Muoti-tietoinen maailman-nainen

Anna Kilponen
Oululainen kulttuurivaikuttaja Sara Wacklin oli hyvin perillä aikansa pukumuodista. Säätyläisnaisella oli vaihtelunvaraa vaatteissa, sillä hänellä oli useita takkeja, leninkejä, koruja, hattuja ja kenkiä, joita hän lienee hankkinut lukuisilta matkoiltaan.
Pohjois-Pohjanmaan museon tänään tiistaina avautuva -näyttely tuo esiin hieman uutta tietoa kaikkien aikojen oululaiseksikin nimetystä naisesta.
- Sara oli koko ajan liikkeessä ja rakasti matkustelua. Turun palon jälkeen hän hommasi itselleen yhden istuttavat kiesit eli kääsit, joten sivistyneenä naisena hän olisi voinut matkustaa yksinkin. Saattoi tosin olla, että hänellä oli oma kuski ja kenties muutakin seuruetta mukanaan, kertoo museolehtori Arja Keskitalo.
Näyttely kulkee Wacklinin jäljillä muun muassa Oulussa, Hämeenlinnassa, Helsingissä, Pariisissa ja Tukholmassa. Lisäksi siinä luodaan ajankuvaa 1700-1800-luvuilta nostamalla esiin tiettyjä teemoja, kuten Oulun palo 1822 ja Aleksanteri I:n vierailu Oulussa ja Kainuussa 1819.
Yksi näyttelyn osio käsittelee 1800-luvun matkustamista. Lehtien digiarkistoista paljastui muun muassa se, että madamoiselle Wacklin oli merkitty tiettyjen, esimerkiksi Turusta Tukholmaan kulkeneiden, laivojen matkustajaluetteloihin.
- Kun hän 1831 matkusti Lyypekkiin, Kööpenhaminaan ja Hampuriin, tulikin hän kiireesti takaisin, sillä koleraa oli liikkeellä. Hegel kuoli kyseisenä vuonna ilmeisesti juuri koleraan (Berliinissä). Suomeen kolera levisi Venäjältä, mutta ei tiettävästi Pohjois-Suomeen asti.
Wacklinin matkustaessa Pariisiin 1835 elettiin vallankumouksen jälkeisiä aikoja: kuningasta kohtaan oli ollut attentaatti viikko ennen hänen sinne saapumistaan.
- Ilmeisesti Sara oli ennen kuolemaansa suunnitellut kirjoittavansa muitakin kirjoja. Hänen Eurooppa-kuvauksiaan olisi ollut mielenkiintoista lukea.

Muuan sinnikäs kosijakin Sara Wacklinilla tiettävästi oli: säveltäjä Erik Tulindbergin matemaatikko-poika Claes Albert Tulindberg. Hän sai tosin toistuvasti rukkaset Wacklinilta. Syynä oli ilmeisesti se, että mies ei osannut ohittaa ravintolaa menemättä sisään.
Näyttelyssä on esillä Wacklinien sukutaulu, joka on kudelma vanhoja oululaisia kulttuurisukuja. Tutustua voi myös Sara Wacklinin testamentin sisältöön, josta käy ilmi sekin, että hän jätti ainoan, tuolloin elossa olleen veljensä perinnöttä.



Creative Commons -lisenssi
Artikkelin lähde Kaleva