pureutuu koiran elämään Veikko Huovisen kirjasta dramatisoidussa esityksessään Kylän koirat. Kuvassa näyttelijä Alpo Puhakka. – Koska Hailuoto-teatterifestivaali on luonteeltaan pienimuotoinen ja intiimi, sauna on se juhlan huippu, johtotroikan jäsen Jouni Rissanen kertoo.

Creative Commons -lisenssi

Artikkelin lähde Kaleva 24.05.2016.