Tukkilaiselämää Turkansaaressa

Anna-Mari Kilpijärvi Kaleva
Oulu Turkansaaren ulkomuseon kesäkausi avattiin sunnuntaina. Sateisesta säästä huolimatta ulkomuseo houkutteli lukuisia vieraita tutustumaan museon tarjontaan.
"Me asumme tässä lähellä, joten päätettiin tulla", lastensa Aamun, Ronjan ja Lukasin kanssa museon avajaisiin saapunut Heidi Tuomiranta kertoo.
Tuomirantojen seurassa museoon saapui myös Kirsi Nissinen tyttärensä Linda-Maria Kemppaisen kanssa.
"Olemme muuttaneet vasta takaisin Ouluun. Viimeksi olen käynyt täällä ehkä viisi vuotta sitten. Tämä on kyllä ihana paikka. Tänne on ihana lähteä lasten kanssa, vaikka sää onkin huono", Nissinen hymyilee.
2-6-vuotiaat lapset ovat hänen mukaansa tutustuneet innokkaasti museon tarjontaan.
"Aluksi kyllä ajateltiin, että miten he viihtyvät, mutta hauskaa heillä näyttää olevan."
Kolmevuotiaan Linda-Marian mukaan museossa mukavimpia ovat olleet puusta veistetyt lammas ja hevonen, joiden selkään pääsi istumaan.
"Ja jäätelö", kuusivuotias Lukas huomauttaa.
Turkansaaren kesään on museolla valmistauduttu kunnostustöillä ja siivoten.
Intendentti Patrik Franzenin mukaan talvi sujui museolla suotuisissa merkeissä, eikä se aiheuttanut suuria tuhoja.
Ulkomuseon kesästä on tulossa varsin perinteinen. Uutta toimintaa museolle ei ole aktiviteetteja lukuun ottamatta juurikaan haettu.
"Periaatteenahan meillä on esittää vanhaa elämää. Esiintyjissä meillä on uusia kasvoja. Oulun seudulla on vahva pelimannikulttuuri", Franzen kertoo.
Tänä kesänä Turkansaaressa pääsee kokeilemaan erilaisia tehtäviä.
"Kävijät voivat eläytyä tukkilaiselämään. He voivat kokeilla esimerkiksi tukilla kävelyä ja pöllinpyöritystä esteradalla. Kävijät voivat testata esteradalla myös kaksinkamppailua, jossa pitää ohjata tukki seipäällä maaliin. Kaikkea voi kokeilla yksin tai ryhmässä", Franzen kertoo.
Kilpailuasetelmasta huolimatta kyse on leikkimielisestä testaamisesta, Franzen muistuttaa.
Kesän tapahtumista Franzen nostaa esille tervanpolton, muksujen viikon ja juhannuksen. Museolla tullaan Franzenin mukaan myös kuulemaan paljon musiikkia.
Muksujen viikolla on paljon tekemistä. Lapset pääsevät muun muassa kokeilemaan perinnelelujen tekemistä.
"Juhannuksena meillä on perinteistä koko perheen ohjelmaa. Moni viettää Oulussa kaupunkilaisjuhannusta, mutta perinteistä maalaiselämää on tarjolla kaupungissa näinkin lähellä", Franzen kertoo.
Turkansaari tavoittelee kesän aikana 35 000 kävijää. Määrän lisäksi pyritään laatuun. Museo haluaa tehdä kävijät tyytyväisiksi, Franzen toteaa.
Turkansaari on varsin hyvin löydetty kohde Oulussa, vaikka se sijaitseekin hieman syrjässä keskustasta.
"Ongelmana on se, ettei tänne pääse julkisilla kulkuneuvoilla helposti. Toisaalta museo on pyöräilymatkan päässä keskustasta, joten tänne on helppo tulla ilman autoakin", Franzen vinkkaa.



Creative Commons -lisenssi
Artikkelin lähde Kaleva