Ekokortteli kaasuttaa energiansa

Mirja Niemitalo, teksti
Jukka leinonen, kuvat
Kempele
Vauraan näköinen omakotialue kylpee auringossa. Uudenkarheat talot sijoittuvat suurille tonteille, kasvimaat odottavat kylvämistä ja pihoilla lojuu lasten leikkivälineitä.
Ollaan Kempeleessä, uusiutuvaan energiaan perustuvassa omavaraisessa ekokorttelissa. Kymmenen talon yhteisö on kuin suoraan ex-pääministeri Matti Vanhasen nurmijärveläisestä puutarhakaupunki-idyllistä.
Sillä poikkeuksella, että tuleva pääministeri Juha Sipilä on ideoinut ja perustanut ekokylän, eikä yhdessäkään talossa ole sähkökiuasta. Kortteli sijaitsee kivenheiton päässä Sipilän omasta talosta.
Ekokorttelin sähkö- ja lämpöenergia tuotetaan omassa pienvoimalassa. Sipilän perustama Volter Oy on kehittänyt energiantuotannossa puuhaketta kaasuttavan omasähkölaitoksen.

Ekokorttelin asukkaat pysyttelevät poissa, eivätkä ryhdy juttusille. Asuinalueella on sen valmistumisesta lähtien käynyt päivittäin vierailijoita, joten lausuntointo on laantunut.
- Olemme pyrkineet rauhoittamaan tilannetta, että ihmiset saavat asua rauhassa, Volterin toimitusjohtaja, pääomistaja ja talon ekokortteliin rakentanut Jarno Haapakoski kertoo.
Haapakoski tuli Sipilän yritykseen tekemään konetekniikan diplomityötä. Hän suunnitteli mekaanisen kauhan, jolla hake nostetaan kuljettimeen. Se on nyt käytössä.
Haapakosken mukaan yhtiöön on tullut samalla tavalla muitakin työntekijöitä.
Ekokylän alkuperäisestä ideasta on poikettu yhdessä kohtaa. Asuinalue liitettiin alkuvuodesta sähköverkkoon.
Haapakosken mukaan näin optimoidaan tuotanto ja kysyntä. Kesällä, kun sähköä ei tarvita lämmitykseen, sitä voidaan ostaa aurinkosähkönä. Talvella, kun lämpöä tuotetaan isolla teholla, ylijäämäsähkö voidaan myydä.
Omavarainen järjestelmä on ollut tärkeä Volter-teknologian tuotekehityksen ja kaupallistamisen takia, kun järjestelmää tarjotaan sähköttömiin oloihin.
- Volterin kannalta kylä on ollut tärkeä pilottihanke, tuotekehitystä tehdään keskellä elämää, sillä laitteiden on toimittava joka päivä, Haapakoski toteaa.
Omasähkölaitoksia on myyty pääosin ulkomaille Kanadaan, Australiaan ja Isoon-Britanniaan. Aiemmin konttiin pakattu pienvoimala on äskettäin stailattu sulavalinjaiseksi saarekkeeksi.

Haapakosken mukaan samanlaiset omavaraiset uusiutuvaan energiaan pohjautuvat ratkaisut ovat mahdollisia kaikkialla, missä on saatavilla haketta. Hän ihmetteleekin, miksi suuret uusiutuvaa energiaa käyttävät voimalaitokset saavat sähkönhintaan tukea, mutta pientuotanto ei.
- Muualla maailmassa tuetaan pientuotantoa ja sitä kautta saadaan vientituotteita.
Haapakosken mukaan paikallisesti tuotettu ja käytetty energiatuotanto saa yleistä hyväksyntää, mutta lainsäätäjä ja tukipolitiikka toimivat toisin.
Haapakoski muistuttaa, että uusien vientituotteiden kehittäminen ei ole halpaa eikä helppoa. Yhtiö pääsi viime vuonna ensimmäistä kertaa plussan puolelle.

Fakta

Sähkö ja lämpö tuotetaan omassa laitoksessa.
Pienvoimalaitos tuottaa energian puuhakkeesta
kaasuttamalla.
Kaksi kiloa haketta vastaa litraa öljyä.
Sähköntuotannon hukkalämpö käytetään lattialämmitykseen.
Sähkö- ja lämmityskustannukset ovat talojen koosta ja käytöstä riippuen 1 300-1 500 euroa vuodessa.
Ekokortteli on Volter-teknologian tuotekehitysalusta.
Rakentaminen alkoi 2008, valmista tuli 2010.
Alussa kortteli ei ollut valtakunnanverkossa. Sähköverkkoon liityttiin äskettäin.
Sipilä on myynyt omistuksensa Volterista.



Creative Commons -lisenssi
Artikkelin lähde Kaleva