Nyt on aika samoilla ja mennä marjametsälle

Jaana Skyttä
Sirkka Kylli puristaa paperinenäliinaa kädessään. Pyyhkii kyyneliä silmäkulmistaan ja puristaa jälleen paperia.
- Eihän tästä mitään tule, kun alkaa itkettämään, hän naurahtaa väliin.
Olo on haikea. Viidenkymmenen vuoden työuran tehnyt kampaamoalan yrittäjä Kylli teki viimeisen työpäivänsä vappua edeltävänä keskiviikkona.
Hän myös järjesti asiakkailleen pienen juhlan kakkukahveineen ja tarjoiluineen ennen eläkkeelle jäämistään.
- Asiakkaani olivat niin ihania, he toivat kukkia, hyvästelivät ja halasivat. Lähes kahdestasadasta vakioasiakkaastani pitkäaikaisimmat kävivät luonani 1970-80-luvuilta saakka. Nyt ihmiset kyselevät hämmentyneinä, missä käydä tästä eteenpäin.

Kylli täyttää kesällä 66 vuotta. Iän tuomaa väsymystä hän ei työssään kokenut. Niin mielekästä se oli. Elämä on kuitenkin pyörinyt hiusten ja kampausten ympärillä nuoresta tytöstä saakka.
- Ajattelin jäädä eläkkeelle hyväkuntoisena, jotta ehdin elää vielä muutakin elämää.
Nykyään kannustetaan pitkiin työuriin, mutta Kyllistä on ristiriitaista, että moni 40-50-vuotias kuulee työtä hakiessaan olevansa liian vanha.
- Monet myös opiskelevat niin pitkään, etteivät he ehdi saavuttaa mahdottoman pitkää työuraa.

Kuhmossa syntyneen Kyllin työura alkoi Kajaanissa kesällä 1965, jolloin hän meni sisarensa kampaamoon oppisopimuskoulutukseen. Kylli valmistui ja muutti 70-luvulla Helsinkiin. Työskenneltyään vuoden pienessä kampaamossa, hän pääsi töihin maineikkaaseen Salon Maire Kollmanin kampaamoon.
"Olin onnekas,
kun minulla oli niin
uskollinen asiakaskunta."
Sirkka Kylli
eläkeläinen
Kampaamossa kävi paljon julkkiksia, missejä ja muun muassa Marjatta Leppänen ja Lenita Airisto. Lenitan hiuksia laitettiin Lenita Show’ta varten.
- Asiakkaina he olivat tavallisia ihmisiä. Helsinkiläiset ovat ystävällistä väkeä.
Kampaamon työntekijät pääsivät koulutuksiin ja kursseille Pariisia ja Lontoota myöten.
Helsingissä hurahti kuusitoista vuotta, kunnes Kylli alkoi kaivata takaisin pohjoiseen. Oulu tuntui Kajaania houkuttelevammalta vaihtoehdolta. Vuonna 1988 hän perusti Hius-Shopin Koulukadulle, kunnes liike siirtyi Isollekadulle vuonna 1995.
- Jatkoin säännöllistä kouluttautumista ja pidin itseni ajan hermolla. Vähäiset lomamatkanikin tein usein kollegojen kanssa ulkomaille, jossa kävimme haistelemassa alan uusia tuulia.

Tulevan kesän Kylli viimeinkin aikoo lomailla ansaitusti ja rauhallisesti. Hän uskoo, että aika kuluu tiiviisti Kuhmossa sijaitsevalla kesämökillä. Kylli on innokas marjastaja ja sienestäjä.
Aviomiehen suku on kotoisin Paanajärveltä, jossa myös vieraillaan. Samoin nyt on aikaa syventyä kulttuuriharrastuksiin ja sisarien kanssa vuosia sitten aloitettuun vaellusharrastukseen.
- Syksyllä menen ehkä kansalaisopistoon kieliä opiskelemaan. Pidän mieleni avoinna.
Kylli kiittää asiakkaitaan. Hän oli onnellinen joka kerta, kun asiakas lähti kampaamosta lopputulokseen tyytyväisenä.
- Olin onnekas, kun minulla oli niin uskollinen asiakaskunta. Kampaamoalalla kampaajan on laitettava työssään koko persoonansa likoon. Siihen kun vielä palvelee asiakkaansa hyvin, tuo jokainen asiakas muutaman uuden tullessaan. Puskaradio toimii, hän toteaa.

Fakta

Syntynyt Kuhmossa 11.8.1949.
Asuu Oulussa.
Kampaamoalan liikkeenharjoittaja.
Jäi eläkkeelle huhtikuun lopussa.
Perheeseen kuuluu aviomies.
Harrastaa marjastamista ja luonnossa liikkumista.
"Ennen kuin pääsen
uuden elämän alkuun, käyn varmasti pienen
suruajan läpi asiakas-
suhteiden ja työn
päättymisen vuoksi."



Creative Commons -lisenssi
Artikkelin lähde Kaleva