Haaveena oma

Anssi Väisänen
Tasokas, oma levy. Ei mikään autotallinauhoitus vaan oikean sinfoniaorkesterin kanssa hyvin tuotettu ja tehty äänite.
Oululaisen "laulavan poliisin" Petrus Schroderuksen suurin haave vaatisi rahaa.
- Siihen ei pankkilaina riittäisikään, sen verran kallista tasokkaan levyn tekeminen on. Olisi se kiva tehdä, kun sellaista kumminkin koko ajan kysellään.
Schroderus esiintyy jo kolmella levyllä.
- Mutta ne ovat olleet yhteistyöjuttuja, ei se ole sama asia. En laulaisi levyllä pelkästään oopperaa vaan myös Malmstenia ja Georg Otsia, esimerkiksi.

Haaveilu on ilmaista. Mahtavaa olisi myös saada tehdä unelmarooli jossain Euroopan arvostetuimmista oopperataloista, kuten Milanon La Scalassa, Wienissä, Covent Gardenissa Lontoossa, Berliinissä tai Veronassa.
- Italiassa on vaativin yleisö. Iskelmämaa Suomi on erilainen, täällä on vähän vertailukohtia, vaikka Suomesta tulee hyviä laulajia. Monet suuret nimet ovat meillä tuntemattomia, Luciano Pavarottia ja Plácido Domingoa lukuun ottamatta, Schroderus toteaa
- Ulkomaisilta kavereilta tulee paljon yhteydenottoja ja vinkkejä. Ei koskaan tiedä, mitä vielä tulee vastaan, Schroderus sanoo.
Kotimaassa keikkoja riittää kymmenestä kahteenkymmeneen vuodessa.
- Ihmiset haluavat kuulla hyvin laulettua kevyttäkin musiikkia. Nykyään vaan tahtoo olla niin, että laulajan ainoa keino eteenpäin kulkee televisiossa saadun julkisuuden kautta.
Schroderus voitti Timo Mustakallio -laulukilpailun 2004 ja työskenteli Kansallisoopperassa 2004-2012 solistina ja kuorossa. Sen jälkeen hän palasi poliisiksi Ouluun.
Miehen äänestä pidettiin, mutta "virallinen" klassisen musiikin opiskelu puuttui. Saattoipa miehen suorapuheisuuskin vaikuttaa.
- Opettelin kaksi vaikeaa ja hienoa roolia, joista tuli rakkaita: Toscan Cavaradossin ja Jevgeni Oneginin Lenskin. Molemmat oopperat ovat suuria rakkaustarinoita, joissa on aina kiva olla mukana.

Oulun poliisilaitoksen vanhempi konstaapeli haluaa myös edetä omassa poliisin ammatissaan.
- Opiskelu kiinnostaa. Tässähän on vaihtoehtoja edetä vaikka oikeustieteellisten opintojen kautta. Pidän tosi paljon poliisin työstä - ja nimenomaan etulinjassa, siis siellä, missä ihmisetkin ovat.
Kentällä näkee sitä sun tätä - eikä aina vain hauskimpia puolia yhteiskunnasta.
- Ei olisi omassa nuoruudessa tullut kuuloonkaan, että teini olisi näytellyt poliisille keskisormea. Auktoriteettien kunnioitusta ei tunnu olevan enää lainkaan. Kyllä kuri ja tavat lähtevät kotoa, ei vastuuta voi sysätä koululle. Ja sitten kun ollaan sosiaalitoimen ja poliisin kanssa tekemisissä, alkaa olla myöhäistä, hän vakavoituu.
- Ammatin paras puoli on kuitenkin hyvät työkaverit, makeat naurut heidän kanssaan. Sitä kaipasin eniten oopperavuosinakin.

Äitienpäiväkonsertissa sunnuntaina kello 16 Oulun tuomiokirkossa kulminoituu Petrus Schroderuksen kymmenvuotinen laulajan taival.
- Lupaan, etten laula yhtään oopperabiisiä. Ohjelma on tarkoin harkittu.

Fakta

Syntynyt 1973 Oulussa.
Perheessä vaimo, kolme poikaa ja kaksi tytärtä.
Madetojan musiikkilukion kautta maailmalle: Timo Mustakallio -kilpailun voitto Savonlinnassa 2004 avasi tien Kansallisoopperan tenoriksi, jona työskenteli 2004 - 2012.
Palasi 2012 Ouluun poliisiksi.
Haave: oman, tasokkaasti tuotetun levyn tekeminen, mutta myös eteneminen poliisiuralla.



Creative Commons -lisenssi
Artikkelin lähde Kaleva