Kolome ossaajaa Oulusta

Tutkimusympäristö houkutteli Ouluun

Asiasta kiinnostuneelle 11-vuotiaalle pojalle tutkimuskohteen selittäminen sujuu helpommin kuin omien vanhempien sukupolvelle, myöntää Oulun yliopiston radiotekniikan professori Aarno Pärssinen.
Professorin tutkimuskohteena ovat "langattomien järjestelmien radiotaajuusosat ja erityisesti niiden toteutusteknologiat sisältäen integroidut puolijohdepiirit". Laajasti ottaen tutkimus liittyy siihen, miten esimerkiksi yhä kehittyneemmät matkapuhelimet saadaan toimimaan toivotulla tavalla.
- Tutkimusalueeni liittyy radiosignaaleiden lähettämiseen ja vastaanottamiseen: radiosignaaleiden analogiseen käsittelyyn ja muuntamiseen digitaaliseen muotoon.
Tieteellisten näyttöjen lisäksi Pärssisellä on useita patentteja. Niistä yksi sai alkunsa Nokian tutkimuskeskuksen projektista ja liittyy Bluetooth-radiojärjestelmän tehonkulutuksen pienentämiseen.
Nokian jälkeen Renesas Mobilessa ja Broadcomissa pääkaupunkiseudulla työskennellyt Pärssinen aloitti Oulun yliopiston tietoliikenneosaston tutkimusjohtajana viime syksynä. Hänet nimitettiin yliopiston viiden vuoden määräaikaiseen professuuriin maaliskuussa.
Pärssistä voi kutsua matkalaukkuprofessoriksi, sillä hän työskentelee osan viikosta kotoaan Espoosta.
Ouluun Pärssisen houkutteli yliopiston tietoliikennetekniikan tutkimuskeskuksen CWC:n johtaja, professori Matti Latva-aho sekä täällä tehdyn "oman alan" tutkimuksen laajuus.
- Olin ollut työelämässäni tekemisissä oululaisten kanssa ja tiesin myös CWC:n. Tänne oli helppo tulla.

Radiokanavien, antennien ja teoreettisen sähkömagnetiikan tieteellisellä tutkimuksella on Oulun yliopistossa pitkät perinteet. Parhaillaan CWC:ssä tutkitaan muun muassa 5G:n eli viidennen sukupolven tiedonsiirtoverkon radioteknologioita sekä sen sovellusmahdollisuuksia.
- Hyvin pitkälle vietyjä ideoita ja koejärjestelmiäkin 5G:stä on jo olemassa. Tarvitaan kuitenkin vielä paljon uusia teknisiä ratkaisuja, että 5G:n kaupalliset markkinat avautuvat ja teknologiaa hyödyntävät laitteet ovat jokaisen taskussa, Pärssinen sanoo.
Yleiseen käyttöön 5G:n on arvioitu leviävän 2020-luvulla.
- Siinä vaiheessa tutkijat selvittelevät todennäköisesti jo seuraavan sukupolven teknologioita, professori lisää.

Työkeikkoja EU-tasolta tuulivoimaloihin

Tämä on monelle tuttu ilmiö: kun vie matkapuhelimen lähelle päällä olevaa radiota, radiosta alkaa kuulua rätinää. Se kielii sähkömagneettisesta häiriöstä.
Radiorätinää vakavammasta ongelmasta puhutaan silloin, kun matkapuhelin häiritsee vaikkapa auton elektronisia ohjauslaitteita.
Oululaisen Esjun EMC-laboratoriotiloissa Ruskossa tutkitaan erilaisten laitteiden sähkömagneettista yhteensopivuutta. EMC on lyhennys englanninkielisestä termistä electromagnetic compatibility.
- Lisäksi täällä voidaan mitata esimerkiksi salaman aiheuttamia vaikutuksia laitteisiin, kertoo sähkömagneettisesta yhteensopivuudesta väitellyt teknologiajohtaja Timo Tarvainen.
- Näihin ilmiöihin liittyen olemme mukana tekemässä standardisointeja niin siviilimaailman kuin puolustusteollisuudenkin puolella.
Tarvainen itse on ollut puolustusministeriön pyynnöstä Suomen edustajana hankkeessa, jossa on harmonisoitu Euroopan unionin jäsenmaiden standardisointeja.
- Siinä on saanut vähän erilaista näkökulmaa EU-toimintaan. Eikä se toiminta ole vaikuttanut ollenkaan niin muodolliselta tai jähmeältä kuin olisi voinut kuvitella, Tarvainen tuumaa.
Myös moniin muihin, vertaansa vailla oleviin paikkoihin on työ miestä kuljettanut.
- On sitä esimerkiksi kiivetty tuulivoimaloissa satoja metrejä ylös ja alas mittalaitteet mukana.

