Arki unohtuu orkesterissa

Meidän kulma

Joukko innokkaita jousisoittajia kokoontuu Linnanmaalle tiistai-iltana kello kuusi. Oulun yliopiston kamariorkesterin harjoitukset ovat alkamassa. Soittajat ottavat tottuneesti soittimiaan esille koteloista ja vaihtavat kuulumisia. He siirtyvät omille paikoilleen ja virittävät soittimet.

Orkesterin pitkäaikainen kapellimestari Jari Välimäki on valmiina vetämään uudet harjoitukset.

Mikä saa soittajan tulemaan harjoituksiin yhä uudestaan?

– Orkesterin avulla tulee soitettua säännöllisesti. Soitto on sitovaa, mutta se on osa juttua, jotta saadaan jotain aikaan, kertoo alttoviulisti Mari Heikkinen. – Soittaminen itsekseen on vähän tylsää, yhdessä orkesterissa puolestaan mukavaa.

Soittotaidon ylläpitämisen lisäksi löytyy muitakin syitä, kuten biologian opiskelija ja sellisti Elisa Heilmann kertoo.

– Orkka on erilaista verrattuna siihen, mitä muuten teen. Se irrottaa arjesta, ja sieltä tullessa on parempi mieli kuin sinne lähtiessä.

Vaikka kotona aika harjoitteluun on toisinaan tiukalla, kiireisistäkin elämäntilanteista huolimatta orkesteriin tullaan säännöllisesti.

– En minä tänne tulisikaan, jos ei olisi niin hauskaa, kakkosviulisti Riikka Kotimäki hymyilee.

Soittaessa kasvot ovat keskittyneen totisia, mutta huumorintajua porukalta ei ilmeisesti puutu. Sanailua käydään hyvässä hengessä.

Kamariorkesterin tuo yhteen kerta toisensa jälkeen ennen kaikkea musiikki, mutta tuttujen kasvojen näkeminen on luonnollisesti osa harrastuksen viehätystä. Hyviä tuttavia ja ystäviäkin on ehditty saada yhteisen harrastuksen parissa.

Viime syksy oli poikkeuksellinen suuren jäsenten vaihtuvuuden vuoksi. Paljon aikaa onkin mennyt uuden kokoonpanon yhtenäisen äänen löytämiseen.

Pitkäaikaisiakin jäseniä on iso joukko orkesterilaisista. Tällä hetkellä orkesterissa soittaa noin kaksikymmentä henkeä. Monet heistä ovat yliopiston nykyisiä opiskelijoita ja henkilökuntaa, mutta osa harrastajista on ollut jo pitkään työelämässä.

Emeritusprofessori Tuomo Nygrén on osa alttosektiota. Hän on aloittanut oman soittotaipaleensa vasta parikymppisenä yliopistossa opiskellessaan. Siksi hän arvostaa nuoremman sukupolven saamaa musiikillista koulutusta, joka useimmiten alkaa jo lapsuudessa. Hänen mukaansa orkesterin parhainta antia on yhteisöllisyys ja se, kun jossain onnistuu.

– Aallonpohjia ovat taas ne hetket, kun ei onnistu, Nygrén sanoo.

Parhaillaan orkesteri valmistautuu kansanmusiikin inspiroimaan konserttiin. Kevään ohjelmistossa opeteltavana on teoksia muun muassa Ahti Karjalaiselta, Einojuhani Rautavaaralta ja P. E. Nordgrenilta.

Sali raikuu sävelistä, kun orkesteri harjoittelee Jari Välimäen johdolla omaa musiikillista tulkintaa kappaleista.

– Orkesterin idea, ja taiteen yleensäkin, on tuottaa elämyksiä ja sitä kautta iloa, Välimäki toteaa.

Anna-Maria Päivärinta

Suomen kielen opiskelija Oulun yliopistossa.

Fakta

Yliopistolaisten oma kokoonpano

Oulun yliopiston kamariorkesteri perustettiin vuonna 1984. Johtajana nykyään Jari Välimäki.

Orkesteri tarjoaa säännöllisen harrastusmahdollisuuden musiikin parissa nykyisille tai entisille yliopistolaisille.

Soittajiston koko vaihdellut vuosittain 15–30 välillä.

Kamariorkesteri pitää vuosittain kaksi omaa konserttia syksyisin ja keväisin.

Kevätkonsertti tänä keväänä järjestetään tiistaina 10.5. kello 19 Linnanmaan kampuksella Saalastinsalissa.

Teemana kevätkonsertissa on tällä kertaa pelimannimusiikki.

Yliopiston juhlissa, kuten promootioissa ja avajaisissa sekä yksityistilaisuuksissa orkesteri soittaa erilaisissa kokoonpanoissa.

Lisätietoja: www.oulu.fi/kamariorkesteri.

Mari Heikkinen (vas.), Tuomo Nygrén, Lauri Pajunen (etualalla), Ari Kivelä ja Elisa Heilmann virittävät soittimiaan ennen kuin Oulun yliopiston kamariorkesterin harjoitukset alkavat.



Creative Commons -lisenssi

Artikkelin lähde Kaleva 09.05.2016.