Elokuvasta uutta sisältöä albumin nettikuunteluun

Punaisen kuningattaren periaate julkaisee episodin kerran viikossa.

Anssi Juntto

Youtubeen kaiken kansan kuultaville ladatuissa pitkäsoitoissa visuaalisen median paikalla on usein vain levyn kansi tai valokuva esittäjästä.

Punaisen kuningattaren periaate -yhtyeen jäsenet päättivät keksiä viime syksynä ilmestyneen Kaksi suuntaa -albuminsa biisien oheen jotain parempaa sisältöä.

– Olin ollut pari vuotta aikaisemmin yhden tutun kanssa Lontoossa. Löysimme sieltä kaupasta Skeletor-naamarin, ja päätimme ottaa kaikki lomakuvat se naamari päässä, kitaristi Jaakko Niemelä kertoo.

Kuvista tuli mielenkiintoisia ja paikalla olleita ihmisiäkin kuvien otto kiinnosti. Touhu tuntui jännittävältä ja erilaiselta.

– Siitä tuli mieleen, että olisi hauska tehdä elokuva, joka perustuisi siihen, että ollaan naamari päässä. Tuon levyn myötä sitten keksimme, että ideahan voisi toimia siinä Youtube-hommassa.

Levyn kahdeksan biisin ympärille rakentunut Kaksi suuntaa -elokuva julkaistaan yhtyeen Youtube-kanavalla kahdeksana episodina viikon välein. Ensimmäinen episodi julkaistiin maanantaina 25. huhtikuuta.

Elokuvan ohjanneen Niemelän mukaan tarina on yhtenäinen, mutta siinä on myös tiettyä episodimaisuutta. Hahmoja ja naamareita tulee lisää episodien myötä. Samoin ympäristöt vaihtuvat.

Elokuvaa on kuvattu kolmen vuoden ajan, mutta kuvaustahti ei ole ollut kovin tiivis.

Otoksissa on käytetty pääasiassa luonnonvaloa, ja kuvauspäivien ennalta sopimisen sijaan on odotettu sopivaa valoa.

Talvikuvatkin on pyritty kuvaamaan siten, että aurinko paistaa valoa tasoittavan pilviverhon takaa.

Episodit eroavat perinteisistä musiikkivideoista siinä, että niissä on käytetty myös muuta äänimaisemaa.

Mukana on sekä kuvaustilanteessa tallennettua ääntä että jälkikäteen tehtyjä foley- ja ambient-ääniä.

Episodeja ei myöskään ole leikattu erityisesti musiikin mukaan.

Punaisen kuningattaren periaate on perustettu Oulussa, mutta nykyään bändin jäsenistä vain kaksi asuu Oulussa, muut Tampereella. Niemelä kuitenkin vakuuttaa Oulun olevan tulevaisuudessakin yhtyeen henkinen kotikaupunki.

Vaikka vuodet ovat vierineet ja soittajat vaihtuneet, musiikki ei ole kovin paljoa muuttunut. Mitä nyt ote oli alussa punkimpi.

– Kyllähän meillä kaikilla oli kovat vinkeet soittaa suomiprogea, mutta emme ihan hirveästi vielä osanneet soittaa sitä. Nyt ehkä osaamme enemmän, mutta musiikillinen ilmaisumme on laajentunut. Emme ole oikeastaan koskaan itse tituleeranneet itseämme progebändiksi, vaan se on muiden ansiota, Niemelä toteaa.

– Mitä olen jälkeenpäin kuunnellut jotain vanhoja juttuja, olen huomannut, että hevimörköhän niissä asustelee. Itse kukin halusi tunkea jonkinlaista raskautta sinne biisien sekaan. Siitä olemme kuitenkin aika hyvin päässeet eroon.

– Uusissa biiseissä on paljon vaihtoehtorockia ja tosi vinksahtanutta popmusaa. On siellä myös jotain trip hop -vaikutteitta. Tietysti sitä suomiprogeakin on, mutta se on naitettu popin kanssa sillä tavalla, että asiat eivät kuulosta itsetarkoituksellisen vaikeilta.

Viime aikoina Punaisen kuningattaren periaate on valmistellut materiaalia kolmannelle pitkäsoitolleen. Äänitykset on tarkoitus aloittaa ensi syksynä.

Fakta

Punaisen kuningattaren periaate

Progevaikutteista vaihtoehtorockia soittava yhtye.

Perustettu Oulussa vuonna 2002.

Kokoonpano: Mokka Laitinen (laulu, theremin), Petri Miettinen (basso), Lauri Vehkala (kitara, syntetisaattorit), Jaakko Niemelä (kitara, taustalaulu, koskettimet), Matias Topi (saksofoni, klarinetti, syntetisaattori), Jallu Junnilainen (perkussiot) ja Ville Tuohimaa (rummut).

Albumit: Punaisen kuningattaren periaate (omakustanne 2012), Kaksi suuntaa (Svart Records 2015).

Punaisen kuningattaren Kaksi suuntaa -elokuva piti alkujaan julkaista lähempänä levyn ilmestymistä, mutta kaikkea ei oltu saatu kuvattua ajoissa. Viimeisiä lisäyksiä on kuvattu vielä leikkausvaiheessa. Idea elokuvaan hahmottui Skeletor-naamarista.

Creative Commons -lisenssi

Artikkelin lähde Kaleva 14.05.2016.