Johtamiseen mallia yrityksistä

Aimo Kajava Kaleva
Pudasjärvi Pudasjärven kaupunginjohtaja Kaarina Daavittila tyhjentelee hymyillen kaappejaan.
Papereiden ja kansioiden siivoaminen on tällä kertaa suorastaan miellyttävä tehtävä. Niitä on harvinaisen vähän.
Kaupungintalon tuoreen remontin vuoksi hyllyt ehdittiin tyhjentää perusteellisesti. Siksi viimeiset silaukset ovat lastenleikkiä pian päättyvässä kuuden vuoden pestissä. Kuntajohtajan viimeisessä savotassa on riittänyt vauhtia ja vaarallisia tilanteita, ja niinpä eläkepäivät Utajärvellä sijaitsevalla maatilalla ovat enemmän kuin tervetulleita.
Baareissa piisaa aina puhetta. Henkilökohtaisesti Daavittila ei kerro kuitenkaan saaneensa törkypalautetta, vaikka taloutta on pitänyt oikaista, henkilöstöä vähentää ja palveluita yksityistää. Sitten on riittänyt koulukiistaa, kaavakiistaa, kanteluita...
"Tällaiseen virkaan kuuluu, että on arvostelun kohteena."
Daavittilaa odotti heti aluksi melkoinen sotku Isolla-Syötteellä, missä kunta oli sotkeutunut vahvasti yrittäjien tontille hotelliomistuksen kautta. Velkasaneerauksen kautta yhtiö siirtyi yksityisen yrittäjän vastuulle.
Sen jälkeen kaupunki on pysynyt ruodussaan osallistumalla infran rakentamiseen. Hiihtokeskukselle välttämättömän tekojärven rakentamiseen kaupunki osallistui noin miljoonalla eurolla.
Päätökselle ei tahtonut löytyä kaikkialla ymmärrystä. Samaan aikaan jouduttiin sulkemaan kouluja, joita koskevat päätökset olivat aiemmin vesittyneet.
Syötteen omistuksista jouduttiin tekemään 4-5 miljoonan euron alaskirjaukset. Kovissakin päätöksissä rivit pysyivät tiiviinä.
"Poliittinen johtajuus oli vahva. Päätökset olivat yksimielisiä. Se antoi viranhaltijoille työrauhan."
Daavittilan mukaan kunnissa on kaksi syöpäläistä: turhat kiinteistöt ja päättämättömyys.
Hänen mielestään kunnat voisivat oikaista talouttaan ottamalla mallia yritysmaailmasta, luopumalla osasta seinistään.
Pudasjärvellä on havaittu, että käytöstä poistettujen kiinteistöjenkin ylläpitokuluja on hankala hallita. Myymällä seinät sijoittajille ja vuokraamalla ne vastuut selkeytyisivät, kulut laskisivat ja kiinteistöt pysyisivät kunnossa.
Pudasjärvellä on tasearvoltaan 11 miljoonan euron edestä turhia kiinteistöjä. Niiden todellinen arvo on vain kymmenesosa siitä. Ränsistyneiden tilojen purkamisenkin on laskettu maksavan noin miljoona euroa.
Hänen mielestään monessa kunnassa vallalla oleva asioiden vatkaaminen on uudistusten peikko. Taloutta oikaissut ja rakenteita purkanut tasapainottamisohjelma on välttämätön runko vakaalle kehitykselle.
Tempoilevan päätöksenteon yksi syy ovat vaihtuvat päättäjät. Moni uusi valtuutettu ajattelee, etteivät edellisen vaalikauden päätökset sido heitä.
Daavittilan mielestä yksi lääke olisi se, että vaaleissa vain osa päättäjistä vaihtuisi. Järjestelmä olisi samanlainen kuin yritysten johdossa, joissa hallinnosta tietty joukko on erovuorossa.
"Pitäisi miettiä täydennysvaalijärjestelmää."
Daavittila kaipaisi myös selkeitä linjauksia, miten johtajaa johdetaan. Kaupunginjohtajakin on vain ihminen, joka jää usein murheineen yksin.
"Kuntajohtajan pesti on sellainen, että jaksamisesta pitäisi olla tukikeskustelut. Hän on mediassa vapaan ruoskinnan kohde", Daavittila sanoo.



Creative Commons -lisenssi
Artikkelin lähde Kaleva