Kirkkomuusikko herättelee tuntemaan

Riikka Marjomaa
Kun kirkkomuusikko Taina Voutilainen lähtee työkeikalle, hänet voisi sekoittaa melkein roudariin, niin isot ovat hänen kantamuksensa. Olalla keikkuu pari tarvikekassia heti alkajaisiksi, ja vielä lopuksi hän nappaa mukaansa melkein puolitoistametrisen litteän laukun, joka sisältää sähköpianon.
Voutilainen lähtee työtehtäviinsä kaupunginsairaalaan, Oulun yliopistollisen sairaalaan ja oppilaitoksiin usein polkupyörällä työpisteestään Oulun seurakuntakeskuksesta. Hän jättää pyöräilyn väliin vain, jos mukana on iso sähköpiano tai jos määränpää on kovin kaukana.
Oulun seurakuntayhtymän erityispalvelujen kirkkomuusikkona työskentelevällä Voutilaisella on hyvin moninainen ihmisjoukko vastassaan. Hän kohtaa työtehtävissään muun muassa opiskelijoita, vanhuksia ja kehitysvammaisia. Edessä voi olla sairaalakoulua käyvä lapsi, päihdetyön ryhmään osallistuva keski-ikäinen tai vaikka saattohoidossa oleva vanhus.
- Kaikkia tilanteita yhdistää se, että pitää olla mukana ja läsnä sataprosenttisesti ja tulla lähelle toista ihmistä. Jokainen kohtaaminen on uusi, aito ja erityinen.

Voutilainen vie musiikin heidän luokseen, jotka eivät pääse kirkon tapahtumiin. Ihmisten kohtaaminen on Voutilaiselle helppoa ja mieluista, mutta valmistautumatta se ei häneltäkään onnistu.
- Mietin aina etukäteen muun muassa sitä, kenelle soitan, mitä lauletaan ja missä järjestyksessä. Valmistautuminen on tärkeää, mutta usein tilanteet muuttuvat ja pitää soveltaa.
Taina Voutilainen
kirkkomuusikko,
Oulun seurakuntayhtymä
Musiikki on Voutilaiselle väline, jolla hän vie ihmisille kirkon sanomaa. Hänen kokemuksensa mukaan ihmiset ottavat hyvin vastaan kirkkomuusikon tarjoaman annin, vaikka heillä ei olisikaan itsellään hengellistä vakaumusta. Musiikki yhdistää eri katsomuksen omaavia.
- Musiikki yhdistää myös eri sukupolvia. Perhejuhlissa kaikenikäiset osaavat virren Ystävä sä lapsien, sillä virret ovat tärkeä osa meidän kulttuuriamme.
Varsinkin vanhuksia kohdatessaan Voutilainen on huomannut musiikin mahdin. Vaikka muisti reistailisi pahastikin, tutut virret, kansanlaulut tai joululaulut voivat saada aikaan hetkeksi muutoksen. Ne herättävät tuntemaan ja muistamaan, Voutilainen sanoo.
- Musiikki ikään kuin palauttaa ihmisen minuutta, kun hän muistaa edes hetken ajan lapsuudesta tutun laulun. Joskus musiikki voi olla ainoa kieli, jolla ihmisen voi enää tavoittaa.

Sosiaalinen, ihmisläheinen ja musiikkia täynnä oleva työ antaa Voutilaiselle paljon, mutta se vaatii myös vastapainoa. Sitä hän kokee saavansa ennen muuta liikunnasta - ja myös huumorista, jota voi viljellä työkavereiden kanssa. Voutilainen tekee töitä muun muassa sairaalapappien kanssa.
- Minulla on ihan aidosti todella mahtavat työkaverit. Heidän kanssaan työnteko on mukavaa vuoropuhelua.
Voutilainen tuntee kaipaavansa usein hiljaisuutta, ja sitä hän hankkii samalla kun lenkkeilee Oulujoen rannoilla. Korvissa ei silloin soi musiikki vaan pelkkä tuuli.
- En ikinä mene lenkille napit korvilla.

Fakta

Syntynyt 24.5.1965 Säyneisissä (nyk. Juankoski) Koillis-Savossa.
Asuu Oulussa Myllyojalla.
Perheessä aviomies ja 17- ja 19-vuotiaat pojat.
Työskennellyt kuusi vuotta Oulun seurakuntayhtymän erityispalvelujen kirkkomuusikkona. Sitä ennen oli kanttorina 14 vuotta Kiimingin seurakunnassa ja 2 vuotta Karjasillan seurakunnassa.
Valmistunut musiikin maisteriksi Sibelius-Akatemiasta Kuopiosta 1990 ja luokanopettajaksi Oulun yliopistosta 2008.
Juhlii syntymäpäiväänsä ideoimassaan tapahtumassa. Liikuttava iltapäivä Naistenpankin hyväksi -tapahtuma järjestetään huomenna sunnuntaina 24.5. kello 12 Hintan seurakuntatalossa, osoitteessa Hintantie 89.
Messun jälkeen voi lähteä lenkille, jonka aloittaa yhteinen alkulämmittely. Oulujoen rantoja kiertävä lenkki on pituudeltaan joko 3,8 tai 5,4 kilometriä.



Creative Commons -lisenssi
Artikkelin lähde Kaleva