Väkivalta lisääntyy kouluissa

Susanna Kemppainen
Oulu
Koulupoliisit ovat huolissaan Oulun seudun koulujen väkivaltaisuudesta.
Heidän tietoonsa tulleet pahoinpitelyt ovat lisääntyneet alaluokilla, minkä lisäksi yläluokilla paljastuvat väkivaltatapaukset ovat yhä raaempia. Pienetkin lapset saattavat hakata toisiaan nyrkillä naamaan ja potkia päähän.
Oppilaiden lisäksi väkivaltaa kohdistetaan enenevässä määrin opettajiin ja muuhun koulun henkilökuntaan.
Oulun poliisilaitoksen koulupoliisit, ylikonstaapeli Merja Rasinkangas ja vanhempi konstaapeli Jarkko Kähkönen joutuvat lähes viikottain puuttumaan Oulun seudun peruskoulujen väkivaltatapauksiin.
- Se on huolestuttavaa. Vaikka valtaosa oululaislapsista voi edelleen hyvin, on joukossa yhä enemmän pahoinvoivia lapsia ja nuoria, he sanovat.
- Yhteiskunnallinen tilanne näkyy perheissä taloudellisina vaikeuksina ja lisääntyneenä kiireenä, mikä heijastuu myös lasten hyvinvointiin, Rasinkangas jatkaa.
Koulupoliisit puhuttavat niin uhrit kuin tekijätkin ja lievimmät tapaukset voidaan sovitella osapuolten kesken. Vakavimmista teoista kirjataan rikosilmoitus myös silloin, kun tekijänä on alle 15-vuotias. Vaikka hän ei ole rikosoikeudellisessa vastuussa, on hän velvollinen korvaamaan uhrilleen aiheuttamansa vahingot.
15 vuotta täyttäneiden osalta väkivaltatapaukset johtavat poliisitutkinnan aloittamiseen ja syyteharkintaan. Syyttäjä voi nostaa lievästäkin pahoinpitelystä syytteen vaikka pahoinpitelyn kohteeksi joutunut ei sitä vaatisikaan.


Väkivallan
lisäksi koulupoliisin arkeen kuuluu kiusaamiseen puuttuminen. Koulut hoitavat ilmi tulleet kiusaamistapaukset pääsääntöisesti itse, mutta koulupoliisit pyydetään mukaan selvittämään pidempään jatkuneita ja vaikeampia kiusaamistapauksia. Koulupoliisit puhuttavat kiusaajan ja kiusatun ja ottavat yhteyttä vanhempiin.
- Pitkittyessään kiusaaminen yleensä pahenee. Harmillista on se, että kaikki vanhemmat eivät suhtaudu siihen riittävän vakavasti. Liian usein näkee kyllä se siitä -asennetta, Kähkönen sanoo.

Koulupoliisit ovat kiinnittäneet huomiota myös lasten lisääntyneeseen levottomuuteen. Kouluissa on rauhattomampaa ja oppilaat ovat väsyneempiä. Osa nuokkuu pulpeteissaan ja toiset nukkuvat välitunnin aikana.
Merja Rasinkangas
koulupoliisi
Väsymyksen uskotaan olevan seurausta muun muassa konsoli- ja kännykkäpeleistä. Unen saaminen pelaamisen jälkeen kestää pitkään, sillä aivot vaativat tuntikausia rauhoittuakseen.
- Pitäkää kiinni nukkuma-ajoista ja kerätkää tarvittaessa yöksi kännykät pois, poliisit opastavat vanhempia.
Myös lisääntyneet vihjetiedot kannabiksen käytöstä koululaisten keskuudessa pistävät poliisit mietteliääksi.
- Nuorten asenne kannabista kohtaan on muuttunut. Osa heistä suhtautuu hyvin myönteisesti kannabikseen ja heidän kannabiskokeilunsa ovat yhä näkyvämpiä, kaksikko sanoo.
Koulupoliisit pelkäävät kannabiksen käytön yleistyvän samaan tapaan kuin nuuskan käyttö on vähitellen yleistynyt.

