Jokaisella keppihevosella on ikä, nimi, rotu ja luonne

Lotta Kemppainen pyörittää omaa yritystä, jonka valikoimiin kuuluvat käsintehdyt keppihevoset. Menestystäkin on tullut.

Henrika Palokangas

– Kepparit ovat harrastus, eivät leikkiä, kertoo Lotta Kemppainen, 15.

Kemppainen onkin tarkastellut harrastustaan monelta eri kantilta, sillä hän valmistaa keppihevosia myös myyntiin omassa Kht Liefde -yrityksessä.

Kemppaisesta tuli tuore yrittäjä, kun hän päätyi koulun Nuori yrittäjyys -valinnaiskurssille. Kurssilta luokanvalvoja innosti hänet mukaan NY Uskalla yrittää -kilpailuun. Kilpailu koostui useasta vaiheesta.

– Semifinaaleja oli ympäri Suomea, ja Oulun messumuotoisesta semifinaalista minut valittiin Helsinkiin finaaliin. Siellä pääsin pitämään myyntipöytää Kampissa ja laatimaan 30 sekunnin esittelypuheen yrityksestäni. Mahtuipa mukaan Powerpoint-esityskin.

Loppujen lopuksi Lotta Kemppaisen Kht Liefde NY valittiin Suomen parhaaksi perusasteen yritykseksi.

– Koko kilpailu oli kyllä mielenkiintoinen ja opettavainen kokemus!

Keppihevostalli Liefden pyörittäminen on käynyt Kemppaiselta sujuvasti. Aluksi hän mietti, olisiko liikekumppanista ollut puuhassa hyötyä. Sittemmin yhden hengen yritystoimi on muotoutunut mieleiseksi.

– On mukavaa, että asioista saa päättää itse ja suunnitella juttuja vapaasti.

Yrittäjävanhemmat ovat tarvittaessa avustaneet kotitallin kirjanpidossa ja tuotteiden hinnoittelussa.

– Ja äidistä olen saanut hyvän apurin kuittien niittailuun!

Kemppainen on harrastanut pitkään myös ratsastusta. Ala-asteella alkanut keppihevosinnostuskin syttyi keppareita harrastaneen tallikaverin myötä. Ensimmäinen itse tehty keppihevonen on edelleen tallella.

– Siitä taidot ovat sitten pikku hiljaa kehittyneet, kokeilemalla ja toistamalla eri tekniikoita.

Suomessa on aktiivinen keppariharrastajien yhteisö, joka järjestää tapahtumia, leirejä ja valmistusta. Niinpä Kht Liefden tuotteille on harrastajien parissa riittänyt hyvin kysyntää. Suomessa on myös muutama muu käsin tehtyjä keppihevosia myyvä harrastaja ja pienyritys.

– Kilpailua muiden kepparimyyjien kanssa on sopivasti, eikä kenenkään tarvitse taistella asiakkaista.

Nuori yrittäjä kiitteleekin keppariharrastajien hyvää yhteishenkeä ja yhteisöllisyyttä.

– Kaikki harrastajat ovat ystävällisiä ja kannustavia, ja olen tutustunut ihaniin ihmisiin harrastuksen myötä! Harrastus on loistava yhdistelmä liikuntaa ja käsitöitä, ja sen parissa on monenikäisiä, samanhenkisiä ihmisiä, Kemppainen kuvailee.

Keppihevosharrastajat jäljittelevät oikeaa hevosmaailmaa. Vastikään Helsingissä järjestettiin Keppihevosten SM-kisat, joissa harrastajat kisasivat niin kouluratsastuksessa kuin esteilläkin. Niinpä myös keppihevoset muistuttavat oikeita hevosia.

– Jokaisella tekemälläni kepparilla on nimi, ikä, luonne ja rotu. Lisäksi ne ovat kaikki uniikkeja. Olen tehnyt muutaman keppihevosen myös oikeaa hevosta mallina käyttäen, samanlaisista kuvioista lähtien.

Lotta Kemppaisen NY – Vuosi yrittäjänä -projekti alkaa olla lopuillaan. Sen jälkeen yrityksen toiminta tulee muuttumaan jollakin tavoin.

– Vielä on vähän mietinnässä, mitä yrityksen kanssa keksin yläasteen jälkeen. Varmasti toiminta kuitenkin jossakin muodossa jatkuu, Kemppainen kertoo.

Onpa nuorella yrittäjällä uusia tuoteideoitakin takataskussa.

– Haluaisin tehdä erityisiä keppihevosratsastushousuja!

Kirjoittaja kuuluu Kalevan nuorten kirjoittajien ryhmään.

Fakta

Lotta Kemppainen

Voitti huhtikuussa NY Uskalla yrittää -kilpailun peruskoulun sarjan yrityksellään Kht Liefde NY, joka valmistaa keppihevosia.

Opiskelee Oulun normaalikoulun 9. luokalla.

Syntynyt 28.5.2000 Kajaanissa.

Perheeseen kuuluu äiti ja isä.

Harrastanut keppihevosia vuodesta 2009 lähtien. Harrastaa myös ratsastusta.

Esikuva: muut keppariharrastajat.

Motto: Kepparit kunniaan!

Yritys Instagramissa: khtliefde.

Lempivuodenaika kesä.

”Olen tehnyt muutaman keppihevosen myös oikeaa hevosta mallina käyttäen, samanlaisista kuvioista lähtien.”

Lotta Kemppainen ompelee kaikki myymänsä kepparit käsin. Esteradan esteet on puolestaan nikkaroitu yhdessä isän kanssa. Kuvassa mukana myös Lotan ikioma Sentti-hevonen, joka ei mene myyntiin.

Creative Commons -lisenssi

Artikkelin lähde Kaleva 18.05.2016.