Sata soittajaa ja laulajaa yhtä aikaa lavalla

Elina Ursin
- Kevätkonsertti ei jännitä, tai vähän sittenkin. Olemme tottuneita esiintyjiä, kertovat Oulun Suzukikoulun oppilaat, kitaraa soittava Veeti Hietala, 14, viulistit Vilja Peltokorpi, 10 ja Kukka Koivuniemi, 8 vuotta.
Jännän paikka on perjantaina, kun yli sata Oulun Suzukikoulun oppilasta kapuaa Madetojan salin lavalle. Nuorimmat esiintyvät ovat 3-vuotiaita muskarilaisia, vanhimmat aikuisopiskelijoita.
Vapaaehtoisesti toimiva vanhempainyhdistys on kerännyt useita vuosia rahaa, jotta koulun oppilaat pääsisivät soittamaan Madetojan salissa. Viimeksi koulun oppilaat ovat soittaneet isossa salissa kymmenen vuotta sitten.
Kevätkonsertissa juhlitaan myös Suzukikoulun 30-vuotista taivalta ja koulun perustajan Junnu Sippolan eläkkeelle lähtöä.

Amerikkalaiset Donald ja Suzanne Grosz toivat Suzuki-menetelmän Ouluun keväällä 1981. Pariskunta opetti Limingassa ja Oulun konservatoriossa.
Konservatorion kasvatti ja opettaja Sippola innostui opetusmenetelmästä ja perusti koulun Ouluun heti syksyllä.
- Groszin pariskunnan oppilaat jäivät minulle. Ensimmäisen vuoden opetin puolen vuoden pikakurssiopeilla, Sippola kertoo.
Vasta seuraavana kesänä Oulun ykkössuzuki haki tarvittavat taidot ja perehtyi opetusmenetelmään Groszien Suzukikoulussa Amerikassa. Suzuki-menetelmässä Sippolaa viehätti vanhempien vahva läsnäolo heti opintojen alussa toisin kuin konservatoriossa oli tapana.
- Lapset aloittavat soitto-opinnot alle kouluikäisinä, joten vanhempien läsnäolo oppitunneilla alusta asti on luontevaa. Vanhemmille opetetaan soittamisen alkeet siinä missä lapsille, Sippola kertoo.
Suzuki-menetelmän perusajatus on, että kaikki lapset saavat soittaa ja oppivat soittamaan, eikä musikaalisuutta ja kouluun pääsyä mitata musikaalisuustesteillä.
Soitto-opinnot aloitetaan korvakuulolta pienillä, iloisilla sävellyksillä, vasta myöhemmin opetellaan nuotinlukutaito. Oppimiseen kuuluu olennaisena opeteltavien kappaleiden kuuntelu kotona.
- Pyrimme, että soittaminen on mukavaa tekemistä. Pienten lasten opetus on leikinomaista ja vältämme opetuksessa kilpailua, kertoo koulun varhaisopetuksesta vastaava, viuluopettaja sekä johtotehtävät syksyllä aloittava Greta Hovi-Pietilä.
- Väärinkin saa soittaa, jos ei aina soita, Sippola lisää.


Suzuki-opetus alkoi
Oulun konservatoriossa 30-40 viuluoppilaan kiintiöllä.
- Toiminta tukehtui, koska emme pystyneet lisääntymään, joten perustin oman koulun 1986 Steinerkoulun tiloihin Kauppaseurantien päähän Toppilaan, Sippola kertoo.
Koulun tie vei Toppilasta Rajakylän kouluun ja lopulta Teuvo Pakkalan kouluun. Suzukikoulun ohessa Sippola toimi Oulun musiikkiluokkien viulunsoiton opettajana 30 vuotta, mistä eläköityi muutama vuosi sitten.
Koulu voi hyvin ja on löytänyt paikkansa Oulun musiikkielämästä. Syksyllä koulun niemeksi vaihtuu Suzukikoulu Oktaavia.
Opetusta ei tarvitse mainostaa, vaan tulijoita kouluun riittää. Hovi-Pietilä uskoo kiinnostuksen osaksi johtuvan tutkimustuloksista. Aivotutkijat ovat osoittaneet musiikkia harrastavien lasten hyötyvän musiikkiopinnoistaan myös muiden aineiden opinnoissa.
- Meidän tavoite ei ole kasvattaa lapsista ammattimuusikoita, vaan kanssaihmisiä kunnioittavia musikantteja, Hovi-Pietilä tiivistää opetuksen filosofiaa.



Creative Commons -lisenssi
Artikkelin lähde Kaleva