Soittolan saa omakseen

Pekka Rahko Kaleva
Oulu Saisiko olla noin 2 500 neliötä toimistotilaa Oulun keskustasta tai suojelurakennus entisellä kasarmialueella? Oulussa on nyt myynnissä Senaatti-kiinteistöjen kohteita, jotka moni oululainen tuntee hyvin.
Isokatu 4:ssä on tarjolla lähes puolet Kiinteistö Oy Kuvernöörin osakekannasta ja vanhalla kasarmialueella, Kasarmintien ja Siilasvuonkadun kulmatontilla, oululaisten Soittolana tuntema kiinteistö.
"Soittolasta on ollut kiinnostusta, kymmenkunta kertaa olen käynyt jo sitä näyttämässä", kertoo Catellan myyntipäällikkö Pekka Laurila-Harju puolitoista viikkoa sitten myyntiin tulleesta kohteesta.
Hallitus linjasi kehysriihessä, että valtion omistuksia myydään tänä ja ensi vuonna noin 1,9 miljardilla eurolla.
Senaatti-kiinteistöillä onkin nyt myynnissä puolensataa kohdetta ympäri maata.
Laurila-Harju kuitenkin huomauttaa, että valtion omistamia kiinteistöjä on myyty aiemminkin. "Joka vuosi niitä myydään".
"Meillä on myynnissä Kemissä ja Torniossa pari kohdetta ja Haapajärvellä virastotalo", Laurila-Harju laskee tämänhetkisen tilanteen alueeltaan.
Torniossa on myynnissä Poliisitalo ja Kemissä muun muassa Kiinteistö Oy Klubinkulman osakkeita.
Vaasan ja Tampereen seudulla on viime aikoina ollut Laurila-Harjun mukaan myynnissä useita kohteita, Tampereella muun muassa suuri, kerrosalaltaan yli 15 000 neliön toimistotalo.
Kaikista Senaatti-kiinteistöjen myymistä kohteista ilmoitetaan julkisesti.
Soittola vaatii myyntiesitteen mukaan täydellisen peruskorjauksen. "Se pitää peruskorjata ja korjaus pitää tehdä Museoviraston kanssa yhteistyössä", Laurila-Harju kertoo.
Kaavassa Soittola on määritelty suojeltavaksi rakennukseksi, jota ei saa purkaa.
Noin 500 neliön toimistorakennus on rakennettu 1800-luvun lopulla, kuntoarvion mukaan oletuksena on vuosi 1881. Rakennukseen on myöhemmin tehty muutostöitä.
Soittola ei ole ollut käytössä pitkään aikaan. Sen kuntoa on selvitetty vuonna 2012 kuntotutkimusraportissa, jonka mukaan rakennuksen kaikissa osissa on kosteusvaurioon viittaavaa poikkeavaa hajua.
Rakennuksessa on raportin mukaan myös käytetty runsaasti asbestipitoisia rakennuslevyjä ja vinyylikvartsilaattoja.
Kuvernöörin osalta on myynnissä 46,5 prosenttia Kiinteistö Oy Oulun Kuvernöörin osakekannasta.
"Se on aika yhtenäinen kokonaisuus", Laurila-Harju kuvaa. Myynnissä ovat muun muassa rakennuksen kolmas ja neljäs kerros kokonaan.
Lisäksi kauppaan kuuluu muun muassa koulutus-, varasto- ja saunatiloja sekä 38 autopaikan käyttöoikeus Autoheikin parkkitalossa
Tällaisista kohteista kiinnostuneet ovat Laurila-Harjun mukaan lähinnä sijoittajia.
Myytävien tilojen vuokralaisina ovat tällä hetkellä Pohjois-Suomen hallinto-oikeus, Valtiontalouden tarkastusvirasto ja Senaatti-Kiinteistöjen Oulun toimipiste. Lisäksi vapaana on kaksi noin 200 neliön toimistotilaa.
Sekä Kuvernööri että Soittola myydään tarjousten perusteella.Creative Commons -lisenssi
Artikkelin lähde Kaleva