Viinivaara voitti vain äänellä

Liisa Laine
Oulu
Oulun vedenhankinnan varmistamiseen valittiin Viinivaaran alue. Oulun kaupunginvaltuusto teki maanantai-iltana päätöksen tiukassa äänestyksessä luvuin 34-33. Paikalla oli harvinaisen paljon varavaltuutettuja.
Jatkoajalle ei menty kuten samaan aikaan pelatussa MM-kiekko-ottelussa Suomi-Valko-Venäjä, jota seurattiin tiiviisti taustalla.
Äänestyksen jälkeen jätettiin tukku eriäviä mielipiteitä.

Keskustan Samuli Pohjamo uudisti heti alkuun Eeva-Maria Parkkisen (kesk.) kannattamana kaupunginhallituksessa tekemänsä esityksen hajautetusta mallista.
Kannatusta tuli kokoomusta lukuun ottamatta joka puolueesta. Hajautetun mallin kannalla olivat yksimielisesti vihreät ja vasemmistoliitto. Keskustan kannat hajosivat. Siellä myös kannatettiin Viinivaaraa.
Kokoomus oli yksimielisesti Viinivaaran kannalla. Myös kristillidemokraattien ainoa valtuutettu tuki Viinivaaraa.
Toisaalta myös Viinivaaralla oli kannatusta kaikissa muissa ryhmissä paitsi vihreissä ja vasemmistoliitossa.

Ennen äänestystä käytiin perusteellinen pari tuntia kestänyt keskustelu, jossa esiin nousivat niin faktat kuin tunteetkin.
Viinivaara-ratkaisun kannalla nyt ollut Pirjo Sirviö (sd.) kertoi, ettei suinkaan vuosia sitten ollut samaa mieltä.
- Uusi Viinivaara-suunnitelma on kuitenkin aivan eri hanke kuin se vanha. Pohjavedenottomääriä on pudotettu ratkaisevasti. Pelkään, että nämä hankkeet sotketaan toisiinsa.

Niin ikään Viinivaaraa puoltanut Pekka Kainua (kesk.) totesi, että tuskin mistään muusta hankkeesta on hänen valtuustokautenaan tullut niin paljon tietoa kuin varavesijärjestelmästä. Hänkin korosti, että nyt ratkaisussa on kysymys aivan eri asiasta kuin aiemmin.
- Luontovaikutuksia on aina, kun pohjavettä otetaan, mutta tässä tapauksessa niitä on vahvasti liioiteltu.
Hajautettua mallia esittänyt Pohjamo perusteli kantaansa muun muassa sillä, että hajautettu malli saadaan nopeimmin käyttöön ja että se on kriisitilanteissa turvallisin.
Myös varavaltuutettu Raimo Rautiola (ps.) pohti Viinivaaran turvallisuutta.
- Jos ammoniakkirekka kaatuu, niin Viinivaara on pois pelistä.
Rautiolan mielestä hajautetussa mallissa riskikin on hajautettu.
Viinivaara oli vaihtoehdoista edullisin, minkä esimerkiksi Pekka Simonen (kok.), Mikko Salmi (sd.) ja Pirjo Sirviö (sd.) toivat puheenvuoroissaan esille.

Valtuutettujen kysymyksiin oli vastaamassa Oulun veden johtaja Jouni Lähdemäki.
- Oulun vedenhankinnan varautumista ei ratkaista vesiposteilla.
Viinivaaran lisäksi tutkittiin kolmea muuta vaihtoehtoa. Viinivaarasta selvitykset ovat pisimmällä ja lupavalmistelu voidaan aloittaa nopeasti hyödyntäen aiempia selvityksiä.
Lähdemäki arvioi, että suunnittelu- ja lupaprosessi vie 3-5 vuotta ja rakentaminen 2-3 vuotta. Nopeimmillaan valmista olisi siis viiden ja hitaimmillaan kahdeksan vuoden päästä.



Creative Commons -lisenssi
Artikkelin lähde Kaleva