Lintu- koto ihan likellä

Antti Ervasti
Oulu
Markkuun siirtolapuutarhamökeillä käy vilske. Väki haravoi ja siistii pihoillaan ja nikkaroi mökkeihinsä erilaisia uudistuksia. 1990-luvulta lähtien Markkuussa mökkeillyt Martta Raatesalmi aloittelee kautta poikansa Kari Raatesalmen ja miniänsä Eila Raatesalmen kanssa.
- Istutimme uusia kukkia penkkiin ja nostimme keinun paikoilleen. Työtähän täällä riittää niin paljon kuin jaksaa tehdä koko ajaksi, Kerttu Raatesalmi kertoo.
Höyhtyällä asuva iäkäs rouva pitää Markkuusta, koska siellä saa puuhastella korkean taivaan alla.
- Tuttujen naapureiden kanssa huudellaan ja käydään toisissamme kylässä. Paljon tänne tulee joka kesä ihan uusia mökkiläisiä.

Sellaisia ovat Tiina ja Erkki Järvinen. He hankkivat mökin viime kesänä ja viettivät ensimmäisen yönsä siellä tänä vappuaattona.
Mökin ja pihan kunnostuksessa on ollut kova työ, joka jatkuu edelleen.
- Tässä oli villiintynyt puutarha, ja mökki keikkui sinne sun tänne. Sitä piti nostaa ja tukea. Nyt kaivetaan salaojia ja laitetaan sinne routaeristeitä. Kaatopaikalle vietiin rojua varmasti tuhansia kiloja aivan aluksi, Tiina Järvinen luettelee.
Hän sanoo nähneensä mahdollisuuden, että mökistä voi saada hienon, vaikka aluksi näytti karulta.
- Ympäristö on aivan ihana. Lintujen laulu täyttää ilman, ja tämä on erittäin kaunista puistoaluetta. Meiltä on tänne vain seitsemän kilometriä matkaa. Pystymme asumaan täällä koko kesän ja kulkemaan töissä täältä pitäen. Niin aiomme tehdäkin.
- Kotonamme kerrostalossa Intiössä ei pysty tekemään yhtään mitään, kuten täällä, Erkki Järvinen sanoo.
Tiina Järvinen ei halua mökkeillä korvessa erakkona, vaan hänelle sopii Markkuun sosiaalisuus, yhteishenki ja talkoohenki.
- Omissa oloissaankin saa olla, jos niin haluaa. Kukaan ei tule häiritsemään.

Järviset
pitävät myös siitä, että Markkuun ryhmäpuutarhayhdistyksessä on selvät järjestyssäännöt, joita kaikkien on noudatettava. Esimerkiksi vakituinen asuminen on sallittu vain toukokuun alusta syyskuun loppuun.
Juhani Palovaara hakee kottikärryllisen hiekkaa perunamaahan, joka tuppaa olemaan liian savinen. Ryhmäpuutarhayhdistys tarjoaa hiekan jäsenilleen. Ottokerrat täytyy muistaa kirjata postilaatikossa olevaan vihkoon.
Palovaarat tulivat Markkuuseen 25 vuotta sitten. He ostivat tontin ja rakensivat mökin, mistä lähtien he ovat viihtyneet hyvin.
- Täällä ollaan paljon kanssakäymisissä toisten mökkiläisten kanssa. Ei kerrostaloalueilla koskaan porista naapureiden kanssa kuten täällä, jossa kaikki tuntevat varmasti toisensa.
Taina Hyvärinen ja Hannu Turunen ovat olleet markkuulaisia reilun vuoden verran. Heihin teki myös yhteishenki vaikutuksen, kun he vahingossa pyöräilivät alueelle ensimmäisen kerran ja tutustuivat paikkaan.
- Kaikki tervehtivät meitä jo silloin.
Oulujoen rannalla on yhteiskäytössä oleva rakennus, jossa on saunat ja edullisesti osakkaille vuokrattava juhlatila. Pariskunta Hyvärinen-Turunen järjesti siellä viime kesänä hääjuhlansa, ja keväällä he vuokraavat sen Turusen tyttären lakkiaisten pitopaikaksi.

Antti Ervasti
Oulu
Markkuun siirtolapuutarha-alueella on 165 mökkiä omilla tonteillaan. Mökkiläisillä on oma järjestö, Markkuun ryhmäpuutarhayhdistys, joka hallinnoi aluetta.
Yhdistyksen varapuheenjohtaja Raili Torvinen kertoo, että vaihtuvuus mökeissä vaihtelee vuosittain. Viime ja toissa vuonna mökkejä ostettiin sekä myytiin kymmenkunta kumpanakin.
Vapautuvat mökit menevät helposti kaupaksi silloin, kun hintapyyntö on oikealla tasolla.
- Markkuussa vietetään 40-vuotisjuhlaa tänä kesänä. On selvää, että osalle mökkien omistajista on kertynyt jo ikää, mikä aiheuttaa tätä vaihtuvuutta, Torvinen sanoo.
Monet myyvät mökkejään, koska eivät enää pysty käymään siellä ja pitämään sitä yllä. Jotkut kuolevat, ja perikunta myy mökin.
Hinnat vaihtelevat yleensä 25 000-50 000 euron välillä tontin kunnosta ja pihan näyttävyydestä riippuen. Torvinen kertoo, että halvimmillaan kaupat on tehty vajaalla 10 000 eurolla, kun mökki on ollut purkukunnossa.
Palstojen keskimääräinen koko on 380 neliötä. Markkuu eroaa Äimäraution siirtolapuutarhasta siinä, että Markkuussa mökkien täytyy olla saman kokoisia. Äimärautiolla rakennusten koko voi vaihdella suurestikin.
Markkuuseen perustettiin ryhmäpuutarha vuonna 1975, kun Ouluun tarvittiin lisää paikkoja.
Markkuun alue on vuokrattu Oulun kaupungilta, ja aiemmin mökkiläiset tekivät kaupungin kanssa vuokrasopimukset suoraan. Vuodesta 2007 vuokrasopimukset on hoitanut yhdistys. Nykyinen sopimus jatkuu vuoden 2037 loppuun saakka.

Fakta

Markkuun siirtolapuutarha-alue pääsi viikko sitten valmistuneeseen Arvokkaita alueita Oulussa 2015 -selvitykseen.
Se on yhtenäinen ja ominaispiirteensä säilyttänyt 1970-
luvun siirtolapuutarha.
Yksi yhtenäisyyden merkki ovat samankokoiset kirkkaanväriset lautarakenteiset aumakattoiset puutarhamajat.
Ryhmäpuutarhalle esitetään laadittaviksi alueen ominais-piirteet huomioonottavat
korjaustapaohjeet.



Creative Commons -lisenssi
Artikkelin lähde Kaleva