Vanha väistää

Helge Murtovaara
Oulu
Puiden kaataminen puistoista herättää aina tunteita. Niin nytkin, kun Erkkolan sillalle johtavan tien varrelta on kaadettu yli kymmenen komeaa, vanhaa lehtikuusta.
Kaupunginpuutarhuri Heikki Pulkkinen kertoo, lehtikuuset on poistettu viime vuonna tonttien välistä asukkaiden ja taloyhtiöiden toiveesta aivan tonttirajan vierestä.
- Puut on alun perin istutettu liian tiheään, osin liian lähelle rakennuksia ja osassa puita oli runkovikoja. Lehtikuusia jäi vielä etenkin kevyen liikenteen väylän ja tien väliin, Pulkkinen selventää.

Puiden
kaataminen herättää helposti kiinnostusta, kun ihmiset havaitsevat maiseman muuttuvan.
- Toki puiden kaataminen näkyy maisemassa, mutta aika nopeasti silmä siihen tottuu. Monesti tilanne on se, että puiden kaatamisen jälkeen alueelle istutetaan tilalle uusia korvaavia puulajeja.
Huvikseen kaupunki ei puita kaada, vaan kaupunginpuutarhurin mukaan puiden kaatamiseen on aina joku syy ja peruste.

Asukkailta tulee paljon kaatotoiveita, jotka aina arvioidaan ja harkitaan tapauskohtaisesti ennen kuin mahdolliseen puiden poistoon ryhdytään.
Esimerkkinä asukkaiden toiveista ovat Erkkolan sillalle johtavan tien varren lehtikuuset, jotka olivat hyvin roskaavia ja liian lähellä rakennuksia. Toisaalta joskus puiden elinikäkin voi tulla vastaan.
- Vanhoja puita joudutaan poistamaan usein sen vuoksi, että ne eivät enää ole turvallisia esimerkiksi kulkureittien, asuntojen ja katujen läheisyydessä.
Puiden kaataminen ja uusien puiden istuttaminen ovat jatkuvaa ja suunnitelmallista toimintaa.
Uusittavalle alueelle tehdään ensin suunnitelma, johon merkitään poistettavat puut ja suunnitellaan istutettava kasvillisuus.
Pulkkinen muistuttaa, että kaupunki istuttaa huomattavasti enemmän uusia puita kuin niitä puistoalueilta kaadetaan.
Vuosittain kaupunki istuttaa uusia katu- ja puistopuita keskimäärin 1 500 kappaletta.
Keväällä istutetaan pääasiassa lehtipuita ja syksyisin havupuita.

Puita on kevään aikana kaadettu muun muassa Sotkanpuistossa Höyhtyällä ja Leskenlehtipuistosta Rajakylässä.
- Puistoihin on tehty perusparannussuunnitelmat, joiden pohjalta puiden poistot ja uusien puiden istutukset tehdään. Uusia istutuksia tehdään puistoihin lähiviikkoina.
Otto Karhin puistostakin on kaadettu muutamia puita.
- Puistossa on rakentaminen käynnissä, joten joitakin huonokuntoisia puuyksilöitä on kaadettu ja uusia puita istutetaan myöhemmin tilalle.

Puistoista kaadetaan harvemmin puita sen vuoksi, että niitä olisi liian tiheässä. Mutta metsänharvennustöitä tehdään vuosittain taajamametsissä.
Harvennuksia tehdään muun muassa sen vuoksi, että puusto kasvaa ja kehittyy paremmin kun se kasvaa hiukan harvemmassa.
- Puista tulee elinvoimaisia ja mahdollisimman pitkäikäisiä. Puista tulee leveälatvuksisia ja suojavaikutus on parempi, kun puustoa harvennetaan riittävän varhaisessa vaiheessa.
Puiden ja pensaiden istutusaika on parhaimmillaan. Mittavia istutuksia tehdään parasta aikaa muun muassa Ritaharjun alueella.

Helge Murtovaara
Oulu
Asemakaava-alueella sijaitsevan tontin puunkaadosta tulee aina ottaa yhteyttä Oulun kaupungin rakennusvalvontaan, joka arvioi luvanvaraisuuden.
Puunkaato voi olla luvanvaraista, jos yksittäiselläkin puulla on maisemallista tai kaupunkikuvallista arvoa.
- Etenkin näin keväällä ja myös kesäaikaan tulee paljon yhteydenottoja omakotitalotonttien puunkaatoon liittyen, suunnitteluhortonomi Päivi Pelkonen Oulun kaupungin yhdyskunta- ja ympäristöpalveluista kertoo.

Omakotitalotontilla sijaitsevien puiden kaatamisesta tulee ottaa yhteyttä rakennusvalvonnan suunnitteluhortonomiin joko sähköpostilla tai puhelimella.
Asunto-osakeyhtiöiden pitää hakea tontillaan sijaitsevien puiden kaatamista varten maisematyölupa lupahakemuksella rakennusvalvonnasta.
Lupahakemukseen liitetään vähintään asemapiirustuksesta otettu kopio, johon kaadettavat puut on merkitty. Siihen tulee merkitä laji ja kappalemäärä.
Hakemuksessa tulee liittää myös ote tai jäljennös hallituksen kokouksen pöytäkirjasta, jossa puiden kaatamista on käsitelty.

Fakta

Oulun puistoissa nurmetetuilla alueilla on tällä hetkellä puita vähintään
50 000
kappaletta, joista osa on luonnonpuita ja osa istutettuja.
Katujen varsilla, reunoilla ja välikaistoissa on puita yhteensä noin
35 000
kappaletta.
Kaupungin omistuksessa on taajamametsiä yhteensä noin
3 000
hehtaaria.
Metsänhoitotöitä tehdään taajamametsissä vuosittain noin 300-350 hehtaarin alueella.



Creative Commons -lisenssi
Artikkelin lähde Kaleva