Vesitorni tekee vaiku- tuksen

Antti Ervasti
Oulu
Ikää on liki sata vuotta, ja 51 metrin korkeudesta huolimatta neliöpinta-alaa ei valtavasti kerry, kun kerroksia ei käytännössä ole kuin pari, kolme. Silti asuntonäytössä käy parin tunnin aikana ainakin puolen sataa ihmistä.
Intiön vesitornilla pidettiin tiistaina esittelytilaisuus, jossa rakennuksen omistaja Oulun kaupunki näytti taloa kiinnostuneille. Erikoiseen rakennukseen yleisöllä ei ole ollut pääsyä vuosikymmeniin.
Siksi näytön suosio oli suuri. Monet tunnustivat tulleensa, koska tilaisuus päästä vesitorniin sisälle on harvinainen.
Rakennusta esitellyt yhdyskunta- ja ympäristöpalvelujen tekninen isännöitsijä Mikko Tervola kertoo, että suuri osa tuli katsomaan huvikseen, mutta vakavasti otettavia ostajakandidaattejakin oli joukossa paljon.
- Osa mietti ääneen, mitä tästä voisi tehdä tai mitä hankkeita kehittää. Aika paljon on ollut kysyntää, Tervola sanoo.
Teemu Kyllönen miettii, voisiko talosta saada aikaiseksi jotakin järkevää.
- Ainakin tästä voisi saada Ouluun yhden nähtävyyden mahtavalla näköalapaikalla. Esimerkiksi jos tänne toisi turisteja, täällä voisi olla matkamuistomyymälä, hän aprikoi.
Kyllönen toimii oululaisessa Njetworking-yritysyhteisössä ja arvelee, että torniin voisi rakentaa toimintatiloja yrityksille, minkä kaavakin mahdollistaisi.
- Voisi olla vaikea toteuttaa huonetiloja siten, että noista ikkunoista tulisi valoa. Asuinkäyttöäkin voisi ajatella, mutta siihen vasta rahaa menisi. Jos jollakin olisi, tästä saisi vaikka kuinka hienon.
Tornin pohjahinta on vain 20 000 euroa, mutta kauppa tehdään tarjousten perusteella.
- Tarjouksessa pitää alustavasti esittää, mihin toimintaan aikoo rakennusta käyttää. Myös rahoitus täytyy selvittää, Tervola
kertoo.
Rakennus seisoo kaupungin tontilla, josta uusi omistaja joutuu maksamaan vuokraa noin 6 000 euroa vuodessa. Vuokranmaksu alkaa vasta muutaman vuoden päästä kaupasta.

Vesitorni on käytännössä korkea avoin tila, jonka laitoja kiertäviä portaita pääsee ylös vinttikerrokseen ja vielä ylemmäs
Lähistöllä kasarmialueella asuva Kaisu Kanstrén tulee poikansa Severin kanssa katsomaan erikoista taloa.
- Tämä näyttää yllättävän siistiltä. Varmasti löytyy vaikka mitä mahdollista käyttöä, jos vain mielikuvitusta riittää, hän sanoo.
Myös Kanstrénin mielestä rakennus olisi paikallaan kaupungin näköalatornina, jollaisena se on aikanaan toiminutkin ainakin sotien jälkeen.
Viereisessä talossa asuvaa Jorma Karhumaata luonnollisesti kiinnostaa torni ja myös lähimmän naapurinsa mahdolliset ostajaehdokkaat.
- Se oli 1950-luvun alkupuolella lapsuudessani, kun käytiin perheen kanssa Oulussa, ja joka kerta piti käydä täällä. Lipunmyynti oli tuossa alaovella, ja pääsylippu maksoi muistaakseni kymmenen penniä. Saattoipa se olla markankin, niin kuin joku toinen tuossa muisteli, Karhumaa naurahtaa.
Torni tuli tutuksi hänelle myös työn kautta. Monituiset kerrat hän on astellut rakennuksen 250 porrasaskelmaa ollessaan puolustusvoimien palveluksessa, kun varusmiehille annettiin etäisyydenmittauskoulutusta.

Liisa Laine
Oulu
Intiön vesitornin lisäksi Oulun kaupungilla on myynnissä muitakin hieman erikoisempia rakennuksia. Syy myyntiin on yksinkertainen: kaupungilla ei itsellään ole niille mitään käyttöä.
Myyntiin ovat tulossa muun muassa Yli-Iistä Kierikkikeskuksen majoitus- ja kokoontumistilat. Itse Kierikkikeskus ei kuulu myytäviin rakennuksiin.
Kierikin rakennukset on vuokrattu ensi vuoden loppuun.
Kierikin rakennukset ovat valmistuneet pääasiassa vuosina 2004-2005.
Myynnissä on myös Sanginsuun entinen lastenkoti ja Sanginjoen entinen leirikeskus (Kontiokoskentie 14). Lastenkodin pihapiirissä on 1800-luvun lopulla rakennettu päärakennus, 1850-luvulla rakennettu leivintupa, 1950-luvun puohi sekä sauna ja maakellari.
Alun perin huvilana toiminut päärakennus muutettiin lastenkodiksi 1920-luvulla.
Sanginjoen leirikeskuksen päärakennus rakennettiin 1911. Siinä toimi Sanginjoen koulu. Vanha päärakennus on 1800-luvulta. Sauna-asuinrakennus ja piharakennus ovat 1950-luvulta. Kohde on kulttuurihistoriallisesti merkittävä.
Kaupunki on yrittänyt jo jonkin aikaa on kaupata Heinäpäästä vanhaa, alun perin vanhainkodiksi suunniteltu De Gamlas Hemiä. Suojelurakennuksen pohjahinta on 400 000 euroa.
Yli-Iistä myydään Ukkoherrankuja 12 ja 14, kunnanlääkärin vastaanottona, hammashoitolana ja kunnansihteerin asuntona toimineet rakennukset. Huonokuntoiset, tyhjät talot sijaitsevat Siuruanjoen ja Iijoen liittymäkohdassa. Pohjahinta on 50 000 euroa.



Creative Commons -lisenssi
Artikkelin lähde Kaleva