Limingassa tanssitaan hyväntekeväisyydelle

Matti Heikura
Sallasta Kursun kylästä kotoisin oleva Hannu Hautaniemi päätyi heti Sodankylässä suoritetun armeijapalveluksen jälkeen Ouluun veturinkuljettajaoppiin vuonna 1974, vaikka aiemmat kokemukset junista olivat jääneet melkein siihen, että oli nähnyt sellaisen.
Uran aikana hän ehti kokea monta muutosta työssä.
- Se harmittaa, että höyryveturit jäivät kokematta, sillä niistä oli juuri luovuttu. En päässyt kertaakaan lapioimaan hiiliä tai lyömään halkoja pesään.
Oulussa asuvana kuljettajana hänelle tulivat tutuksi nimenomaan oman reviirin rataosuudet.
Veturinkuljettajana vierähti sitten 36 vuotta kunnes ura VR:llä päättyi miehen jäätyä eläkkeelle 55 vuoden ikäisenä ns. täysin palvelleena.
- Toki ikäviäkin tapahtumia uralle mahtui, junan alle jääneitä eläimiä ja itsemurhiakin, mutta en tiedä yhtään pitkään alalla ollutta, jolle niitä ei olisi kohdalle sattunut. Silti työ oli nappivalinta ja olenkin suositellut veturinkuljettajan uraa nuorille, jotka ovat miettineet, mihin elämässään ryhtyisivät.

Eläkkeelle jäänti oli kuitenkin miehen toisen uran alkupiste.
- Aluksi karaokehommat tulivat kuvaan ja kun kukaan ei sanonut, että tuo on niin hirveetä rääkymistä, että heitä pois, niin sitä tuli jatkettua. Otin hieman lauluoppia tekniikkapuoleen, mutta muuten olen itseoppinut. Vuoden 2010 paikkeilla alkoi orkesterihomma kiinnostaa, kun aikaa oli enemmän. Ensin kokeiltiin parilla kokoonpanolla kunnes sattumien kautta löytyivät nykyiset soittokaverit.
Hannu Hautaniemen yhtye on nyt toiminut viisi vuotta ja heittänyt tanssikeikkaa lähinnä Kuopio-Jyväskylä-linjan pohjoispuolella.
- Tilanteen ja paikan mukaan esiinnymme joko kvartettina tai kvintettinä. Pääosa keikoista heitetään tanssitaloissa ja -lavoilla ja omimpana lajina on perinteinen suomalainen tanssimusiikki.
Parin viimeisen vuoden aikana yhtyeen suosio on kasvanut hiljalleen ja tämä on näkynyt keikkojen määrän kasvuna.
- Viime vuonna keikkoja oli kuutisenkymmentä ja tänä vuonna niitä on jo nyt 70 ja lisää saattaa tulla, sillä meitä alkaa myydä myös yksi eteläsuomalainen toimisto. Mutta keikkamäärä alkaa nyt olla siinä, että lisää on vaikea ottaa, koska yhtyeen miehet ovat kaikki perheellisiä "nuoria eläkeläisiä".
Yhtyeen suosion kasvun taustalla on lisäksi se, että Hannun äänittämä Valheiden tango nousi listoille. Lisäksi uusin levytys Kyllä tytöt sen tietää sai vasta valtakunnallista kuuluvuutta Radio Suomen Levylautakunnan kautta.
Molempien iskelmien taustalta löytyy alan kova ammattilainen Esko Koivumies, joka kanssa Hautaniemi tekee yhteistyötä jatkossakin.
Kaikkiaan yhtye on tehnyt tähän mennessä kaksi CD-levyä ja Hautaniemen omissa nimissä on lisäksi ilmestynyt kolme tuplasinkkua.

Fakta

Syntynyt 23.5.1955 Sallassa.
Eronnut, seurustelee, kaksi lasta, neljä lastenlasta.
VR:n palveluksessa veturinkuljettajana vuodet 1974-2010.
Laulusolistina Hannu Hautaniemen yhtyeessä vuodesta 2010.
Harrastaa kaikenlaista musiikkia, mökkeilyä Posiolla ja kalastusta.
Juhlii järjestämällä ilmaiset tanssit Limingan nuorisoseuran talolla huomenna lauantaina kello 20.10-01.00.
Mahdolliset muistamiset pyydetään tuomaan tansseissa järjestettävään keräykseen, jonka tuotto lahjoitetaan Oulun yliopistollisen sairaalan lastenklinikalle.
"Pari lastenklinikan hoitajaa on lupautunut tulemaan tansseihin ja rahat luovutetaan heille heti tanssien jälkeen."Creative Commons -lisenssi
Artikkelin lähde Kaleva