Tontti vielä vanhalla hinnalla

Kari Sankala Kaleva
Oulu Vielä ehtii ostaa, kun kiirettä pitää, Oulun kaupungilta omakotitalon vuokratontin omaksi vanhalla hinnalla.
Kaupunki ottaa käyttöön myynnissä omakotitonttien vyöhykehinnat kesäkuun alusta. Kaupunginhallitus päätti hinnoitteluperusteista tämän vuoden alussa.
Tontti-insinööri Veikko Lehtinen sanoo, että "vuokralaisten tulee jättää hakemus 31. toukokuuta mennessä".
"Kaupat tosin siirtyvät syksyyn. Kaupunki myy omakotitontin vanhalla hinnalla, kun hakemuksen vain jättää toukokuun puolella. Aikaa on vielä kaksi viikkoa."
"Rahoituksen saannilla ei ole niin kiire, kun lopulliset kaupat tehdään vasta syksyllä. Ihmiset ehtivät järjestää pankkiasiat hyvin kuntoon", Lehtinen neuvoo.
Kaupungilla ei riitä itsellään väkeä tehdä kauppakirjoja toukokuun loppuun, kun kesälomakausikin painaa päälle.
Jatkossa ratkaisevaa on vuokrattavan tai ostettavan tontin sijainti Oulun kaupungin keskustasta.
Tähän saakka hinnoittelu on ollut kirjavaa ja satunnaista.
Apulaiskaupunginjohtaja Matti Matinheikki kehuu uutta järjestelmää läpinäkyväksi.
"Hinta määräytyy etäisyyden mukaan. Tonttien vuosivuokrat pienenevät kaupungin laitamille, myös myyntihinnat."
"Tontin osto omaksi muuttuu uuteen vyöhykehintaan jo kesäkuun alusta."
"Vuokratonttien kohdalla siirtymäaika on pitkä, jopa vuosikymmeniä. Uudet vuokrasopimukset ja vyöhykehinnat tulevat voimaan, kun nykyinen sopimus umpeutuu", Matinheikki sanoo.
Vyöhykehinnat eivät ole oululainen keksintö, sillä vastaava järjestelmä on käytössä ainakin Turussa, Lahdessa ja Jyväskylässä.
"Ennen katsottiin alue kerrallaan ja hinta saattoi muodostua aina kulloistenkin poliittisten päättäjien tavoitteiden mukaan. Vaalivuosina vuokria korotettiin luonnollisesti vähiten", Matinheikki kertoo.
Kaupungin taloutta vyöhykehinnoilla ei pelasteta, sillä esimerkiksi omakotitalojen vuokratonttien vyöhykehintaa päästään soveltamaan ensimmäisen kerran vuonna 2019, kun Pyykösjärven tonttien vuokrasopimukset uusitaan.
Ensimmäiset viisi vuotta hinta on 50 prosenttia uudesta vuokrasta ja seuraavat viisi vuotta 75 prosenttia. Siirtymäaika on 10 vuotta.
Todellisuudessa vyöhykevuokra puree Pyykösjärvellä kokonaan vasta 2029, muualla paljon paljon myöhemmin.
Kaupungin vuokratontilla olevan vanhan omakotitalon tontti on edullisinta ostaa nyt. Kaupunki ei ole tontteja myyntiin mainostanut.
"Olo on kuin pihillä kauppiaalla, kun vielä myydään vanhalla hinnalla. Luonnollisesti oma tontti nostaa omakotitalon kiinteistöveroa", Matinheikki laskee.
Matinheikki ei lähtisi itse välttämättä ostamaan tonttia omaksi, jos nykyinen vuokrasopimus on voimassa pitkään. "Eläkeläisen, työttömän ei kannata kiirehtiä asiassa."
Aivan ydinkeskustan tuntumasta kuten Karjasillalta vuokratuille omakotitonteille ei ole määritelty neliöhintaa, vaan harkinta on kaupanteossa aina tapauskohtainen.
Oulun kaupunki on tekemässä maapoliittisia linjauksia, joissa vyöhykehinnat ja -hinnoittelu ovat mukana.
Vanhojen omakotitonttien vuokrat moninkertaistuvat, kun nykyiset sopimukset umpeutuvat. Pääosin korotus iskee vasta seuraaviin tai sitä seuraaviin talonomistajiin.
Ratkaisevaa on, milloin minkäkin alueen vuokrasopimukset umpeutuvat. Tällöinkin on käytössä Pyykösjärven kaltainen siirtymäaika.
Valtuuston pitäisi päättää Oulun kaupungin maapoliittisista linjauksista maanantaina 16. kesäkuuta. Maapolitiikka on koetinkivi uuden Oulun päättäjille.
Matinheikki uskoo, että perinteinen maapolitiikka saa jatkoa.



Creative Commons -lisenssi
Artikkelin lähde Kaleva