Yliopisto irtisanoo 60

Antti Ervasti Kaleva
Oulu Oulun yliopisto saattoi maanantaina loppuun yt-neuvottelut, joiden tuloksena irtisanotaan 60 työntekijää. Kaikkiaan henkilöstöä vähennetään tämän ja ensi vuoden aikana 122 henkilöä, millä arvioidaan saavutettavan 5,5 miljoonan euron säästöt.
Tarkoitus on myös tasapainottaa yliopiston alijäämäinen talous ensi vuoden loppuun mennessä. Henkilöstövähennysten lisäksi ohjelmaan kuuluu muitakin toimia, kuten uudelleen järjestelyjä ja toimitilojen vähentämistä.
Alkuperäinen henkilöstön vähennyksen tarve oli 130 ihmistä 1 700 työntekijästä.
60 irtisanottavan lisäksi vähennetään 62 työntekijää eläköitymisten, määräaikaisuuksien päättymisten ja osa-aikaistamisten kautta. Opetus- ja tutkimushenkilöstöä vähennettävistä on 34, muita työntekijöitä 88.
Yliopisto perustelee vähennyksiä sillä, että yliopiston perusrahoitus on vähentynyt vuosien 2012-2014 aikana kymmenellä miljoonalla eurolla.
Vähennykset kohdistetaan luonnontieteelliseen tiedekuntaan, lääketieteelliseen tiedekuntaan, teknilliseen tiedekuntaan, tieto- ja sähkötekniikan tiedekunnan matematiikan jaokseen, yliopistopalveluihin, Biocenter Ouluun, yliopiston kirjastoon, täydentävien opintojen keskukseen ja Oulangan tutkimusasemaan, jotka kaikki tekivät alijäämäisen talousarvion.
Supistuksilta välttyvät humanististen tieteiden, kasvatustieteiden sekä kauppa- ja taloustieteiden tiedekunnat.
"Niissä on nyt talous tasapainossa, mutta tulevaisuudessa niiltäkin edellytetään rakenteellista kehittämistä ja entistä tuloksellisempaa toimintaa, samoin kuin kaikilta muiltakin yksiköiltä", sanoo yliopiston rehtori Lauri Lajunen.
Oulun yliopiston henkilökuntayhdistyksen pääluottamusmies Raimo Tervola Pardiasta sanoo, että yt-neuvotteluissa päätetyillä sopeuttamistoimilla ei olisi ollut kiire.
"Käytännössä vähennykset olisi voitu hoitaa luontaisella poistumalla. Yliopiston taseessa rahaa on lähes 30 miljoonaa, ja seuraavan neljän vuoden aikana väkeä jää eläkkeelle lähes 200 työntekijää", Tervola perustelee.
Hänen mukaansa henkilöstöjärjestöt esittivät vaihtoehtoja neuvotteluissa, mutta työnantaja ei halunnut kuunnella niitä.
"Asiat taisivat olla valmiiksi päätetty. Meitä kyllä kuultiin, mutta sillä ei ollut mitään vaikutusta. Luvut eivät muuttuneet miksikään."
Koska valtion toimet heilauttelevat yliopiston rahoitusta yleensä aina alaspäin, Tervola arvelee, että parin vuoden sisällä joudutaan käymään uudet yt-neuvottelut.
Väen vähennykset kohdistuvat suurelta osin tukitoimintoihin, ja työmäärä sekä paineet kasvavat. Tervola arvelee, että niitä tehtäviä joutuu tekemään myös opetushenkilöstö.
"Kuinka edullista se on, että professori joutuu tekemään sihteerin töitä?"
Lajunen sanoo, että Oulun yliopiston koulutustarjonta on tällä hetkellä sirpaleista. Hyvin monella opintojaksolla tehdään vähän opintosuorituksia, ja erittäin pieniä opintojaksoja on paljon.
"Tarkoitus on järjestää koulutusresursseja siten, että ne myös tuottavat. Nyt käynnistetään mittava koulutuksen uudelleen organisointi. Kun se saadaan päätökseen, vähillä resursseilla saadaan varmasti enemmän aikaiseksi."
Hänen mukaansa yt-neuvottelujen tulos ei heikennä opiskelijoiden koulutusmahdollisuuksia, mutta edellä mainitut muutokset parantavat heidän opiskeluympäristöään.



Creative Commons -lisenssi
Artikkelin lähde Kaleva