Soutaen tukea rauhan-turvaajille

Liisa Laine
Oulu
Entinen rauhanturvaaja Jukka Huotari (38) valmistautuu melkoiseen urakkaan: hän aikoo soutaa Oulun Seelarin rannasta Helsingin kauppatorille. Matka on noin 850 kilometriä ja kulkupeli ihan tavallinen soutuvene.
Helsingistä Huotari aikoo pyöräillä Kuopion kautta takaisin Ouluun noin 650 kilometriä.
Ihan huvikseen Huotari ei matkaan lähde. Hän haluaa kiinnittää tempauksellaan huomiota loukkaantuneiden rauhanturvaajatovereidensa tilanteeseen. He eivät ole saaneet kuntoutukseensa tukea valtiolta, vaan tuki on ollut täysin yksityisten, yritysten tai säätiöiden varassa.
Huotarin Turvaajan Tour 2015 starttaa 6-13.kesäkuuta säästä riippuen.
Samalla se on tuen ilmaus Vertaistukiryhmä Vaikeasti Korvattavat ry:lle, joka on perustettu loukkaantuneiden ja sairastuneiden rauhanturvaajien tueksi.
Tilanne on paranemassa, mutta hitaasti. Liian hitaasti:
- Pojat tarvitsevat apua heti.

Huotari itse on palvellut rauhanturvaajana Bosniassa vuosina 2001-2002 ja Kosovossa 2003. Yhtä hänen toveriaan Kosovon ajoilta ammuttiin myöhemmin Afganistanissa viisi kertaa. Nyt tämä on sairaseläkkeellä ja 40 prosenttinen invalidi. Muitakin esimerkkejä lähipiirissä on.
Huotari uskoo matkan taittuvan noin 30-50 kilometrin päivävauhtia. Sää on kuitenkin arvaamaton. Joka tapauksessa tarkoitus on olla takaisin pohjoisessa viimeistään heinäkuun 3.-4. päivä, jolloin Oulussa järjestetään Nallikari summer party.
- Pyrin soutamaan mahdollisimman lähellä rantaa, ehkä noin sadan metrin päässä, ettei tarvitse joka ikistä poukamaa kiertää.
Vaativimmat välit sattuvat itse asiassa aivan alkumatkaan. Isoimmat ylitykset ovat Kempeleenlahti ja Liminganlahti. Jälkimmäinen on onneksi hyvin matala.
Soutuvene on 5,4 metriä pitkä jokivene, joka on leveämpää mallia suuntavakaampi.
Yöt Huotari aikoo olla teltassa, joskin pariksi yöksi on hankkiuduttava hotelliin, jotta laitteisiin saadaan virtaa.

Rauhanturvatehtävissä loukkaantuneiden suomalaisten tarkka määrä ei ole tiedossa.
- Arvioisin heitä olevan noin 50-60. Puolustusvoimat ryhtyi tilastoimaan heitä vasta vuodesta 2006 alkaen eli aikaisemmat tiedot puuttuvat, toteaa Vertaistukiryhmä Vaikeasti Korvattavat ry:n puheenjohtaja Timo M. J. Heikkinen.
Loukkaantuneiden ja sairastuneiden rauhanturvaajien tueksi perustetussa yhdistyksessä on tällä hetkellä 27 jäsentä.
- Yritämme kaivaa vanhoja tapauksia esille, se on yksi tehtävistämme.
Valtio ei tähän saakka ole kuntouttanut rauhanturvatehtävissä loukkaantuneita. Tänä keväänä puolustusministeri Carl Haglund kuitenkin hyväksyi kriisinhallinnan veteraaniohjelman tavoitteet ja toimenpiteet vuosille 2015-2019. Näissä myös rauhanturvaajat on huomioitu.
- Mutta se on vasta suunnitelma. Kriisienhallintaveteraani -status tulee voimaan vasta ensi vuoden lopulla, huomauttaa Heikkinen.
Rauhanturvaajien saaman julkisuuden ansiosta kuntoutuksista päättävä Valtionkonttori on kuitenkin muuttamassa käytäntöjään.
Huotarin tempausta Heikkinen suitsuttaa.
- Se osoittaa, että kaveria ei jätetä - edelleenkään.

Matkaa ja siihen valmistautumista voi seurata Facebook-sivulla https://www.facebook.com/turvaajantour2015.



Creative Commons -lisenssi
Artikkelin lähde Kaleva