Hirsi hengittää ja imee melun

Aimo Kajava Kaleva
Pudasjärvi Ulkoa rakennus on pysäyttävän suuri. Sisällä odottaa kuitenkin yllätys. Iso rakennus on osastoitu tiiviiksi kokonaisuuksiksi. Valoa tulvii joka suunnasta. Vieno puun tuoksu viestii, että kirkon kokoinen talo on tehty puhtaasta luonnontuotteesta: hirrestä.
Pudasjärvellä puoli vuotta käytössä ollut, maailman suurin hirsinen päiväkoti on paljastunut välittömästi erinomaiseksi ratkaisuksi.
Massiivisista hirsistä tehdyn rakennuksen seinät imevät tehokkaasti melua, jota päiväkodeissa riittää. Valoisuus ja nykyaikainen ilmanvaihto tarjoavat lapsille ja heidän hoitajilleen erinomaiset olot. Sairauspoissaolot ovat jo vähentyneet.
Pikku-Paavalin päiväkodin johtaja Jaana Tuohimaa kertoo, että lapset ovat uusissa tiloissa rauhallisempia.
"On aivan mahtavaa, ettei täällä ole hälyä ja on hirveän rauhallista."
Tuohimaan mukaan tarkempaa kyselyä tai seurantaa ei ole vielä tehty. Hänen mielestään olisikin mielenkiintoista tietää, ovatko tilat heijastuneet lasten käyttäytymiseen myös kotona.
Kuusivuotiasta Amalia -tyttöään noutamaan tullut Annukka Riekki ei löydä ainakaan mitään huomautettavaa. Esikouluun syksyllä siirtyvä tyttö ehti olla kahdessa hoitopaikassa ennen Pikku-Paavalia. Ensimmäisissä oli pientä sopeutumista, mutta nykyiseen hoitopaikkaan molemmat ovat tyytyväisiä. Riekin mukaan ensimmäisten paikkojen vierastus saattoi johtua tottumattomuudesta.
"Täällä kaikki on mennyt kuitenkin hyvin."
Päiväkodissa on päiväosasto ja vuoropäiväkoti. Osastoja on kuusi, joiden lisäksi on vielä tilat perhepäivähoidolle.
Yhteisten kuraeteisten jälkeen osastoilla on omat sisäänkäynnit. Ryhmät voivat toimia omassa rauhassaan tai kokoontua esimerkiksi päiväkodeissa harvinaiseen, korkeaan liikuntatilaan.
"On mukava pelata sählyä kun on sadepäiviä tai kova pakkanen."
Hirsinen päiväkoti oli iso harppaus päivähoidolle, sillä aiemmin tiloja oli neljässä paikassa.
"Rivitalossa ja 1900-luvun alussa tehdyssä kunnantalossa", Tuohimaa kuvailee.
Yhteisiin tiloihin siirtymiseen alettiin valmistautua työryhmässä vuotta ennen päiväkodin valmistumista.
Tuohimaa arvioikin, että käytännöistä sopiminen ennakkoon kantoi hedelmää. Siksi päiväkotien toimintakulttuu-rien yhdistämisessä ei ole hankaluuksia.
Pudasjärven uhkea rakennus kiinnostaa ulkomailla saakka. Sen ratkaisuihin ja toimintaan ovat tutustuneet japanilaiset, kiinalaiset ja saksalaiset.
Sadan hoitolapsen joukossa kirmailee myös puolikymmentä maahanmuuttajien pienokaista. Tuohimaan mukaan sekin on päiväkodille rikkaus.
Päivähoidossa suuntauksena on yksilölliset erot huomioiva ja kannustava työskentelymalli. Kaikkien ruokien maistamispakot ovat historiaa.
Tuohimaan mukaan tärkeintä on se, miten lapsi kohdataan. Jokainen on osattava huomioida vaikka silmää iskemällä tai hiuksia pörhentämällä.
"Sosiaaliset ja elämän taidot ovat yhtä tärkeitä."



Creative Commons -lisenssi
Artikkelin lähde Kaleva