Sama malli

Taidenäyttely
Limingan taidekoulun
kevätnäyttely koulun tiloissa Limingassa, Arvolankuja 1
18.5. saakka.

Ensimmäiseksi
tehtäväkseen syksyllä opintojen alkaessa Limingan taidekoulun oppilaat saavat maalata muotokuvia pareittain. Öljyväreillä ja isoon kokoon.
"Tässä tehtävässä on kaksi hyvää puolta", kertoo koulun maalauksen opettaja Hannu Lukin ja jatkaa:
"Ensiksikin se tutustuttaa oppilaita toisiinsa, pakottaa katsomaan toista ihmistä kauan ja läheltä. Toiseksi se karistaa pois turhaa varovaisuutta te-kemisestä."
Viime syksynä maalattuja muotokuvia on koulun kevätnäyttelyssä esillä tiiviisti ripustettu kooste. Maalauksia teemanaan "nukkuva malli ja hänen unensa" voi taas löytää eri puolilta pääkoulua - sama malli ja monta erilaista tulkintaa.
Elävän mallin maalaus on hyvä ja moneen taipuva metodi maalauksen opiskelussa.
Sarjakuvalinjan pääprojekti, vuosijulkaisu, on tällä kertaa toteutettu tabloid-lehtenä. Tekijöiden yhteystiedot löytyvät aina kunkin stripin yhteydestä. Siitä siis vaan tilaamaan sarjakuvia uusilta tekijöiltä!
Kokeilevan sarjakuvan jaksolta on näyttelyssä esillä muun muassa Miia Seppälän interaktiivinen työ, jossa noppaa heittämällä saa erilaisia vaihtoehtoisia täydennyksiä tyhjään puhekuplaan.
Grafiikka on keskitetty koulun kirjastoon. Puupiirros tuntuu edelleen olevan suosittua, mutta onpa mukana nykypäivänä niinkin harvinainen tekniikka kuin kuparikaiverrus, kun nähtävillä on Lauri Ahtiaisen työpiste.
Pääosa veistoksista ja valokuvista on esillä kivikoululla, jonne niistä on ripustettu tyylikäs kokonaisuus.
Veistäjien mallitutkielmat ovat hienoja. Jollakin tavalla niistä henkii se rauha ja keskittyminen, joka mallin tutkimisessa voi parhaimmillaan olla.
Myös muutamaan linjaan tiivistyvät Tuija Syrjänie-
men
luontoaiheet kiinnittävät huomiota.
Koulun valokuvalinja oli tauolla syyslukukauden, mutta palautettiin onneksi taas keväällä opinto-ohjelmaan.
Aktiivinen linja järjestää myös omia muusta koulusta erillisiä näyttelyitä.
Oppilaita koulussa on kuluvana vuonna ollut noin 120. Monet talven aikana syntyneistä teoksista ovat jo maailmalla näytetöinä osan oppilaista pyrkiessä jatko-opintoihin.
Leena Kangas



Creative Commons -lisenssi
Artikkelin lähde Kaleva