Lahjakas sirkusammattilainen

Anssi Juntto
Kun Seppo Tauriainen lähti 16-vuotiaana ensimmäistä kertaa sirkuksen matkaan, häntä jaksettiin varoitella siitä, ettei taikuudesta tai muistakaan sirkustempuista saisi elantoa. Olisi pitänyt opiskella oikea ammatti.
Nyt 15 vuotta myöhemmin Tauriainen voi todeta työllistyneensä hyvin. Menneinä kesinä hän on esiintynyt pohjoismaisissa sirkuksissa niin klovni Sebastianina kuin vatsastapuhujanakin.
Yhdysvaltalaissirkuksen äskettäin tarjoama kaksivuotinen pesti tuntui jo liiankin pitkältä.
Sen sijaan Tauriainen päätti pitää välivuoden sirkuksista. Töitä on silti riittänyt muun muassa huvipuistoissa, laivoilla ja erilaisissa kesätapahtumissa. Siinä sivussa ehtii viettää aikaa myös kotona Toppilassa - toisin kuin viime vuonna, jolloin reissupäiviä kertyi yli 300.
Sirkuskipinän Tauriainen sai 6-vuotiaana taikuri Simo Aallon tavattuaan.
Ensin lempiharrastuksena olivat tietysti taikatemput, vähitellen mukaan tuli muitakin sirkustaitoja jonglöörauksesta akrobatiaan.
Alalle kouluttautuminen on ollut pitkälti itseopiskelua ulkomailta hankitun kirjallisuuden pohjalta. Aikoinaan Lahdessa oli tarjolla sirkuskoulutusta, mutta sen nykysirkukseen painottunut tyyli ei ollut Tauriaisen mieleen.
Ensimmäisiä kesiä Sirkus Finlandiassa ollessaan hän pääsi muiden nuorten sirkuslaisten kanssa säännöllisesti kokeilemaan eri lajeja kansainvälisten artistien opastuksella.
Vatsastapuhumisesta Tauriainen innostui aikoinaan nähtyään Ari Lauanteen ja hänen Jaska-nukkensa tv:ssä.
Aluksi touhua hidasti se, että Tauriainen yritti treenata suu kiinni. Nähtyään Lauanteen uudemman kerran selvisi, että suun pitää olla raollaan. Sen jälkeen touhu rupesi sujumaan paremmin.
Vatsastapuhumisesta on tullut yhä tärkeämpi osa-alue Tauriaisen esiintymisissä. Wuhanin kansainväliselle sirkusfestivaalille Kiinaan hänet haluttiin nimenomaan vatsastapuhujan kykyjen takia.
"Itse olin sitä mieltä, että mieluummin joku muu juttu, koska muistin edelliseltä Kiinan-reissulta, että kiinalaiset eivät ymmärtäneet englantia kovin hyvin. Festivaalilta kuitenkin sanoivat, että voin tehdä englanniksi, koska tuomaristo on kansainvälistä ja se ymmärtää", Tauriainen kertoo.
"Mutta ei siitä ole apua, jos yleisö ei ymmärrä ja on aivan hiljaa. Niinpä olen alkanut harjoitella kiinaksi."
Suomessa vatsastapuhujia on vain muutamia, mikä johtuu Tauriaisen mielestä ainakin osittain siitä, että suomen kielessä vaikeat konsonantit ovat niin yleisiä. Ruotsissa ja Norjassa vatsastapuhujia on selvästi enemmän.
"Olen itsekin Ruotsissa esiintyessäni huomannut, että siellä on paljon laajempi valikoima sanoja, joita voi käyttää ongelmitta", hän sanoo.
Sirkuselämä on rankkaa, eikä kiertäminen sovi kaikille. Tauriainen on kuitenkin tottunut pakkaamisen ja purkamisen rytmiin. Puolivuotiset pestit ovat vierähtäneet lopulta varsin nopeasti.
Esiintyjän kannalta sirkuksessa on parasta säännöllisyys ja tuttu ympäristö. "Ja tietysti kaikki ne ihmiset, joiden kanssa on kiertänyt monta vuotta. Heitä on jäänyt kaipaamaan. Olenkin jo käynyt Finlandiassa muutaman kerran, kun sen kiertue on alkanut."



Creative Commons -lisenssi
Artikkelin lähde Kaleva