Vuonna 1991 perustetun yrityksen ydinosaamisalueisiin kuuluu radiotaajuustekniikka.
- Tyypillisesti teemme tukiasemien tuotekehitystä ja tarjoamme myös koulutus- ja konsultointipalveluita. Pääasialliset asiakkaamme ovat maailmalla tunnettuja tukiasematoimijoita, Tarvainen kertoo.
Yritys on mukana myös 5G-testiverkkoon liittyvässä tutkimushankkeessa.
Nokia-taustaa Esjussa on sen verran, että yksi sen perustajista oli ollut aikoinaan töissä siellä. Lisäksi Nokian tiedetään olevan yksi sen asiakkaista - yritys itse ei tosin kerro asiakkaidensa nimiä. Työntekijöitä yrityksessä on tällä haavaa vajaat 60.
Tarvainen itse aloitti Esjussa vuonna 1996 suunnittelijana.
- Ensimmäiseksi suunnittelin matalakohinaisen vahvistimen radiolaitteeseen. Se oli varsinainen kolmen kuukauden pikakurssi aiheesta, jota oli vain vähän sivuttu diplomi-insinööriopintojeni aikana.

Harjoittelijasta 4G-verkon mittaajavelhoksi

Moni suomalainen saattaa muistaa erään teleoperaattorin taannoisen mainoksen, jonka mukaan sen 4G-verkko olisi maan kattavin. Kovin moni ei sen sijaan taida tietää, että operaattorin kuten sen kilpailijoidenkin kattavuus- ja nopeustutkimuksissaan käyttämät mittalaitteistot ja -ohjelmistot on suunniteltu ja valmistettu todennäköisesti Oulussa.
Anite Network Testingin tuotekehitystiimin vetäjä Jukka Hämeenniemi esittelee yrityksen toimipaikassa Peltolassa läppärillä ohjattavan mittalaitteiston uusinta versiota. Sillä tehdään Peltolassa vielä joitain testauksia ennen kuin se menee kokeiltavaksi operaattoriasiakkaalle. Laitteisto pitää sisällään kymmeniä päätelaitteita, kuten kännyköitä, ja sen ulkopuolella sojottaa antennikaapeli poikineen.
Samassa huoneessa on esillä myös toinen, yrityksen omassa käytössä oleva testilaitteisto. Sitä käytetään mittalaitteistojen suorituskyky- ja kuormitustestauksissa. Juuri nyt laitteistoon on kiinnitetty 50 älypuhelinta.

Hämeenniemi kertoo, että tyypillisessä operaattoritestauksessa mittalaitteisto asennetaan auton perään ja laitteiston antennit vedetään auton katolle. Autolla ajetaan reitti, jonka aikana operaattori testaa oman verkkonsa kuuluvuutta, ja samalla se voi testata myös kilpailijoidensa verkkoja.
- Testauksessa mittalaitteiston ohjelmisto ohjaa laitteistossa olevia päätelaitteita soittamaan puheluita, ottamaan datayhteyksiä ja käyttämään esimerkiksi Facebookia tai muita palveluita. Siinä tehdään niitä samoja temppuja, joita tavalliset kuluttajatkin laitteillaan tekevät.
Saatujen mittaustulosten perusteella operaattorit voivat kehittää omaa toimintaansa.
Matkapuhelinverkkojen testaukseen tarkoitettuja mittalaitteita tekevän Aniten asiakkaina on isojen operaattoreiden lisäksi verkko- ja päätelaitevalmistajia sekä erilaisia alihankkijoita ja urakoitsijoita. Tuotteitaan se myy yli sataan maahan.
- Liikevaihdostamme alle prosentti tulee Suomesta.
Tällä haavaa yritys on mukana myös 5G-testiverkkohankkeessa.
Anite Network Testing perustettiin Nemo Technologiesina vuonna 1996 ja alun perin Elektrobitin ja Nokian yhteisyrityksenä. Yritys siirtyi vähän myöhemmin Elektrobitin omistukseen, kunnes brittiläinen Anite osti sen liiketoiminnan vuonna 2006. Yrityksen pääkonttori on yhä Oulussa. Nykyään yritys työllistää globaalisti yli 200 ja Oulussa noin 70 ihmistä.
Diplomi-insinööri Jukka Hämeenniemen ura alkoi yrityksessä vuonna 1996 harjoittelijana.

Fakta

Vuonna 1965 perustetulla Oulun yliopiston sähkötekniikan osastolla on ollut merkittävä rooli Oulun tieto- ja viestintäteknologia- eli ict-alan kehityksessä: se on kouluttanut suuren joukon osaajia alan yrityksiin - ja myös monien muiden kuin Nokian tai vaikkapa Elektrobitin palvelukseen. Elektroniikkasuunnittelua, tietoliikennetekniikkaa, mikroelektroniikkaa ja mittaustekniikkaa yliopistossa on opetettu 1970-luvulta asti.
Parhaillaan Teknologian tutkimuskeskus VTT ja Oulun yliopisto rakentavat useiden yritysten kanssa Ouluun 5G-testiverkkoa, jossa voidaan kehittää uusia tietoliikenteen teknologioita ja testata niiden suorituskykyä realistisessa ympäristössä.
Mukana ovat VTT:n ja yliopiston tietoliikennetekniikan tutkimuskeskuksen CWC:n lisäksi muun muassa Anite Network Testing, Elektrobit, Eltel Networks, Haltian, MediaTek, Nokia, Oulun kaupunki, Pulse Finland, Viestintävirasto ja Yleisradio.



Creative Commons -lisenssi
Artikkelin lähde Kaleva