Kuntien omat blogit ovat harvinaisia

Satu Niskanen Kaleva
Oulu Oulun kaupungin johto on pitänyt blogia helmikuus-
ta lähtien. Blogissa on julkaistu 11 päivitystä kymmeneltä kirjoittajalta.
Osaan päivityksistä on jätetty pari kommenttia, osaa ei ole kommentoitu lainkaan.
Kaupungin viestintäjohtaja Sirkka Keränen kertoo, että ideaa blogista on palloteltu jo vuosia. Blogissa voi nostaa esille asioita, joista kuntalaisten toivotaan keskustelevan. Lisäksi blogissa voi esitellä kaupungin johdon monipuolisia työtehtäviä.
"Johtajien päivät ovat hyvin erilaisia. On kiinnostavaa tuoda niitä esille," Keränen toteaa.
Kaupunginjohtaja Matti Pennanen kirjoitti helmikuussa, että viikoittain ilmestyvän blogin tavoitteena on tehdä kaupungin viestinnästä persoonallisempaa. Hän toivoo, että blogi tavoittaa myös nuoret ja lisää kiinnostusta päätöksentekoon.
Pennasen lisäksi blogipiirissä ovat apulaiskaupunginjohtajat ja toimialojen johtajat. Luottamushenkilöistä blogia pitävät valtuuston ja kaupunginhallituksen puheenjohtajat sekä osa lautakuntien puheenjohtajista.
Yhteensä blogiin kirjoittaa parikymmentä henkilöä. Viikoittaiseen päivitystahtiin ei aivan olla päästy. Keränen toteaa, että päivitys voi siirtyä, jos vuorossa olevalla kirjoittajalla on kiireinen viikko.
"Joskus se on ilmestynyt tiuhemmin, joskus harvemmin."
Keräsen mukaan kirjoittajat ovat sanoneet, ettei blogista ole vaivaa. Hän ei usko, että blogi lisäisi kaupungin johdon työtä.
"Mitä se lisäys on, jos kirjoittaa tuhat merkkiä työstään?"
Kuntien blogit ovat vielä melko harvinaisia, toteaa Kuntaliiton viestintäjohtaja Jari Seppälä. Kuntaliiton keväällä tekemässä verkkoviestintäkyselyssä 20 prosentilla vastanneista oli blogi. Kysymykseen vastasi 148 kuntaa.
Seppälä arvioi, että jatkossa kuntien virkamiesten tulee hallita sosiaalinen media paremmin.
"Jos hoitaa yhteisiä asioita, on osattava nykyaikaiset vuorovaikutuskeinot."
Kunnat ovat lisänneet osallistumismahdollisuuksia somessa. Kunnat hyödyntävät somea tiedottamisessa, markkinoinnissa ja palautteen vastaanottamisessa.
Uusimman päivityksen Oulun blogiin on kirjoittanut hyvinvointijohtaja Kirsti Ylitalo-Katajisto. Hän käsittelee kesän vaikutuksia hyvinvointipalveluihin.
Päivitys julkaistiin tiistaina.
Blogin lukijamäärää ja sivuilla viipymistä seurataan tietokoneohjelman avulla. Ensimmäisen päivityksen aikoihin sivuilla kävi yli 300 lukijaa.
"Sen jälkeen kävijämäärä on laskenut. En muista tarkkoja lukuja, mutta aaltoliikettä on ollut," Sirkka Keränen myöntää.
Oulun valtuustoistuntoja seuraa netissä keskimäärin 20-30 henkilöä. Siihen nähden blogin lukijamäärä yllätti.
"Vaikka tekstejä ei juuri kommentoida, kyllä niitä luetaan."
Oulun blogi on vasta kokeiluasteella. Keräsestä blogin pitäminen on tällä hetkellä vaivan arvoista, vaikka blogi ei vielä olekaan "massojen juttu".
Oululla on muitakin kokeiluja somessa, kuten Facebookissa ja Instagramissa. Keräsen mukaan nyt tutkitaan sitä, saataisiinko virkamiehet tviittaamaan.
"Somessa pitää olla jollain tavalla. Kokeilujen kautta löydetään oikea muoto."



Creative Commons -lisenssi
Artikkelin lähde Kaleva