Kaiken takana on Harput

Esko Aho Kaleva
Oulu Kun Haukiputaan Mieskuoron naistoimikuntaa perustettiin vuonna 1974, heitti silloinen Osuuspankin johtaja Veli Huttunen ilkikurisesti, että toimikunnan nimeksi pantaisiin Haukiputaan Harput.
"Harppu! Sehän on taivaallinen soitin!" Huttunen pohti.
"Torvi!" Se olisi lähes yhtä taivaallinen. Mutta mieskuoron paremmat puoliskot osasivat ottaa ikuisten poikien jutut sopivasti huumorilla.
Mikä ettei? Kun itsetunto on kohdallaan ja sopivasti elämänkokemusta plakkarissa, ei kahvin keittäminen ja leipomusten tarjoileminen jokaviikkoisten kuoroharjoitusten tauolla Harppua alista.
Päinvastoin, Harppuna on mukava kerätä sosiaalista pääomaa: rupatella kahvinkeiton lomassa, tavata tuttuja ja tutustua uusiin ihmisiin. Se tarkoittaa verkostoitumista sanan arkipäiväisessä merkityksessä.
"Pidän yhteistä harrastusta oman miehen kanssa tosi hienona asiana. Mieskuoroon kuuluu ihmisiä ihan laidasta laitaan. Se on hyvin rikastuttava yhteisö", selvittää Pääharppuna toimiva Kerttu Nuortimo.
"Kun perheemme muutti kaupungista Haukiputaalle asumaan, kuoron kautta saatoimme helpommin tutustua perushaukiputaalaisiin, joiden silmissä me edustimme maahanmuuttajia."
Harppujen perustava kokous pidettiin syyskuussa 1974 Osuuspankin kokoushuoneessa. Läsnä oli kaksitoista kuorolaisten vaimoa ja kaksi kuoron edustajaa.
Harput syntyi mieskuoron taustajärjestöksi tukemaan laulajia henkisesti ja taloudellisesti. Ensimmäiseksi merkittäväksi projektiksi muodostui kuoron lippu, jonka suunnitteli vuonna 1975 sisustusarkkitehti Liisa Paavola.
Nykyään Haukiputaan Harpuissa on jäseniä noin 40, joista puolet aktiivisia. Virkistystoimintaan kuuluvat muun muassa ruska-, teatteri- ja konserttimatkat ja joskus myös ulkomaanmatkat kuoron mukana.
"Koetamme kerätä aina jostakin sen verran kolikoita, että pääsemme itsekin vähän rilluttelemaan. Täksi syksyksi meillä on suunnitteilla rentoutusviikonloppu Kierikkiin", sanoo Nuortimo.
Vaikka mieskuoron keskuudessa ilman Harppuja tapahtuvia matkoja kutsutaankin perinteiseen mieskuorotyyliin "ykkösreissuiksi" tai A-luokan matkoiksi, todellisuudessa puolisot ja seuralaiset ovat tervetulleita mukaan.
"Porukkamme on erittäin uskollista tälle hommalle, miesten kanssa ja ilman. Tykkäämme yhdessäolosta", Nuortimo kertoo,
Haukiputaan Harput täyttää tänä vuonna 40 vuotta, kun taas Haukiputaan Mieskuoro, entiseltä nimeltään Martinniemen Mieslaulajat, on toiminut jo 80 vuotta. Kuoron ensiesiintyminen tapahtui vappuna Martinniemen Kerholassa.
"Tänä päivänä kuoroharrastus otetaan tosissaan. Miehet todellakin haluavat laulaa oikein ja onnistua konserteissa. Sataprosenttisia harjoituksissa kävijöitä on vaikka kuinka paljon. Omassa ympäristössään mieskuoro on aina kerännyt myös runsaasti yleisöä konsertteihinsa", arvioi Kerttu Nuortimo.



Creative Commons -lisenssi
Artikkelin lähde Kaleva