Suorapuheisuus toi eduskuntapaikan


Antti Ervasti
Keskustan riveistä Oulun vaalipiiristä on tunnetusti vaikea pompata eduskuntaan kokeneemmankin konkarin, mutta ylivieskalaisesta yrittäjästä Juha Pylväästä tuli kansanedustaja ensiyrittämällä. Itse hän sanoo ansioikseen suorapuheisuuteensa ja hyvän tukiryhmän. Paikka lohkesi 5 860 äänellä.
- Puhun vaikeatkin asiat suoraan enkä harrasta liturgiaa missään kohti. Tyylistäni tykätään, mutta sitä myös vihataan.
Vaikka Pylvään vaalibudjetin toteutuma jäänee noin 50 000 euroon arvioidusta 58 000:sta, se oli silti yksi vaalipiirin suurimpia.
- Tuntemattomuudesta ei pääse esille ilman kunnon budjettia.
Hän kertoo hakeutuneensa yliopistoon 1990-luvun alussa, koska siellä pystyi keskittymään täysillä kestävyysjuoksuun ja opiskelemaan harrastuksena. Opiskelupaikaksi valikoitui Helsingin yliopiston maa- ja metsätaloustieteellinen, josta hän valmistui lopullisesti vuonna 2002.
Maatalon pojalle oli luontevaa ryhtyä maatalousyrittäjäksi. Maaseudun kehittämisessä aiemmin työskennellyt Pylväs ryhtyi päätoimiseksi yrittäjäksi vuonna 2003. Hänen veljensä kanssa Ylivieskan Vähäkankaalla pitämän kasvinviljelystilan toimialaan kuuluvat lisäksi koneurakointi ja konsultointi.
- Yrittäminen sinänsä ei ole minua kiinnostanut, vaan olen aina mietiskellyt sitä, miten saa rahaa. Yliopistossa pääaineeni oli liiketalous, ja sieltä kai tämä valinta tuli sitten luontaisesti.

Pylväs sanoo, että ei ollut hakeutumassa aluksi politiikkaan millään tavalla. 1990-luvun lopussa hän alkoi kirjoitella kolumneja paikallislehteen enimmäkseen maaseutuasioista. Siinä sivussa hän ei malttanut olla sivaltelematta yhteiskunnan ja politiikan puolelle.
Terävät kirjoitukset huomattiin, ja paikallinen keskustaväki pyysi ehdokkaaksi kunnallisvaaleihin. Puolue oli ensimmäinen, joka lähestyi, mutta Pylvään verenperintö on vahvasti keskustalainen.
- Suostuin koska ajattelin, että en kuitenkaan pääse läpi. Siinähän kävi ihan päinvastoin. Näin aina uusia korjattavia asioita ja halusin siirtyä seuraavalle tasolle. Nyt ollaan täällä.
Kuukausi eduskuntatyötä on vahvistanut Pylväälle sen, että hän todella on paikassa, jossa voi vaikuttaa asioihin.
- Täällä paikan päällä sen näkee. Kaikki keskeiset henkilöt, jotka asioista päättävät, istuvat viereisessä pöydässä samassa ryhmässä. Viestiä omalta alueelta pystyy viemään koko ajan. Tietysti ensikertalaisena olen niin sanotusti luppoajalla noista hallitusneuvotteluista.
Yllättävää eduskuntatyön aloituksessa oli tapa, millä uudet kansanedustajat hyppäsivät vauhdissa olevaan junaan. Kampanjan rasituksista ei joutanut hengähtämään, vaan kaikki käytännön asiat oli järjestettävä välittömästi.
Omaksi ykköstavoitteikseen tällä vaalikaudella hän mainitsee käyttää kaikki keinot, että Ylivieskan ammattikorkeakoulutus säilyisi.
- Laajempana kokonaisuutena haluan olla mukana ennen kaikkea sääntelyn purkamisessa. Yrittäjänä ja yritysneuvojana tiedän sen sääntelyn määrän, joka lamaannuttaa yritystoimintaamme ja estää kasvua.

Fakta

Ikä: 44 vuotta.
Kotipaikka: Ylivieska.
Koulutus: maa- ja metsätaloustieteiden maisteri.
Työura: maaseutuyrittäjä.
Luottamustehtävät: Ylivieskan kaupunginvaltuutettu vuodesta 2000, kaupunginvaltuuston puheenjohtaja vuodesta 2009, Suomen kuntaliiton valtuuston jäsen 2008-2011.
Perhe: vaimo Anu ja lapset Aleksi, 10, sekä Anna, 7.
Harrastukset: kestävyysjuoksu, hiihto, musiikin kuuntelu ja rumpujen soitto.
Merkittävin poliittinen saavutus: päätöksenteon yhtenäisyyden löytyminen Ylivieskassa.
Tämän kauden kolme tärkeintä asiaa: 1) Talouden kuntoon saattaminen. 2) Sääntelyn vähentäminen. 3) Biotalouden nousuun saattaminen.
Kollajan allas pitää rakentaa...KYLLÄ.
Pyhäjoen ydinvoimalalle pitää myöntää rakentamislupa...KYLLÄ.
Samaa sukupuolta olevien pitää saada solmia keskenään avioliitto...EI.



Creative Commons -lisenssi
Artikkelin lähde Kaleva