Uudessa talossa oireillaan

Antti Ervasti
Maiju Torvinen kuvat
Kaleva
Oulu Kontinkankaalla Oulun ammattikorkeakoululle vain kaksi vuotta sitten valmistuneissa tiloissa on jo nyt epäilyjä sisäilmaongelmista. Moni henkilökuntaan kuuluva alkoi syksyllä oirehtia, ja muutama työntekijä on joutunut siirtymään tekemään etätöitä kotiin tai koulutuskuntayhtymän muihin tiloihin oireiden takia.
Syytä sisäilmaongelmille ei varmuudella tiedetä. Yksi vahva epäily on lattian mattomateriaalin, maton kiinnitykseen käytetyn liiman ja betonista tulevan kosteuden synnyttämä haitallinen yhdiste.
"Tätä lähdetään nyt selvittämään. Jos sinne on jäänyt kosteutta, se voi irrottaa betonista emäksisiä aineita. Kun ne reagoivat liiman ja mattomateriaalin kanssa, voi syntyä monenlaisia hiilivety- ja alkoholiyhdisteitä", arvelee Oulun seudun koulutuskuntayhtymän (Osekk) kiinteistöjohtaja Ollipekka Huotari.
Hänen mukaansa yhdisteet ovat sikäli hankalia, että monet niistä eivät näy sisäilmassa tai tutkimusnäytteissä vaikka aiheuttavat oireita
Tilat, joissa sisäilmaongelmia on havaittu, toimivat koulutuskuntayhtymän hallinnon tiloina, eikä niissä ole opetusta. Kontinkankaan yksikön opiskelijat eivät oleskele talossa pitkiä aikoja mutta käyvät jonkin verran tapaamassa opettajiaan.
Koska sisäilmaongelmien syytä ei varmuudella tiedetä, korjaustöitä tehdään aluksi neljässä huoneessa, joissa on havaittu korkeita pitoisuuksia. Niissä vaihdetaan mattomateriaali toiseen, hiotaan sidosaineet pois ja kuivataan betonipinnat. Mattojen tilalle vaihdetaan kuivapuristelaatat.
"Emme ole käyneet systemaattisesti taloa läpi, vaan aina oireiden pohjalta. Sitäkään ei vielä tiedetä, onko syy koko talossa vai vain tietyillä yksittäisillä alueilla", Huotari täydentää.
Vastuuta ei voi vielä sälyttää millekään osapuolelle, koska Huotarin mukaan ei voida osoittaa, onko kyse virheestä rakentamisessa vai materiaalissa.
Urakoitsijana toiminut Rakennus-Takaharju on mennyt konkurssiin. Kahden vuoden takuuajan tarkastuksessa alkuvuonna ongelmat otettiin esille, ja vakuudenhaltijalle kerrottiin asiasta.
"Sisäilma-asiat ovat aina hankalia, koska tutkimustulokset eivät välttämättä näytä tiloissa olevan ongelmia. Ihmiset kuitenkin oirehtivat", Huotari sanoo.
Korjaus- ja kuivatustyöt pyritään tekemään kuukaudessa tai parissa. Huotarin mukaan työt eivät käytännössä paljon tunnu talon arjessa.
Tähän mennessä korjaustyöt ovat maksaneet koulutuskuntayhtymälle muutamia kymmeniätuhansia euroja. Tutkimukset ovat maksaneet joitakin tuhansia.
Paasiksi nimetty Kontinkankaan yksikön laajennus valmistui vuoden 2012 tammikuussa ja vihkiäisiä vietettiin huhtikuun lopulla. Hankkeen toteutunut budjetti oli 15,5 miljoonaa euroa, ja talon taidehankintoihinkin käytettiin 120 000 euroa.
Paasi on vanhan kampuksen laajennus, jonka vanhan osan Louhi-rakennuksessa on kärsitty sisäilmaongelmista yksittäisissä kohteissa viime vuosina. Rakennus on tehty 1990-luvun alussa.
"Louhessa on tehty samanlaisia selvityksiä kuin Paasissa, ja korjaustoimina on muun muassa korjattu mattoja."
Nämäkään ongelmat eivät ole aiheuttaneet suurempia tilamuutoksia opetustoiminnassa.



Creative Commons -lisenssi
Artikkelin lähde Kaleva