Pelastuslaivalla kuin kotonaan

Heta Mattila
- Minulla on ollut monia harrastuksia vuosien varrella, omistin kaksi hevostakin aikanaan, mutta mihinkään en ole tuntenut yhtä suurta paloa kuin meripelastukseen, Heidi Hyväri naurahtaa.
Hyväri harrastaa meripelastusta, joten hän viettääkin viikkonsa ajaen Lumijoen ja Oulun väliä käydessään harjoituksissa, venehuolloissa ja partioajoilla.
Rakkaus mereen tekee pitkistä päivittäisistä ajomatkoistakin nautinnollisia, kun tietää pääsevänsä harjoituksiin.

Harrastusta on jatkunut hieman yli kaksi vuotta. Oulussa suositellaan, että meripelastaja olisi 18-vuotias, sillä alaikäisiä ei voi ottaa vastuullisiksi apureiksi esimerkiksi partioajoissa.
Hyvärille meripelastusyhdistys tuli tutuksi erilaisissa tapahtumissa Lumijoella, ja hän tiesikin lähtevänsä mukaan heti 18 täytettyään. Ihmisten ja eläinten auttaminen on tärkeä osa elämää. Hyvärillä on jo klinikkaeläinhoitajan koulutus ja tällä hetkellä hän opiskelee ensihoitajaksi.
- Auttaminen on ollut osa persoonaani aina. Nuorempana olin mukana SPR:n ja VaPePan toiminnassa. Nyt vanhempana on kuvaan tullut meripelastus ja töihini kuuluva auttaminen.

Oulun meripelastusyhdistyksen porukka on Hyvärille kuin toinen perhe. Se on tärkeää, sillä tiimiläiset viettävät paljon aikaa yhdessä päivystyskeikoilla.
Parhaimmillaan pienessä meripelastusvene Toppilassa onkin yöpynyt kahdeksan tiimiläistä. Hyväri nukkui sillä reissulla pelastusliivien säilytykseen tarkoitetulla hyllyllä. Hyvässä porukassa ei edes tiivis tunnelma haittaa.
- Aloittaessani meripelastuksen huomasin heti, että nämä ihmiset ovat minun kaltaisiani. Me olemme kaikki vähän hulluja.

Meripelastus on nuorelle sopiva harrastus. Vapaaehtoistoiminta maksaa vain 20 euroa vuodessa, ja summalla kustannetaan kaikki harrastukseen kuuluvat kulut välineistä koulutuksiin.
Hyväri viettää paljon aikaa merellä päivystäessä, kesällä usein monien päivien pituisia reissuja. Aikaa jää kuitenkin koululle ja kavereille, mutta turhaan sekoiluun ei ole tuhlautunut vuosia.
- Vanhempanikin ovat iloisia, että harrastan jotain näin loistavaa kuin meripelastus, enkä vain roiku kylillä tyhjän panttina viikonloppuisin, Hyväri hymähtää.
Suomen meripelastusseuraan kuuluu yhdistyksiä ympäri Suomen ja harrastukseen on Hyvärin mukaan helppo lähteä mukaan. Sähköposti-ilmoittautuminen löytyy Oulun meripelastusyhdistyksen nettisivuilta tai veneelle voi ilmaantua katsomaan harjoituksia.
Mukaan päästäkseen ei tarvita erityistaitoja.
- Uida pitää osata, mutta kaikki muu koulutus tulee meiltä. Alussa käydään todella perusasioita läpi, kuten tämä on vene ja se kelluu. Ei siis tarvitse pelätä, jos ei todellakaan tiedä mitään merenkäynnistä, Hyväri nauraa.

Nykyään aliperämiehenä toimiva Hyväri kertoo, että yleisimmät pelastustilanteet merellä ovat johtuneet huonoista merimiestavoista.
- Usein unohdetaan tankata vene, tai ei seurata merimerkkejä ja ajetaan karille, hän selventää.
Hyväri suosittelee veneilijöille Trossi-vakuutuksen hankkimista.
- Trossi antaa veneilijälle turvan, jos karilleajo tapahtuu. Tietenkin, jos veneellä on hengenvaarallinen tilanne, on apumme ilmaista, mutta esimerkiksi veneen hinaaminen Hailuodon ja Oulun väliltä voi tulla kalliiksi, Hyväri muistuttaa.

Hyväri toivoo jonain päivänä pääsevänsä päälliköksi.
Kouluttautumiseen kuitenkin menee vielä useampia vuosia, mutta suunta on selkeä. Naispäälliköiden vähyys Suomessa tuo sekin motivaatiota.
Vaikka meri vetääkin puoleensa, myös maalla tehtävä ensihoitajan työ innostaa.
- Ambulanssityö todella houkuttaa, ja meripelastus pysyy loistavana harrastuksena, Hyväri kertoo.
- Mutta kuka tietää, voinhan minä joskus tehdä ensihoitajan työtä merellä vaikka rajavartiostossa. Aika näyttää.

Fakta

Syntynyt 3.4.1995 Opiskelee ensihoitajaksi OSAOn Kontinkankaan-yksikössä.
Oulun ja Raahen meripelastusseurojen jäsen.
SMPS Oulun meripelastajat ry:n hallituksen ja koulutustyöryhmän jäsen.
Perämeren vanhin vapaaehtoinen meripelastusyhdistys.
Suomen Meripelastusseuraan kuuluva paikallisyhdistys.
Oulun merialueella on tehty vapaaehtoista meripelastustyötä vuodesta 1939 lähtien. Alkuvuosina toiminnasta vastasivat merenkulun ammattilaiset ja luotsit.
SMPS Oulun Meripelastajat ry on perustettu vuonna 1962. Toiminta on vapaaehtoista ja palkatonta.
Lisää tietoa: oulu.meripelastus.fi
"Mahtavimpia muistojani ovat eräät Rajavartiolaitoksen järjestämät vuosittaiset harjoitukset. Sää oli myrskyisä ja satoi vaakatasossa. Pilkkopimeässä aallokossa ajaminen oli todella mieleenpainuva kokemus."
Heidi Hyväri



Creative Commons -lisenssi
Artikkelin lähde Kaleva