Oulu leikkaisi tonttitarjontaa

Kari Sankala Kaleva
Oulu Omakotitontteja voi olla tulevaisuudessa Oulussa tarjolla entistä vähemmän.
Kaupungintalolla mietitään jo ensi vuoden talousarviota ajatellen, voisiko kaupunki laskea omaa tonttitarjontaansa nykyisestä keskimääräisestä 300 tontista 200 tonttiin.
Jos viranhaltijat päätyvät esittämään omakotitonttien tarjonnan leikkausta, edessä on väistämättä kamppailu poliitikkojen ja viranhaltijoiden välillä.
Kaupunginvaltuusto linjasi vuosi sitten toukokuussa palvelumallipäätöksensä yhteydessä, että luovutettavien omakotitonttien tuotanto nostetaan 250:stä 400 tonttiin vuoteen 2020 mennessä.
Oulussa valmistuu vuosittain noin sata omakotitaloa enemmän kuin on kaupungin luovuttamien omakotitonttien määrä.
Marraskuussa hyväksytyssä Oulun maankäytön toteuttamisohjelmassa vuosille 2014-2018 todetaan vielä, että "jos omakotitonttien kysyntä jatkuu nykyisellä tasolla, Oulun kaupungin ei kannata pienentää luovutettavien omakotitonttien määrää".
"Tällöin rakentaminen suuntautuisi haja-asutusalueille ja ympäristökuntiin, mikä olisi Oulun talouden kannalta kallis ratkaisu."
Uusien asuinalueiden perustaminen ei ole Oulussakaan ilmaista.
Kaupunki joutuu rakentamaan kunnallistekniikan ja heti perään palvelut.
Yhdyskunta- ja ympäristöpalveluista sekä liikelaitoksista vastaava apulaiskaupunginjohtaja Matti Matinheikki pohtii tilannetta, kun seudun asuntokauppa on hiipunut.
"Onko tonttitarjontaa tällöin syytä lisätä? Se maksaa."
Matinheikki myöntää, että seutu kasvaa edelleen.
"Toisaalta tonttitarjontaa on, joten voidaanko tonttitavoitetta jopa laskea 200:aan? Vaikka väliaikaisesti vuodeksi tai pariksi? Palataan sitten alkuperäisiin tavoitteisiin. Tätä pohditaan ensi vuoden talousarviota ajatellen. "
Matinheikki myöntää riskin. "Jos Oulu panee sulun, hakeutuvatko ihmiset sitten rakentamaan muualle?"
Kaupungintalon arvion mukaan omakotitalojen hinnat ovat hienoisessa laskussa.
Jos vanhoja omakotitaloja on myynnissä runsaasti, kannattaako kaupungin hämmentää markkinoita entisestään lisäämällä tonttitarjontaa?
"Toki markkinat voivat ohjata omakotituotantoa Kempeleeseen, Liminkaan ja Tyrnävälle, mutta esimerkiksi seudun joukkoliikenteen järjestämisen kannalta hajauttaminen ei ole järkevää", Matinheikki pohtii
"Syntyy mahdoton yhtälö ratkaistavaksi."
Tilastojen mukaan omakotikaupat eivät ole juuri vähentyneet. Tammi-maaliskuun aikana Oulussa ja Kempeleessä tehtiin noin 120 omakotikauppaa.
Laskua edellisen vuoden vastaavaan on alle kymmenen taloa. Vuosina 2011 ja 2012 myytiin ensimmäisen vuosineljänneksen aikana noin 140 taloa.
"Onhan vähennys tietenkin prosentuaalisesti aika iso, mutta määrällisesti käytännössä ei ole tapahtunut romahdusta. Tällä kertaa talojen hinnat eivät ole joustaneet toisin kuin vuosina 2008 ja 2009", arvioi Oulun OP-kiinteistökeskus Oy:n toimitusjohtaja Timo Jormakka.
Jormakka pitää Oulun runsasta tonttitarjontaa suurena etuna.
"Ihmisillä on mahdollisuus verrata, ostavatko he vanhan talon vai päätyvätkö rakentamaan uuden. Oulun kohtuullinen hintataso suo tähän mahdollisuuden."
Jormakka ymmärtää näkemystä vähentää tonttituotantoa, kun varantoa on jo nykyisellään.
"Jos tontteja löytyy Oulusta, ihmiset eivät muuta pois kaupungista. En näe suoranaisesti syntyvän ongelmaa, jos tonttituotantoa vähennetään."
Oulussa on valmistunut parituhatta uutta asuntoa vuosittain. Virallinen tavoite on 1 900 asuntoa, joista omakotitaloja on 400.
Karkean arvion mukaan Oulun alueella on rakentamattomia yksityisiä kaavoitettuja omakotitontteja noin 600. Tonteista vajaa puolet on kantakaupungin alueella.
Lisäksi kaupungin omistuksessa oleva omakotitonttivaranto on noin 720 tonttia.
Viime vuonna Oulun kaupunki vuokrasi 247 omakotitonttia ja myi 39 tonttia.
Kaupungilla on parhaillaan jatkuvassa myynnissä 94 omakotitonttia ja vuokratontteja on jatkuvassa haussa tarjolla 60 kappaletta.
Omakotitonttien myyntihinta on vaihdellut 12,5 eurosta 71,5 euroon neliöltä.
Omakotitonttien vuosivuokra on vaihdellut eurosta kahteen euroon neliö.
Oulun valtakunnallisesti onnistuneeksi kehuttu asuntopolitiikka näkyy uudistuotannon hinnoissa.
Maaliskuun tilastossa asunto-osakeyhtiömuotoisen uuden asunnon keskihinta oli Oulussa 2 882 euroa neliö, Kuopiossa 3 261 euroa, Jyväskylässä 3 185 euroa, Turussa 4 198 euroa, Lahdessa 3 844 euroa ja Porissa 3 412 euroa.
Hintavertailu koskee lähinnä kerros- ja rivitaloasuntojen neliöitä.



Creative Commons -lisenssi
Artikkelin lähde Kaleva