Koulupoliisit peräänkuuluttavat vanhempia olemaan kiinnostuneempia lapsistaan ja siitä, mitä he ja heidän kaveripiirinsä tekevät niin koulussa kuin vapaa-ajallaankin.
Rasinkangas rohkaisee huoltajia olemaan myös sellaisia vanhempia, joista lapsi ei tykkää.
- Lapset koettelevat rajoja. Rajat luovat turvallisuutta. Aina ei tarvitse myöntyä kaikkeen, mitä lapsi haluaa. Pitää osata myös kieltää ja estää.

Susanna Kemppainen
Koulupoliisit Merja Rasinkangas ja Jarkko Kähkönen patistavat vanhempia valvomaan lastensa kännykän käyttöä.
Koululaiset kiusaavat toisiaan lähettämällä matkapuhelimeen ladattavien sovellusten avulla solvauksia, nolaavia kuvia ja videoita.
- Kiusaaminen pahenee ja sitä tapahtuu vuorokaudet läpeensä. Kännykän kautta lapset ja nuoret ovat yhteydessä myös kouluajan ulkopuolella eikä kiusaamisesta pääse enää eroon kotonakaan, Kähkönen harmittelee.
Kiusaamisessa käytetään sosiaalisen median ohjelmia kuten Facebookia, Snapchattia ja WhatsAppia. Facebookin ja Snapchatin ikäraja on 13 ja WhatsAppin 16, mutta lapset kiertävät ne valehtelemalla sovelluksille syntymävuotensa.

Poliisit kehottavat vanhempia pyytämään lastaan näyttämään, millaisia viestejä he lähettävät ja vastaanottavat.
- Te olette todennäköisesti ostaneet puhelimen ja maksatte laskut, joten teidän tulisi myös kantaa vastuu ja opastaa lasta kännykän käytössä, kaksikko sanoo.
He puuttuivat taannoin Facebookin välityksellä tapahtuneeseen kiusaamiseen, jossa teinitytöt kirjoittelivat ruokottomuuksia uhristaan.
Poliisi kutsui kiusaajien vanhemmat koululle, missä heille heijastettiin seinälle lastensa Facebook-kommentteja.
- Kyllä siinä posket punoittivat.
Se avasi monen vanhemman silmät, poliisit sanovat.
- Vaikka lapset ovat kotona kilttejä, sosiaalinen paine voi ajaa heitä käyttäytymään hyvinkin julmasti koulussa ja kaveripiirissään.

Fakta

Oulun poliisilaitoksen alueella työskentelee kaksi päätoimista koulupoliisia.
He kiertävät säännöllisesti yli sadalla Oulun ja lähikuntien kouluilla.
Merja Rasinkankaan vastuulla on Oulu, Hailuoto ja osa Kempeleen kouluista.
Jarkko Kähkönen liikkuu Iissä, Kempeleessä, Limingassa, Muhoksella, Tyrnävällä, Utajärvellä, Vaalassa, Lumijoella ja Yli-Iissä.
Koulupoliisien tehtävät:
Antavat ennalta ehkäisevää liikennevalistusta ja laillisuuskasvatusta.
Tukevat kouluja koulukiusaamistapausten selvittelyssä ja sovittelussa sekä puuttuvat koulussa tapahtuneisiin rikoksiin.
Antavat konsultaatiota eli neuvoja koululaisille, kouluille ja vanhemmille koulun arkeen liittyvissä asioissa.
Ovat mukana esittelemässä poliisin toimintaa myös erilaisissa yleisötilaisuuksissa, kuten messuilla ja poliisin päivänä.
Tarvittaessa ottavat yhteyttä
lastensuojeluun.



Creative Commons -lisenssi
Artikkelin lähde Kaleva